Kindermatrassen

Onder kindermatrassen verstaan wij alle matrassen die geschikt zijn voor baby’speuterskleuterstieners en jongvolwassenen. Bij deze leeftijdsgroepen horen verschillende soorten matrassen in afmetingen die aansluiten op de grootte van de bedden en de lengte van het kind! Ieder kindermatras kent zo zijn eigen kenmerken en afmetingen. 


Bekijk al onze kindermatrassen per leeftijd

Wij kunnen wij ons goed voorstellen dat u niet goed weet welke afmeting of type matras uw kind nodig heeft.

Keuzehulp kindermatrassen

Bent u op zoek bent naar een matrasje voor een peuter- of babybedje, of juist een kindermatras voor uw kleuter, zoals een juniorbed, of een éénpersoonsbed voor uw tiener. Een kindermatras moet ook in de (nabije) toekomst matchen met het kind en daarom is het verstandig om vooruit te denken wanneer u besluit een kindermatras en/of bed voor een kind aan te schaffen.

Koop daarom een kindermatras passend bij de leeftijd, maar wel op de groei!

Afmetingen matrassen voor baby’s en peuters:

60 x 120 cm, 70 x 140, 150 of 160 cm

Afmetingen matrassen voor kleuters en jongvolwassenen:

Breedtematen: 70, 80, 90, 100, 120, 130, 140 cm
Lengtematen: 190, 200, 210, 220 cm

Als u een kind heeft wat in de breedte graag wat extra ruimte wil, dan kunt u bij sommige matrassen ook kiezen voor een ruimere breedtemaat dan de standaard 1-persoons maat van 90 cm, er zijn namelijk ook matrassen van 100 cm breed. Het nadeel van deze breedtemaat is dat u bij bed(frames) en bodems in deze afmeting minder mogelijkheden heeft om uit te kiezen. De breedte van 100 cm zien we bovendien eerder als gangbare maat voor senioren. Dat is bij de bedframes dan ook veelal terug te zien aan de designs, die meer bij deze doelgroep aansluiten, net zoals de vaak hogere instap. Houdt daar rekening mee!

Onze 1 persoons afmetingen van de matrassen zijn doorgaans verkrijgbaar in 190 cm, 210 cm en 220 cm lengte, naast de standaard lengte van 200 cm. Tip: Jongvolwassen kunnen ineens de lengte in schieten, handig om hier van tevoren al rekening mee te houden. Op deze manier kan uw kind er een tijd mee vooruit. 

Een tiener van tegenwoordig, heeft graag een zo breed mogelijk tienerbed! Deze breedte sluit goed aan op de behoeften van de jongen of het meisje van deze leeftijd. Naast slapen wordt het bed in deze leeftijdsgroep ook gebruikt om bijvoorbeeld relaxed in kunnen lezen, gamen, muziek te luisteren en geeft zo nu en dan extra ruimte aan een vriendje of vriendinnetje wat komt logeren. Daar leent de twijfelaars maat van 120 cm breed of een kleine 2-persoons breedtemaat van 140 cm zich natuurlijk perfect voor! Ook is de breedtemaat van 130 cm bij ons beschikbaar, let wel dat dit maat is waar niet veel bedframes in zijn.   

Matrassen voor baby’s en peuters:

Matrassen voor kleuters en jongvolwassenen:


Waar moet een goed kindermatras aan voldoen?

Kinderen slapen meer dan volwassenen, groeien snel en het is daarom van belang om een goed matras te kiezen. Bij de keuze voor een nieuw matras voor uw kroost staat de gezondheid van uw kind staat natuurlijk voorop!

Kies daarom voor een anti-allergisch kindermatras die voldoende steun geeft. Alleen matrassen die hieraan voldoen vindt u in onze collectie kindermatrassen. Vergeet daarbij niet dat een goed matras ook gedragen moet worden door een door een bedbodem die ook voldoende steun geeft. 

Een goed kindermatras

Veel slaapkamerspeciaalzaken zijn goed in bangmakerij wanneer het om kindermatrassen gaat. Vaak gaat het dan over invloed van een matras op een kinderlijf. Laat u niet gek maken, want feitelijk is het zo dat kinderen tot een jaar of 10 nog niet het gewicht hebben om een matras goed te beslapen. Daarmee is de invloed die het matras op het lichaam van een kind heeft nihil. Sterker nog, eigenlijk begint de werkelijke ‘slaaptechniek’ pas echt belangrijk te worden in het volwassen leven. Betekent dit dat u uw kind zomaar op ieder matras kunt laten slapen? Nee zeker niet!

Dit zijn de criteria waaraan een kindermatras zou moeten voldoen:

  het kindermatras is schoon en anti-allergisch
  het geeft voldoende steun
  het mag geen kuilvorming hebben
  het matras wordt gedragen door een goede bodem


Veelgestelde vragen en thema's

Wij merken dat er veel vragen zijn rondom kindermatrassen. De meest voorkomende hebben we daarom voor u op een rij gezet, voorzien van een antwoord zodat u precies weet waar u op moet letten bij de aanschaf van een matras voor uw kind.

Een vraag die veel gesteld wordt is: "Krijgt mijn kind wel voldoende steun op een kindermatras die qua samenstelling 'simpeler' is dan een matras voor volwassenen?" Ons antwoord daarop is absoluut; JA! 

Baby's en kinderen hebben namelijk nog helemaal geen baat bij allerlei verschillende soorten slaapcomfort en dit is naar onze mening maar goed ook! Wanneer u jonge kinderen al comfort in een matras aanbiedt, zoals wij volwassenen dat meer verlangen, zal het lichaam van het opgroeiende kind zich aan dit comfort aanpassen en zal daarmee het natuurlijke groeiproces verstoren.

Uiteraard dient een matras wel goede conditie te verkeren, maar is het bijvoorbeeld onnodig voor een duur pocketvering matras te kiezen wanneer een goed polyether matras ook uitstekend is. Slaapkamerweb adviseert daarom om vooral geen speciale watermatrassen of NASA/visco-traagschuim matrassen voor kinderen te gebruiken wanneer kinderen nog in de groei zijn. Bovendien zijn veel matrassen voor volwassenenen voorzien van een comfortzone verdeling die aansluiten op een volgroeid lichaam. Deze zullen dus niet aansluiten op het lichaam van het kind en doen dan eigenlijk meer kwaad, dan ze goed doen.

Voor mensen met wat minder budget is de vraag of een tweedehands matras geschikt is voor hergebruik vaak reëel. Maar om u ook een reëel antwoord te geven op deze vraag is dit in veel gevallen niet zo’n goed idee. Er zijn ook studies en wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan, waarbij men stelt dat een kindermatras idealiter niet door een tweede kind gebruikt zou moeten worden. Zo zwart/wit stellen wij het niet en geven u graag wat leidraden, om hierin zelf een goede keuze voor uw kind te kunnen maken. 

Deze keuze hangt vooral samen met de vraag of het matras intensief is gebruikt. Is dat het geval, dan moet u zich ook bedenken dat kinderen dikwijls een ongelukje hebben in bed. Dit komt misschien niet altijd direct op een kindermatras, maar soms lekt het wel door en samen met transpiratievocht en speeksel tast dit het matras toch aan.  

Wanneer een kindermatras nog geen kuiling vertoond en nog schoon is dan denken wij dat dit nog goed te gebruiken is als logeermatras bij u thuis of bijvoorbeeld bij opa en oma. Slaapt uw kind elke dag in het bed? Dan adviseren wij u om het zekere voor het onzekere te nemen en een nieuw kindermatras te kopen. Een goed kindermatras hoeft immers niet duur te zijn!

Wat we vaak horen bij kinderen is dat een matras van oudste kind naar zijn of haar broertje of zusje gaat. Dit kan natuurlijk, maar check het kindermatras wel eerst goed op ‘kuilvorming’ voordat u deze in het bed legt van het volgende kind, of neefje of nichtje gebruikt. 

Hoe ziet u of kuilvorming zit in het matras? Dit controleert u door het matras op een vlakke ondergrond te leggen waarbij u met 2 handen gelijkmatig zacht op het matras drukt. U begint rechts boven in de hoek en zo over het midden langzaam door naar links onderin de hoek. Wanneer u met kleine stapjes elke keer drukt op het matras kunt u snel voelen of het matras overal dezelfde hardheid heeft. Is dit niet het geval? Dan zult u meestal de zachte plek rond het midden van het matras vinden. Dit noemen wij 'de kuiling' en wanneer dit meer dan 10% is, adviseren wij in vrijwel alle gevallen een nieuw matras aan te schaffen.

Bij een jong kind is het nog niet altijd bekend of het kind een allergie heeft. Dit is iets wat vaak pas later duidelijk wordt. Toch zijn er vroege tekenen die, ondanks dat ze niet heel direct merkbaar zijn, vaak al wel licht aanwezig. We willen natuurlijk niet dat uw kind hier last van ondervindt. Daarom adviseert Slaapkamerweb u graag een anti-allergisch kindermatras. We bedoelen dan kindermatrassen die huismijtwerend zijn of matrassen met een huismijtwerende tijk die in de meeste gevallen wasbaar zijn. Zo slaapt uw kindje de komende jaren gezond! 

Natuurlijk is het dan ook wel verstandig om daarbij een anti-allergisch dekbed en kussen te kopen. Voor beddengoed adviseren wij katoenen hoeslakens en/of dekbedovertrekken. Bekijk bijvoorbeeld ook eens onze leuke kinderdekbedovertrekken.

Bij een kinderbed ligt het matras rechtstreeks op het bed, omdat de bodem vaak in het frame is verwerkt. Controleer bij uw kinderbed of de bodem goed vlak is en of deze goed kan ventileren. Een hardboard plaat met gaatjes kan prima, maar in de meeste gevallen kunnen een aantal extra gaatjes geen kwaad. Ventilatie van het kinderbed is erg belangrijk en zolang u de bodem met een aantal extra gaten niet verzwakt is dit een verrijking.

Verder kan een matrasje ook goed op vuren latten liggen zolang deze voldoende steun geven. Bij kinderen die ouder zijn dan een jaar of 6 is een meer verende bodem belangrijker, zoals een lattenbodem. Dit omdat deze vaak beter zijn afgewerkt, beter veren en ook extra steun geven wanneer uw kind ouder wordt en in gewicht toeneemt.

Mist u een maat of uitvoering?

Stelt u gerust een vraag in onze chat of bereik onze specialistische medewerkers van Slaapkamerweb telefonisch, via whats-app of via de mail. Zij beantwoorden uw vragen snel en helpen u graag om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor een passend kindermatras.

Toonzaal

Ook in onze toonzaal te Zutphen kunt u bij Slaapkamerweb nog ouderwets advies krijgen en zeker op het gebied van matrassen hebben wij al vele jaren specialistische kennis in huis! 

Kijk ook eens naar: