Welke maat dekbedovertrek heb ik nodig?

Het is fijn als uw dekbedovertrek qua afmeting past bij uw wensen en dekbed. Bij de zoektocht naar het juiste dekbed in de juiste afmeting is het waarschijnlijk dat u ook een passend overtrek wil! Welke maat dekbedovertrek voor u geschikt is, wat de voor- en nadelen zijn en welke goed past bij uw dekbed, daar willen wij u in deze blog wat duidelijkheid in geven.

De juiste maat dekbedovertrek voor u

Als u de maat van uw dekbed weet, dan koopt u daar vanzelfsprekend dezelfde maat overtrek bij. Zo corresponderen de afmetingen van het dekbedovertrek namelijk altijd met de afmetingen van het dekbed wat u erin stopt. Dit betekent ook dat de exacte afmetingen van het dekbed en die van het dekbedovertrek in werkelijkheid van elkaar verschillen, zodat het dekbedovertrek altijd over het dekbed zal passen en deze op elkaar aansluiten! 

Weet u niet welke maat uw dekbed heeft, dan is meten weten! Het is dan goed om te weten, dat als u het dekbed opmeet, deze net wat kleiner is dan de afmeting waaronder deze verkocht wordt. Dus een dekbed meet je vaak kleiner dan dat deze daadwerkelijk is. Daarnaast zijn er verschillende soorten overtrekken, net als dat er verschillende type dekbedden zijn. 

Welke maten overtrekken zijn er?

Dekbedden en de dekbedovertrekken zijn er in standaard standaard maten. In de lengte zijn er twee mogelijkheden, dit zijn de lengtematen 200 cm of 220 cm. Een dekbedovertrek van 220 cm lang, wordt ook vaak aangeduid met een lengtemaat van 200/220 cm. Dit betekent dat deze dan geschikt zijn voor beide lengtes en hebben een brede instopstrook. In de breedte zijn er meer mogelijkheden, zoals u in onderstaand overzicht kunt zien. 

type (dek)bed

maat dekbedovertrek

passend bij matras maat
1-persoons / kinderbed

140 x 200 of 220 cm

70, 80, 90 of 100 cm 

 x 200 of 220 cm


Twijfelaar 

140 x 200 of 220 cm / 

200 x 200 of 220 cm


120 x 200 of 220 cm 

2-persoons

200 x 200 of 220 cm


140 x 200 of 220 cm


2-persoons Lits-jumeaux 

240 x 200 of 220 cm

160 of 180 cm

x 200 of 220 cm


2-persoons Lits-jumeaux XL 

260 x 220 of 240 cm /

270 x 220 cm 


200 cm x 200 of 220 cm

Kussensloop inbegrepen

Bij een eenpersoons dekbedovertrek zit automatisch een kussensloop en bij een dekbedovertrek met een maat vanaf 200 cm breed zitten 2 kussenslopen inbegrepen. Deze kussenslopen hebben een afmeting van 60 x 70 cm. 


Verschillende type instopstroken

Zoals eerder gezegd zijn de afmetingen van de dekbedovertrekken afgestemd op de maat van het dekbed, komt deze overeen dan sluit de overtrek goed aan op het dekbed. Schrik niet als uw overtrek in werkelijkheid nog wat langer is dan aangegeven staat bij de maatvoering. Dit is dan waarschijnlijk een dekbedovertrek met brede instopstrook. Instopstroken zijn er in verschillende soorten en maken het mogelijk dat uw dekbed mooi in het overtrek past, goed blijft zitten en u deze prettig in kan stoppen. Naast de brede instopstrook zijn er ook andere soorten instopstroken:

Een brede instopstrook

Met een brede instopstrook zit er over de gehele breedte, een extra stuk stof/strook aan de onderkant van uw overtrek. Het dekbedovertrek lijkt hiermee langer, want zowel aan de voor- en achterkant loopt de stof door. U heeft met deze overtrek niet een te groot overtrek (waar sommigen bang voor zijn, maar een overtrek met een brede instopstrook die maakt dat u het extra goed in kunt stoppen. Als het dekbed in de overtrek zit, houdt u dus altijd stof over, die u goed onder uw matras kunt schuiven. Ideaal als u bang bent voor koude voeten!


  •  Handig met instoppen
  •  Zowel geschikt voor 200 lengte als 220 cmEen smalle instopstrook

Onder een smalle instopstrook vallen ook wel de flessenhals of gestikte instopstrook, dit is een extra flap aan het overtrek, waarmee de hoeken wel dicht zijn. Hierdoor zal het dekbed goed op zijn plek blijven zitten, maar zal dit type instopstrook niet passen voor zowel een lengtemaat van 200 als 220 cm. Let dan ook goed op de lengte van dit overtrek als u deze aanschaft.


 Dekbed blijft goed in de hoeken van het overtrek zittenGeen instopstrook

Sommige dekbedovertrekken hebben helemaal geen instopstrook, ze zijn vaak voorzien van knopen of een rits, om als het dekbed eenmaal in de overtrek zit, te kunnen sluiten en er netjes uit ziet. Als een overtrek zonder instopstrook heeft en u stopt het in, dan verliest u een gedeelte van het dekbed aan het instoppen, dit kan een nadeel zijn. Tenzij u het juist fijn vindt als uw dekbed niet ingestopt is, in dat geval is dit type overtrek ideaal voor u!


Netjes dicht te maken met knopen of ritssluiting (meestal)

Ideaal als u uw dekbed niet in wil stoppen
Wist u dat:

  • Wanneer uw bestelling boven de €50,- komt, de bezorging van uw beddengoed helemaal gratis is?
  • Wij naast onze collectie dekbedovertrekken voor volwassenen ook een leuke collectie kinder dekbedovertrekken hebben?
  • Onze dekbedovertrekken te verkrijgen zijn in katoen, katoen-satijn, katoen- twill, flanel en microvezel?
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Welke maat dekbed past bij mij

Welke soorten dekbedovertrekken zijn er

Waarom wij een molton adviserenOnze dekbedovertrekken:

Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Tags