Welke maat dekbed past op mijn bed?

Bij het kiezen van het juiste dekbed voor u, is de maat van het dekbed ook zeker van belang. U heeft bijvoorbeeld niets aan een warm dekbed wat te kort is en u toch nog koude voeten krijgt. Er zijn verschillende afmetingen dekbedden mogelijk, zowel in de lengte als in de breedte. Lees gauw verder en kom erachter welke maat, in de lengte en breedte dekbed geschikt is voor uw bed!

Hoe komt u tot de juiste afmeting dekbed?

De juiste afmeting voor uw dekbed hangt allereerst samen met de maat van uw bed. Vergis u daarbij niet, want bij een bed met een matrasmaat van 140 cm breedte, is een dekbed van dezelfde breedte echt te klein! Bedenk dat u (en eventueel uw partner) er ook nog comfortabel onder moet kunnen liggen. Daarnaast is het prettig als het dekbed aan beiden zijden wat over het bed valt om de warmte onder het dekbed te behouden. Een dekbed van 200 cm breed zal in het geval van een 140 cm breed matras daarom beter passen!

Het is slim om bij deze afmeting te bedenken hoeveel cm van het dekbed er, zowel links en rechts over de randen van uw bed zal vallen. Dat is bij een 140 cm breed matras gecombineerd met een dekbed van 200 cm breed, ongeveer 30 cm, zonder de eventuele ombouw van het bed nog mee te rekenen. En vergeet vervolgens ook niet degene(n) in bed, die ook ruimte innemen!

De mogelijkheden voor de lengte zijn beperkter en daardoor in de meeste gevallen ook makkelijker te kiezen hier zal ik verderop in deze blog meer over vertellen. Een comfortabele richtlijn om te kiezen voor de juiste breedte is: kies een dekbed wat ten minste 40 breder is dan het bed!


Onze topdekbedden:


Welke afmetingen zijn er?

Dekbedden zijn er in bepaalde standaard afmetingen deze standaardmaten zullen dan ook goed aansluiten op de verschillende matrasmaten. Om hierin wat duidelijkheid te scheppen hebben wij voor u een handig overzicht gemaakt. In dit overzicht kunt u vlot zien welk dekbed het best past bij uw matrasmaat. 

Type (dek)bed:

Maat dekbed overtrek:

Passend bij matras maat:
1-persoons / kinderbed

140 x 200 of 220 cm

70, 80, 90 of 100 cm 

 x 200 of 220 cm


Twijfelaar 

140 x 200 of 220 cm / 

200 x 200 of 220 cm


120 x 200 of 220 cm 

2-persoons

200 x 200 of 220 cm140 x 200 of 220 cm


2-persoons Lits-jumeaux 

240 x 200 of 220 cm

160 of 180 cm

x 200 of 220 cm


2-persoons Lits-jumeaux XL *

260 x 220 cm 

200 cm x 200 of 220 cm

*De dekbed afmeting Lits-jumeaux XL is nog niet bij elk type dekbed verkrijgbaar en daarom zeldzaam, maar is wel steeds meer in opkomst. Hetzelfde geldt ook voor dekbed-overtrekken in deze maat, dit betekent dat u hierin minder keus zal hebben dan bij de meer standaard afmetingen.


De lengte van uw dekbed

Een tijd terug waren de standaard lengtes van dekbedden 200 cm. Tegenwoordig worden we langzamerhand allemaal wat langer en dat zien we ook bij de matrassen terug. Daarom is bijna elk dekbed te verkrijgen in een lengte van 220 cm en is de lengte minder standaard, maar vaak nog wel te bestellen (soms met een net wat langere levertijd). Een dekbed met een lengte van 220 cm is vanzelfsprekend ook het prettigst voor mensen die wat langer zijn en matrassen met langere lengtematen als 210 cm en 220 cm, maar ook voor matrassen met een lengtemaat van 200 cm heeft een dekbed van 220 cm lang meer voordelen. Bijvoorbeeld dat u deze goed kan instoppen en/of helemaal onder uw dekbed te kunnen liggen. Bij een dekbed van 220 cm lang op een matrasmaat van 200 cm, zal het 220 cm lange dekbed namelijk tot halverwege het kussen komen. De 20 cm extra lengte geeft u gewoon net wat meer comfort!

Past het dekbedovertrek om mijn dekbed?

Daarnaast is het goed om te weten dat wanneer u het dekbed op meet, het dekbed altijd kleiner uit zal vallen dan de maatvoering die vernoemd staat! Dit is omdat het dan ook goed correspondeert met de afmeting van het dekbedovertrek (die vaak net weer wat groter is, als u deze opmeet)! Als het dekbed en het dekbedovertrek dezelfde maatvoering hebben, zal het overtrek daardoor altijd over het dekbed passen en zullen deze mooi op elkaar aansluiten. 


Persoonlijke voorkeur

Bovenstaand overzicht is enkel een advies of richtlijn, maar het staat u natuurlijk vrij een maat dekbed te kiezen die afwijkt van het overzicht. U moet per slot van rekening een maat kiezen die zelf het prettigst vindt.

Als u er nog niet precies uit bent welk type dekbed u kiest, raden wij u een blog van ons aan die u daar alles over uitlegd.

Uw persoonlijke voorkeur heeft een belangrijke rol het maken van de keuze voor een bepaalde afmeting dekbed. Wellicht heeft u voor een matrasmaat van 140 cm toch graag een dekbed van 140 cm, of kiest u voor een 2-persoonsbed liever twee 1-persoons dekbedden, die keuze is aan u!


Twee 1-persoons dekbedden op een 2-persoonsbed

Bij een tweepersoonsbed of Lits-jumeaux maat, heeft u naast een tweepersoonsdekbed, ook de mogelijkheid om te kiezen voor twee 1-persoons dekbedden. Sommige mensen vinden het verschrikkelijk om samen met hun partner onder 2 verschillende dekbedden te moeten slapen en bovendien heel ongezellig. Anderen vinden het juist prettig om ieder zijn eigen dekbed te hebben. Vind u het lastig om hier een keuze in te maken? Deze keuze moet u natuurlijk samen maken, maar het is wellicht handig met de volgende aspecten rekening te houden om het gezellig te blijven houden in bed! 

  • Als u het geen bezwaar vindt om de ander niet direct aan te kunnen raken
  • U het fijn vindt om uw dekbed helemaal om u heen te hebben 
  • U graag warmer of juist koeler wil slapen dan uw partner
  • U een andere voorkeur heeft voor het type dekbed dan uw partner
  • U geen last wil ondervinden van uw partner die veel draait in bed
  • Als u gebruik wil maken van een verstelbare bodem (hoeft niet altijd een probleem te zijn)

Wist u dat:

  • Wij géén verzendkosten extra rekenen bij het bestellen van dekbedden uit onze collectie?
  • Wij vrijwel alle dekbedden standaard op voorraad hebben?
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe dekbed(den).
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!


Ook interessant:

Dekbedden vergelijken - welk dekbed past bij mij

Waarom wij een molton adviseren

Welke maat dekbed overtrek heb ik nodig Onze collectie dekbedden:Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.