Dekbedden vergelijken – Welk dekbed past bij mij?

Als u op zoek bent naar een nieuw dekbed komt u er al gauw achter dat u een enorme keuze heeft! Er zijn heel veel verschillende soorten dekbedden op de markt in diverse materialen. Maar welk dekbed past nu het best bij u? Geen zorgen, wij zetten de verschillende soorten dekbedden overzichtelijk voor u op rij en vertellen u graag wat meer over de kenmerken, zodat u precies weet welk type dekbed voor u het meest ideaal voor u zou zijn!

Dekbedden in vele soorten en maten

Eigenlijk bestaan er kort gezegd maar 2 verschillende soorten dekbedden namelijk de ‘4 seizoenen dekbedden’ en de ‘enkele dekbedden’. Deze 2 soorten dekbedden zijn vervolgens weer te onderscheiden in diverse types. Deze types kenmerken zich door de materialen die worden gebruikt voor de inhoud. Deze soorten en types zijn te verkrijgen in verschillende maten, die u het beste kunt uitzoeken aan de hand van de afmeting van uw bed, maar laten we eerst wat dieper ingaan op de 2 verschillende soorten:

4 seizoenen dekbed

4 seizoenen dekbedden geven u, zoals de naam al prijsgeeft, elk seizoen het gewenste comfort. Ze bestaan uit twee aparte dekbedden, die afzonderlijk of gecombineerd kunnen worden gebruikt. Deze set bestaat over het algemeen uit een dunner dekbed (het zomer gedeelte) en een dikker dekbed (het voor- en najaar gedeelte). In de winter combineer je deze twee delen en heeft u een heerlijk dik en warm dekbed! Veelal is het materiaal en de afwerking bij de verschillende delen hetzelfde, maar het vulgewicht dus verschillend! De twee delen kunnen aan elkaar bevestigd worden door drukknopen, klittenband, zusterknopen of met een rits. Kies dan ook voor een optie die u het meest handig lijkt.

-> Ga naar onze 4 seizoenen dekbedden 


Enkele dekbedden

De enkele dekbedden, zijn vaak het hele jaar door te gebruiken, al is het natuurlijk wel de vraag of dat in de realiteit ook het geval is. Bij goed geïsoleerde slaapkamers, of slaapkamers met airco is dat vaak wel het geval. Mocht het dan toch te koud zijn leggen mensen met dit type dekbed vaak een (wollen) deken of sprei over het dekbed voor extra warmte. Bij warme nachten in de zomer kan dan een een zomer dekbed ernaast gebruikt worden, die eigenlijk in dezelfde categorie valt en gemaakt is voor hoge temperaturen. 

-> Ga naar onze enkele dekbeddenOnze toppers:
De verschillende type dekbedden en materiaalkenmerken

Nu u weet wat het verschil is tussen een 4 seizoenen dekbed en een enkel dekbed en u wellicht ook weet voor welke variant u zou gaan, kunnen we dieper ingaan op de verschillende type dekbedden. Zoals eerder gezegd zijn deze te onderscheiden door het materiaal wat wordt gebruikt voor de inhoud van het dekbed.

Wij zetten de belangrijkste types graag voor u op een rij: 


Voordelen synthetisch dekbedden:

 • Anti allergisch
 • Wasbaar op 60°C
 • Voordelig geprijsd

Nadelen synthetisch dekbedden:

 • Minder ventilerend dan dons of wol
 • Slechte vocht regulatie


Synthetische dekbedden


Vroeger werden synthetische dekbedden vaak geassocieerd met matige kwaliteit en slechte vochtregulatie. Dat is allang niet meer nodig, want de synthetische vezels van tegenwoordig zijn echter nauwelijks van natuurlijke materialen te onderscheiden! Onze synthetische dekbedden hebben ‘holle’ vezels en zijn daarmee veerkrachtiger en isoleren beter dan ‘gesloten’ vezels, zoals we die van vroeger kennen. Een synthetisch dekbed biedt daarmee voor meeste mensen een prima comfort en een uitstekende nachtrust.

Het is wel zo dat de vochtregulatie het grootste nadeel is van een synthetisch dekbed. Een synthetische vezel neemt nou eenmaal slecht vocht op, dus als u veel transpireert is dit wellicht niet het meest ideale dekbed voor u. Dan zou een wollen, of donzen dekbed meer geschikt zijn. 

Een groot voordeel van een synthetisch dekbed is, dat deze eenvoudig thuis in uw eigen wasmachine kan worden gewassen. Sommige synthetische dekbedden zijn zelfs wasbaar tot 90 graden! Bovendien zal deze ook lekker snel weer droog zijn. Een synthetisch dekbed is daarmee eenvoudig te onderhouden en hygiënisch. Het is dan ook een ideaal dekbed voor mensen met allergieën en kinderen.Tot slot hebben synthetische dekbedden doorgaans een aantrekkelijk prijskaartje en is geschikt voor iedere portemonnee!


Voordelen donzen dekbedden:

 • Soepel en licht slaapcomfort
 • Hoge isolatiewaarde en goede vochtregulatie
 • Wasbaar (mits deze goed wordt opgeschud na het wassen)

Nadelen donzen dekbedden:

 • Hoger prijssegment (met name de volledige donzen varianten)

Donzen dekbedden


Een donzen dekbed is een dekbed wat is gevuld met eenden- of ganzendons. De vulling kan volledig bestaan uit dons, maar soms bestaat een donzen dekbed ook uit een percentage dons. Dit kunt u gemakkelijk terugvinden als percentage op de labels of bij de omschrijving. In dat geval kan een percentage donsvulling (bijvoorbeeld 90%) aangevuld worden met (bijvoorbeeld 10%) kleine veertjes. Hoe hoger het percentage dons is, hoe lichter het dekbed aanvoelt. En dat is meteen het meest kenmerkende van een donzen dekbed; het voelt heerlijk licht en soepel aan, ideaal bij het opmaken van uw bed. Daarnaast heeft het een uitstekende vochtregulatie gecombineerd met een hoge isolatiewaarde, omdat dons lucht vasthoudt. 

Bij een donzen dekbed is het fijn als de gestikte vakverdeling niet te groot is, het dons kan dan gaan zakken en ophopen in de hoeken. Met een kleinere vakverdeling blijft de donsvulling mooi gespreid. Een donzen dekbed is zeer geschikt om onder te liggen en minder om op te liggen of zitten, omdat het dons dan geplet wordt en daarmee de isolatiewaarde afneemt. 

Een donzen dekbed kunt u wassen in de wasmachine, als deze qua afmetingen er niet in past, kunt u deze ook naar de stomerij/wasserette brengen. Het is belangrijk dat het donzen dekbed na het wassen wel goed wordt opgeschud!


Voordelen wollen dekbedden:

 • Ideaal voor mensen die een zwaar dekbed prefereren
 • Hoge isolatiewaarde en goede vochtregulatie
 • Zelfreinigend

Nadelen wollen dekbedden:

 • Hoger prijssegment 
 • Kan niet gewassen worden


Wollen dekbedden


Een wollen dekbed is net als donzen dekbed en katoenen dekbed gemaakt van een natuurlijke vezel en bestaat meestal uit 100% zuivere lams- of scheerwol. Een wollen dekbed is zwaarder dan een donzen dekbed of een synthetisch dekbed en is voor de mensen die dat prettig vinden een goede keus. 

De meeste mensen kennen wol nog van de wollen dekens van vroeger en dit type dekbed geeft dezelfde manier van warmte af. Wol heeft een uitstekende isolatiewaarde en daarom zal dit type dekbed niet snel klam aanvoelen. Het heeft namelijk als prettige eigenschap dat het goed vocht kan absorberen, dus als u snel transpireert heeft u daar onder dit dekbed weinig last van. Echter is een wollen dekbed in de zomer minder koel dan een donzen dekbed. 

Een wollen dekbed gaat bij goed onderhoud jaren mee (soms wel 20 jaar), maar let op want een wollen dekbed kan niet in de wasmachine! U kunt een wollen dekbed wel chemisch laten reinigen, buiten hangen in de vrieskou of op droge sneeuw leggen. Bovendien heeft wol een zelfreinigend vermogen door de lanoline die wol van zichzelf bevat.


Voordelen katoenen dekbedden:

 • Ideaal als zomerdekbed
 • Isoleert lichaamswarmte nauwelijks
 • Goede vochtregulatie
 • Wasbaar in wasmachine

Nadelen katoenen dekbedden:

 • Kreukgevoelig
 • Niet voor iedereen het gehele jaar door geschikt

Katoenen dekbedden


Katoenen dekbedden zijn een mooi natuurproduct, wat echt anders werkt dan de wollen en donzen dekbedden die ook van natuurlijk oorsprong zijn. Katoen isoleert lichaamswarmte namelijk nauwelijks en is daardoor erg geschikt voor mensen die het snel warm hebben! Samen met de goede vochtregulerende werking is dit daarmee een geweldige combinatie voor warmbloedige mensen die ook snel transpireren en voor voor de meeste mensen tijdens de warme zomermaanden. Vandaar dat dit type dekbed niet alleen als 4 seizoenen dekbed ook als zomerdekbed verkrijgbaar is. 

Het katoenen dekbed is te wassen in uw eigen wasmachine op 60 graden en is daarmee ook makkelijk te onderhouden en hygiënisch.  


Anti-allergisch dekbed

Bent u allergisch voor huisstofmijt? Met een speciaal anti-allergie dekbed heeft u zo min mogelijk klachten. Een anti-allergisch dekbed heeft over het algemeen een synthetische vulling, een dichtgeweven katoenen tijk en is wasbaar op tenminste 60 graden Celsius (meestal zelfs op 90 graden).

Lees meer over de anti-allergische dekbedden


Dekbedden vergelijken

We sluiten deze blog af met een overzicht van de sterke en minder sterke punten per materiaalsoort en hiermee hopen wij u wat duidelijkheid te hebben gegeven over de verschillende soorten en types dekbedden. Wellicht weet u nu voor welk dekbed u zal gaan als u een nieuwe nodig heeft!


Synthetisch  

Dons  

Wol  

Katoen

Isolatiewaarde  

★★★★

★★★★★  

★★★★★  

★★★★  

Vochtregulatie

★★  

★★★★★  

★★★★

★★★★★   

Hygiëne  

★★★★★  

★★★★

★★★

★★★★  

Anti-allergisch  

★★★★★  

★★★

★★

★★★★  

Onderhoud  

★★★★★   

★★★  

★★  

★★★★  

Gewicht  

Gemiddeld

Licht

Zwaar 

Gemiddeld

Prijskaartje  

★★★★★   

★★★  

★★★★  

★★★★★    

Ideaal voor  

De gemiddelde Slaper

Een behaaglijk gevoel en goede isolatie.

Mensen die een zwaarder dekbed prefereren.

Mensen die het snel (te) warm hebben in bed  

Populairste dekbed in deze categorie  

4-seizoenen Anti-allergie dekbed  

4-seizoenen 90% dons dekbed

4-seizoenen Texels wollen dekbed  

4-seizoenen katoenen dekbed  


Persoonlijk dekbed advies

Wij hopen dat deze informatie u heeft geholpen bij het oriënteren op het juiste soort dekbed. Wij kunnen ons echter voorstellen dat u belang hecht aan een persoonlijk advies. Neem dan gerust contact met ons om dit vrijblijvend te bespreken met een deskundige medewerker. U bent ook van harte welkom in onze showroom, wij bespreken graag uw wensen en helpen u graag.


Wist u dat:

 • Wij géén verzendkosten extra rekenen bij het bestellen van dekbedden uit onze collectie?
 • Wij vrijwel alle dekbedden standaard op voorraad hebben?
 • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe dekbed(den).
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Uit welke dekbedden kunt u kiezen 

Welke maat dekbed past op mijn bed

Allergie voor huisstofmijt? Kies een anti-allergie dekbed 


Bekijk hieronder een greep uit onze collectie dekbedden:

Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.