Zweten tijdens het slapen, wat kunt u eraan doen?

Niet iedereen weet het (of wil het weten), maar zweten doen we allemaal wanneer we slapen. De één zweet uiteraard meer dan de ander, maar gemiddeld verliezen we gedurende de nacht zo’n 1 liter aan vocht. Dit gebeurd middels uw ademhaling, maar dus ook voor een groot deel door transpiratie van de huid. Hoe zorgt u ervoor dat al dat vocht op een goede manier wordt afgevoerd en hoe zorgt u ervoor dat het zweten binnen de perken blijft?

De invloed van transpireren en vocht op uw bed

Als u veel zweet tijdens uw slaap, heeft dit nadelen. Het is op de eerste plaats natuurlijk vervelend wakker worden badend in het zweet, maar het vocht trekt natuurlijk ook in uw beddengoed, uw kussen, dekbed en matras. Vocht wat niet op een goede manier kan worden afgevoerd trekt bijvoorbeeld de huisstofmijt aan. Bovendien tast het de vezels aan, die minder veerkrachtig worden en pletten, niet het beste voor uw matras, dekbed en kussen en zullen daardoor minder lang meegaan. 

Wat helpt?

Zoals eerder gezegd zweet de één meer dan de ander, dat kan verschillende redenen hebben waar u vaak niets aan kunt doen. Waar u wel wat aan kunt doen is het kiezen voor de juiste materialen van uw beddengoed en matras. Het is namelijk prettig, dat wanneer u het snel warm heeft u niet kiest voor materialen die het snel broeierig maken in bed. 

U en uw beddengoed en matras zijn gebaat bij een slaapkamer waar in ieder geval gedurende de dag (of tijdens hete zomerdagen juist gedurende de nacht) een raampje open staat en waar het dus goed kan ventileren. Op deze manier kan vocht wat eventueel is achtergebleven in uw bed of beddengoed goed worden opgenomen in de lucht. Als u goed beddengoed heeft is een koele en frisse slaapkamer ook het beste voor een goede nachtrust. 

Tip: Klik hier als u wil weten wat u het beste kunt doen om prettig te kunnen slapen bij hoge temperaturen.


Onze koele toppers:


De juiste bescherming

Zorg ervoor dat u uw beddengoed op de jusite manier gebruikt, of laat ik het anders zeggen. Gebruikt waarvoor het dient. Uw dekbed is bedoeld om onder te liggen en niet om op te liggen. Als u er op gaat slapen pletten de vezels en kunnen deze aan elkaar plakken en zal het eerst zo luchtige dekbed zich mindergoed herstellen, zodat het niet zoals eerst goed ventileert en isoleert (vooral dons is daar gevoelig voor).

Bescherm uw dekbed met een dekbedovertrek in de juiste afmeting, uw kussens met een kussensloop en uw matras met een hoeslaken. Wij raadden voor die laatste twee ook moltons (ook wel matrasbeschermers) aan. Wist u namelijk dat bij het gebruik van een molton, uw matras en/of kussen veel langer mee zal gaan? Een molton beschermt deze namelijk goed tegen vocht daarmee ook tegen slijtage! Lees er alles over in het blogartikel: Waarom wij een molton adviseren.     

Kies voor de juiste materialen

Kies bij voorkeur NIET voor synthetische stoffen of vezels als u het snel warm heeft en daardoor veel transpireert. De warmte bouwt zich bij een synthetische vezel namelijk snel op, maar lucht en ventileert slecht en kan de warmte en vocht nauwelijks afvoeren. Wel kunt u beddengoed met synthetische vezels wassen, zodat u het vocht er goed uit kunt wassen. Ook vindt de huisstofmijt een synthetische vezel minder prettig om zich in te nestelen. 

Kies WEL voor materialen die warmte en vocht goed kunnen reguleren. Dit zijn veelal materialen met een natuurlijke vezel, zoals bijvoorbeeld katoen of bamboe. Deze twee materialen kunt u trouwens ook nog eens wassen in de wasmachine! Natuurlijk zijn er van matrassen tot kussenslopen en alles wat daartussen zit verschillende materialen op de markt die invloed hebben op hoe slaapt en hoe snel u transpireert. 

Tips per product op het gebied van transpireren en om u zelf koel te houden:

Als uw slaapkamer temperatuur niet het gehele jaar constant is en het er warmer wordt naarmate de temperatuur buiten stijgt en een stuk koeler is in de wintermaanden, zou uw dekbed daarin idealiter mee moeten gaan. Dan is een 4 seizoenen dekbed wellicht een goede tip, deze geeft u ieder seizoen de juiste warmte. Ook zijn er speciale zomerdekbedden, die u gebruikt in de zomermaanden! Maar wat zijn de verschillende soorten inhoud en wat doen deze verschillende vezels met transpireren. 

Bamboe dekbed:

  • Goede warmte- en vochtregulerende eigenschappen 
  • Isoleert nauwelijks lichaamswarmte
  • Wasbaar op 60 °C
  • Anti allergisch en vaak anti bacterieel

Katoenen dekbed:

  • Goede warmte- en vochtregulerende eigenschappen 
  • Isoleert nauwelijks lichaamswarmte
  • Wasbaar op 60 °C

Synthetisch dekbed:

  • Wasbaar op 60 °C 
  • Anti allergisch
  • Slecht warmte- en vochtregulerend

Donzen dekbed:

  • Goede warmte- en vochtregulerende eigenschappen 
  • Veelal wasbaar (bij voorkeur laten doen bij stomerij)

Wollen dekbed:

  • Goede warmte- en vochtregulerende eigenschappen 
  • Wol (lanoline) heeft zelfreinigende eigenschappen  
  • Kan niet worden gewassen

Bovenstaand rijtje zegt naast de eigenschappen met betrekking op zweten en minder over de andere eigenschappen als bijvoorbeeld prijsklasse, gewicht of kleurgevoeligheid. Wil u een dekbed uitzoeken wat in alle opzichten past bij uw persoonlijke voorkeuren, Lees dan ook het blogartikel waarin de verschillende soorten dekbedden worden uitgelicht en met elkaar worden vergeleken.  

De stof van het dekbedovertrek voelt u, net als het hoeslaken direct op uw huid wanneer u in bed ligt. Als u het snel warm heeft en snel transpireert is het verstandig om een dekbedovertrek te kiezen wat voor het grootste gedeelte uit katoen bestaat. Een overtrek van microvezel heeft een synthetische vezel en wordt gauw broeierig en is dan geen aanrader. Bovendien kunt u deze niet op 60 graden wassen, wat bij katoen wel kan.

Er zijn verschillende soorten katoenen overtrekken, zoals gemengd katoen wat een menging is van katoen met een andere vezel, kijk goed wat deze toevoeging is. Als het synthetisch is, is het wellicht verstandig om toch voor 100% katoen te gaan. Ook is er katoen twill en katoen satijn die beide een katoenen vezel hebben, maar een eigen manier van weven. Katoen satijn wordt over het algemeen als ‘meest koel’ ervaren.

Ook zijn er flanellen dekbedovertrekken, deze voelen wollig en dik aan en worden als warm ervaren en worden vaak gebruikt in de winter en zijn daarom ook minder geschikt voor warmbloedige mensen, of als u gauw zweet (helemaal als de vezel niet van katoen is). Wil u hier meer over weten? Lees dan meer over welke verschillende dekbedovertrekken er zijn.   

Ook hoeslakens voelt u, net zoals het dekbedovertrek direct op de huid wanneer u in bed ligt. Verstandig dus om daar een keuze in te maken die lekker koel ligt en waarbij de warmte en het vocht goed weg kan en wordt gereguleerd. De beste keuze hiervoor is een hoeslaken met een katoenen vezel. Daarnaast ligt een jersey geweven hoeslaken warmer dan een katoen satijnen variant, of dan percal. De laatste twee voelen heerlijk glad aan bovendien. 

Sommige mensen gebruiken twee hoeslakens over elkaar als ze veel transpireren. Wij adviseren altijd een molton onder een hoeslaken te gebruiken. Hiervan zijn ook varianten voor dikke matrassen, topmatrassen en ook waterdichte opties als u echt veel vocht verliest, bijvoorbeeld als u incontinent bent. Deze variant is niet handig om aan te schaffen als u veel transpireert. De waterdichte laag ventileert nauwelijks en u kunt het daardoor broeierig warm krijgen. Het is beter om in dit geval uw beddengoed gewoon regelmatig te wassen en een matras te kiezen wat ook goed ventileert! 

Bij een matras is het allerbelangrijkste dat deze comfortabel ligt en dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Daarom zijn er verschillende varianten, met verschillende soorten opbouw en diverse schuimsoorten. Als u het snel warm heeft en snel transpireert tijdens uw slaap, is het prettig als uw matras goed de warmte kan reguleren en ventileert.

Een pocket geveerde matras ventileert goed en koudschuim is een schuimsoort die als het meest koel wordt ervaren. Lees in het blogartikel ‘Welke soorten matrassen zijn er?’ welke keuze u allemaal heeft en welk matras voor u het meest geschikt zou zijn! 

Een fijn kussen is erg belangrijk voor een goede nachtrust en aangezien dit element van uw bed veel te verduren heeft, is het belangrijk een kussen te kiezen die prettig aanvoelt en u op de juiste wijze ondersteund. 

Als u het snel warm heeft of als u snel transpireert is het belangrijk dat u een hoofdkussen kiest die ook vocht goed kan afvoeren en niet snel warm wordt. In dat geval wordt vaak voor een kapok kussen gekozen, deze geeft een goede ondersteuning en kapok blijft lekker koel. Lees hier meer over de voordelen van een kapok hoofdkussen. 

Ook zijn er neksteunkussens die zijn ontwikkeld om u de juiste ondersteuning te bieden en bestaan vaak uit massief schuim. Een aantal hiervan zijn gemaakt van natuurlatex wat ook goed ventileert en relatief koel ligt! 

Tip: Lees hier hoe u uw ideale hoofdkussen kiest tussen het ruime aanbod. 


Persoonlijk advies

Wellicht heeft u nog specifieke vragen, of wil u graag wat advies van een expert. Wij helpen u graag! Neem hiervoor gerust en vrijblijvend contact met ons op, onze deskundige medewerkers staan u graag te woord en kunnen met hun ervaring en kennis u vaak van passend advies voorzien. 

Daarnaast bieden wij u de mogelijkheid om langs te komen in onze toonzaal te Zutphen. Op deze manier kunt u de verschillende producten en materialen van uw voorkeur uit testen en even proefliggen.  Dit gaat altijd onder begeleiding van één van onze deskundige medewerkers, wat ook betekent dat deze u gelijk kan adviseren en meekijken welk kussen het meest geschikt voor u is. U bent van harte welkom!


Wist u dat:

  • Wij géén verzendkosten extra rekenen bij het bestellen van beddengoed uit onze collectie?
  • Wij veel slaapkamermeubels en producten ook GRATIS monteren bij besteding vanaf een bedrag van 400 euro?
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe dekbed(den).
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Hoge temperaturen? Met deze tips kunt u toch goed slapen!

Stevig en koel slapen op een kapok kussen

Waarom wij een molton adviseren


Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.