golf
Sorteren:

Matrassen voor baby’s en peuters:

Matrassen voor kleuters en jongvolwassenen:

Een goed kindermatras

Wanneer u vele slaapkamerspeciaalzaken binnenloopt, krijgt u te maken met bangmakerij, wat betreft de invloed van een matras op een kinderlijf. Feitelijk is het zo dat kinderen tot een jaar of 10 nog niet het gewicht hebben, om een matras goed te beslapen en daarmee de invloed die het matras op het lichaam heeft nihil is. Sterker nog, eigenlijk begint de werkelijke ‘slaaptechniek’ pas echt belangrijk te worden in het volwassen leven.

Betekent dit dat u uw kind zomaar op ieder matras kunt laten slapen? Dat is ook zeker niet het geval, er zijn namelijk een aantal criteria waaraan een kindermatras zou moeten voldoen:

  Het matras voor uw kind mag geen kuilvorming hebben
  Een goed kindermatras is anti-allergisch
  Het kindermatras moet voldoende steun geven
  Het matras voor uw kind moet schoon zijn
  Het is belangrijk dat het kindermatras gedragen wordt door een goede bodem

Bovenstaande punten lijken allemaal erg vanzelfsprekend, maar in de praktijk zien we vaak dat matrassen voor kinderen hier zeker niet altijd aan voldoen. 

Een vraag die veel gesteld wordt is; krijgt mijn kind wel voldoende steun op een kindermatras die doorgaans qua samenstelling simpeler is, dan een volwassenen matras? Ons antwoord daarop is absoluut; JA! 

Baby's en kinderen hebben nog geen gemak van allerlei verschillende soorten slaapcomfort en dit is naar onze mening maar goed ook. Wanneer een matras bij jonge kinderen al op diverse manieren comfort biedt, zoals wij volwassenen dat wel verlangen, zullen we snel gaan zien dat dit het natuurlijke groeiproces verstoort en het lichaam van het groeiende kind zich hierop aanpast. 

Uiteraard dient een matras wel goed te zijn, maar het is onnodig voor een duur pocketvering matras te kiezen wanneer een goed polyether matras ook voldoende is. Slaapkamerweb adviseert geen speciale watermatrassen of NASA/traagschuim matrassen voor kinderen te gebruiken wanneer kinderen nog in de groei zijn. Bovendien zijn veel matrassen voor volwassenenen voorzien van een comfortzone verdeling die aansluiten op een volgroeid lichaam. Als uw kind nog niet uitgegroeid is, zullen deze zones op de verkeerde plekken aansluiten op het lichaam van het kind.  


Koop het kindermatras van uw kind op de groei

Een kindermatras moet ook in de (nabije) toekomst blijven aansluiten op het kind en daarom is het verstandig om vooruit te denken, voordat u een kindermatras en/of bed voor een kind aanschaft. Dat geldt ook zeker voor de afmetingen van het kindermatras van kleuters, tieners en jongvolwassenen. Koop een kindermatras met name voor jong volwassenen en tieners daarom op de groei! 

Geschikte afmetingen matrassen voor baby’s en peuters:

60 x 120 cm
70 x 140, 150 of 160 cm

Geschikte afmetingen matrassen voor kleuters en jongvolwassenen:

Breedtematen: 70, 80, 90, 100, 120, 130, 140 cm
Lengtematen: 190, 200, 210, 220 cm

Onze 1 persoons afmetingen van de matrassen zijn doorgaans verkrijgbaar in 190 cm, 210 cm en 220 cm lengte, naast de standaard lengte van 200 cm. Tip: Jongvolwassen kunnen ineens de lengte in schieten, handig om hier van tevoren al rekening mee te houden. Op deze manier kan uw kind er een tijd mee vooruit. 

Als u een kind heeft wat in de breedte graag wat extra ruimte wil, dan kunt u bij sommige matrassen ook kiezen voor een ruimere breedtemaat dan de standaard 1-persoons maat van 90 cm, er zijn namelijk ook matrassen van 100 cm breed. Het nadeel van deze breedtemaat is dat u bij bed(frames) en bodems in deze afmeting minder mogelijkheden heeft om uit te kiezen. De breedte van 100 cm zien we bovendien eerder als gangbare maat voor senioren. Dat is bij de bedframes dan ook veelal terug te zien aan de designs, die meer bij deze doelgroep aansluiten, net zoals de vaak hogere instap. Houdt daar rekening mee!

Een tiener van tegenwoordig, heeft graag een zo breed mogelijk tienerbed! Deze breedte sluit goed aan op de behoeften van de jongen of het meisje van deze leeftijd. Naast slapen wordt het bed in deze leeftijdsgroep ook gebruikt om bijvoorbeeld relaxed in kunnen lezen, gamen, muziek te luisteren en geeft zo nu en dan extra ruimte aan een vriendje of vriendinnetje wat komt logeren. Daar leent de twijfelaars maat van 120 cm breed of een kleine 2-persoons breedtemaat van 140 cm zich natuurlijk perfect voor! Ook is de breedtemaat van 130 cm bij ons beschikbaar, let wel dat dit maat is waar niet veel bedframes in zijn.   

Mist u een maat of uitvoering? Stelt u gerust een vraag in onze live chat, de specialistische medewerkers van Slaapkamerweb beantwoorden uw vragen snel en helpen u graag om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor een passend kindermatras.


Veelgestelde vragen en belangrijke punten toegelicht:

Voor mensen met wat minder budget is de vraag of een tweedehands matras geschikt is voor hergebruik vaak reëel. Maar om u ook een reëel antwoord te geven op deze vraag is dit in veel gevallen niet zo’n goed idee. Er zijn ook studies en wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan, waarbij men stelt dat een kindermatras idealiter niet door een tweede kind gebruikt zou moeten worden. Zo zwart/wit stellen wij het niet en geven u graag wat leidraden, om hierin zelf een goede keuze voor uw kind te kunnen maken. 

Deze keuze hangt vooral samen met de vraag of het matras intensief is gebruikt. Is dat het geval, dan moet u zich ook bedenken dat kinderen dikwijls een ongelukje hebben in bed. Dit komt misschien niet altijd direct op een kindermatras, maar soms lekt het wel door en samen met transpiratievocht en speeksel tast dit het matras toch aan.  

Wanneer een kindermatras nog geen kuiling vertoond en nog schoon is dan denken wij dat dit nog goed te gebruiken is als logeermatras bij u thuis of bijvoorbeeld bij opa en oma. Slaapt uw kind elke dag in het bed? Dan adviseren wij u om het zekere voor het onzekere te nemen en een nieuw kindermatras te kopen. Een goed kindermatras hoeft immers niet duur te zijn!

Wat we vaak horen bij kinderen is dat een matras van oudste kind naar zijn of haar broertje of zusje gaat. Dit kan natuurlijk, maar check het kindermatras wel eerst goed op ‘kuilvorming’ voordat u deze in het bed legt van het volgende kind, of neefje of nichtje gebruikt. 

Hoe ziet u of kuilvorming zit in het matras? Dit controleert u door het matras op een vlakke ondergrond te leggen waarbij u met 2 handen gelijkmatig zacht op het matras drukt. U begint rechts boven in de hoek en zo over het midden langzaam door naar links onderin de hoek. Wanneer u met kleine stapjes elke keer drukt op het matras kunt u snel voelen of het matras overal dezelfde hardheid heeft. Is dit niet het geval? Dan zult u meestal de zachte plek rond het midden van het matras vinden. Dit noemen wij 'de kuiling' en wanneer dit meer dan 10% is, adviseren wij in vrijwel alle gevallen een nieuw matras aan te schaffen.

Bij een jong kind is het nog niet altijd bekend of het kind een allergie heeft. Dit is iets wat vaak pas later duidelijk wordt. Toch zijn er vroege tekenen die, ondanks dat ze niet heel direct merkbaar zijn, vaak al wel licht aanwezig. We willen natuurlijk niet dat uw kind hier last van ondervindt. Daarom adviseert Slaapkamerweb u graag een anti-allergisch kindermatras. We bedoelen dan kindermatrassen die huismijtwerend zijn of matrassen met een huismijtwerende tijk die in de meeste gevallen wasbaar zijn. Zo slaapt uw kindje de komende jaren gezond! 

Natuurlijk is het dan ook wel verstandig om daarbij een anti-allergisch dekbed en kussen te kopen. Voor beddengoed adviseren wij katoenen hoeslakens en/of dekbedovertrekken. Bekijk bijvoorbeeld ook eens onze leuke kinderdekbedovertrekken.

Bij een kinderbed ligt het matras rechtstreeks op het bed, omdat de bodem vaak in het frame is verwerkt. Controleer bij uw kinderbed of de bodem goed vlak is en of deze goed kan ventileren. Een hardboard plaat met gaatjes kan prima, maar in de meeste gevallen kunnen een aantal extra gaatjes geen kwaad. Ventilatie van het kinderbed is erg belangrijk en zolang u de bodem met een aantal extra gaten niet verzwakt is dit een verrijking.

Verder kan een matrasje ook goed op vuren latten liggen zolang deze voldoende steun geven. Bij kinderen die ouder zijn dan een jaar of 6 is een meer verende bodem belangrijker, zoals een lattenbodem. Dit omdat deze vaak beter zijn afgewerkt, beter veren en ook extra steun geven wanneer uw kind ouder wordt en in gewicht toeneemt.


Advies nodig?

Bij Slaapkamerweb kunt u in de toonzaal nog ouderwets advies krijgen over de aankoop van vrijwel alles op het gebied van bedden. Maar zeker op het gebied van matrassen heeft Slaapkamerweb al jaren specialistische kennis in huis! Ook via de chat, mail en telefoon zullen onze medewerkers van onze online speciaalzaak op het gebied van bedden, u graag helpen met allerhande vragen of advies.