Dekbedden vergelijken – Welk dekbed past bij mij?

Als u op zoek bent naar een nieuw dekbed, zult u er al gauw achter komen dat de keuze enorm is. Er zijn verschillende soorten dekbedden op de markt in diverse materialen. Maar welk dekbed past nu het best bij u? Wij vergelijken de diverse soorten dekbedden en vertellen u welk dekbed het beste voor u is.

Dekbedden vergelijken

In dit blogartikel vergelijken we de verschillende dekbedden en besteden we aandacht aan de belangrijkste soorten. Dit zijn:

  • Katoenen dekbed
  • Donzen dekbed
  • Synthetisch dekbed
  • Wollen dekbed
  • 4-seizoenen dekbed
  • Anti-allergie dekbed

Dekbedden vergelijken, synthetisch 4 seizoenen dekbedSynthetisch dekbed

Vroeger werden synthetische dekbedden vaak geassocieerd met een slechte kwaliteit en vochtregulatie. De synthetische vezels in een modern dekbed zijn echter nauwelijks van natuurlijke materialen te onderscheiden. De vezels in een synthetisch dekbed zijn hol of gesloten. Holle vezels zijn veerkrachtiger en isoleren beter dan gesloten vezels. Bij Slaapkamerweb verkopen we alleen synthetische dekbedden met holle vezels. Een synthetisch dekbed biedt de meeste mensen een prima comfort en een uitstekende nachtrust.

Het grootste nadeel van een synthetisch dekbed is de vochtregulatie. Transpireert u veel, dan is een wollen of donzen dekbed voor u wellicht een beter idee.

Een synthetisch dekbed kan eenvoudig thuis in uw eigen wasmachine worden gewassen en is bovendien lekker snel droog. Een synthetisch dekbed is hygiënisch en eenvoudig te onderhouden. Sommige synthetische dekbedden zijn zelfs wasbaar tot 90 graden!  Tot slot hebben synthetische dekbedden doorgaans een aantrekkelijk prijskaartje voor iedere portemonnee.

dekbedden vergelijken, donzen dekbedDonzen dekbed

Een donzen dekbed is gevuld met eenden- of ganzendons. Soms bestaat de vulling volledig uit dons, maar soms staat bij een donzen dekbed ook een percentage genoemd (bijvoorbeeld 90%). In dat geval is het percentage donsvulling 90% en is er 10% aangevuld met kleine veertjes. Hoe hoger het percentage dons, hoe lichter het dekbed. Een donzen dekbed combineert een hoge isolatiewaarde met een goede vochtregulatie.

Let bij aanschaf van een donzen dekbed op dat u kiest voor een dekbed met een niet te grote vlakverdeling. Als de vlakverdeling te groot is, kan de vulling van het dekbed gaan ophopen. Met een kleinere vlakverdeling blijft de donsvulling mooi gespreid.

Een donzen dekbed kan worden gewassen in de wasmachine. Past uw donzen dekbed niet in de wasmachine, dan kunt u terecht bij een wasserette. Houd er rekening mee dat een donzen dekbed na het wassen goed dient te worden opgeschud. Doordat donzen dekbedden licht zijn, is een donzen dekbed makkelijk in gebruik. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in gewicht bij het opmaken van uw bed.

dekbedden vergelijken - wollen dekbedWollen dekbed

Wanneer u een wat zwaarder dekbed prefereert, kan een wollen dekbed de juiste keuze zijn. Een wollen dekbed is zwaarder dan een donzen dekbed of een synthetisch dekbed. Wol heeft een prima isolatiewaarde en houdt u lekker warm in de winter. In de zomer is een wollen dekbed minder koel dan een dons.

Een donzen dekbed is door het gewicht ook bijzonder geschikt voor mensen die gewend zijn om onder dekens te slapen, of die dat vroeger altijd deden en dat erg fijn vonden.

Een wollen dekbed bestaat meestal uit 100% zuivere lams- of scheerwol.  Bij goed onderhoud gaat een wollen dekbed jaren mee (soms wel 20 jaar). Let op, een wollen dekbed kan niet in de wasmachine! U kunt een wollen dekbed chemisch laten reinigen of in de winter in droge sneeuw leggen. De vrieskou en de sneeuw zullen uw dekbed weer hygiënisch schoon laten worden. Een goed alternatief is uw dekbed 24 uur in een gesloten zak in de vrieskist te leggen.

Katoenen dekbed

Katoenen dekbedden bieden u comfort en gemak. U kunt een katoenen dekbed wassen in uw eigen wasmachine op 60 graden. Katoen is een natuurproduct met een prima vochtregulatie. Katoen is een geschikt materiaal als u het vaak (te) warm heeft in bed en/of als u veel transpireert.

4-seizoenen dekbed

Een 4-seizoenen dekbed bestaat uit twee aparte dekbedden, die alleen of gecombineerd kunnen worden gebruikt. Meestal bestaat een set uit één dun dekbed (voor in de zomer) en één wat dikker dekbed (voor in het voorjaar en najaar). Gecombineerd bieden ze ook in de koude winternachten voldoende warmte.

De twee helften van een 4-seizoenen dekbed worden meestal met drukknopen, klittenband, zustersknopen of met een rits aan elkaar bevestigd. Deze methodes zijn praktisch. Controleer bij aanschaf altijd of er geen gebruik wordt gemaakt van een andere, minder praktische methode.

Er zijn 4-seizoenen dekbedden te koop met diverse soorten vullingen. De meeste verkochte 4-seizoenen dekbedden beschikken over een donsvulling, katoenen vulling of synthetische vulling.

Anti-allergisch dekbed

Bent u allergisch voor huisstofmijt? Met een speciaal anti-allergie dekbed heeft u zo min mogelijk klachten. Een anti-allergisch dekbed heeft meestal een synthetische vulling, een dichtgeweven katoenen tijk en is wasbaar op tenminste 60 graden Celsius (meestal zelfs op 90 graden).

Dekbedden vergelijken

We sluiten dit artikel af met een overzicht van de sterke en minder sterke punten per materiaalsoort. We wensen u veel succes met het vergelijken van dekbedden en het kiezen van een nieuw dekbed.


Synthetisch  

Dons  

Wol  

Katoen

Isolatiewaarde  

★★★★

★★★★★  

★★★★★  

★★★★  

Vochtregulatie

★★  

★★★★★  

★★★★

★★★★★   

Hygiëne  

★★★★★  

★★★★

★★★

★★★★  

Anti-allergisch  

★★★★★  

★★★

★★

★★★★  

Onderhoud  

★★★★★   

★★★  

★★  

★★★★  

Gewicht  

Gemiddeld

Licht

Zwaar 

Gemiddeld

Prijskaartje  

★★★★★   

★★★  

★★★★  

★★★★★    

Ideaal voor  

De gemiddelde Slaper

Een behaaglijk gevoel en goede isolatie.

Mensen die een zwaarder dekbed prefereren.

Mensen die het snel (te) warm hebben in bed  

Populairste dekbed in deze categorie  

4-seizoenen Anti-allergie dekbed  

4-seizoenen 90% dons dekbed

4-seizoenen Texels wollen dekbed  

4-seizoenen katoenen dekbed  


Bekijk hieronder een greep uit onze Collectie Dekbedden.

Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.

Slaapkamerweb wordt beoordeeld met een 9.8/10 door 671 klanten.

CBW Erkendveilig betalen met iDeal of overboeken