Uit welke dekbedden kunt u kiezen?

U bent toe aan een nieuw dekbed, maar heeft geen idee waar op te letten en waar u uit kunt kiezen. Wij vertellen u graag welke aspecten belangrijk zijn bij de keuze voor een nieuw dekbed en welke mogelijkheden er überhaupt zijn. Op deze manier hopen wij dat u een goede en afgewogen keuze kunt maken en u straks een dekbed in huis heeft waar u echt tevreden mee bent!

Typen en soorten dekbedden

Er zijn verschillende soorten dekbedden, zo zijn er 4 seizoenen dekbedden of enkele dekbedden, zomer dekbedden behoren bijvoorbeeld ook tot de categorie enkele dekbedden, maar enkele dekbedden zijn er uiteraard ook voor andere seizoenen. Daarnaast zijn er diverse type dekbedden, waarbij ze verschillen door de inhoud. Zo zijn er bijvoorbeeld wollen dekbedden, donzen dekbedden en synthetische dekbedden die samen met nog een aantal andere varianten de inhoud van het dekbed bepalen. Deze verschillende type dekbedden, hebben allemaal zo hun eigen kenmerken, met eigen voor- en nadelen. Een synthetisch dekbed is zeer geschikt als u allergieën heeft en voor kinderen, een wollen dekbed behoord tot een wat zwaarder dekbed, terwijl dons weer vrij licht is. Iedereen heeft weer andere voorkeuren en maakt dat al deze verschillen er niet zomaar zijn en verklaard daarmee de ruime keuze aan dekbedden.

-> Bekijk hier alle verschillende kenmerken

Een dekbed wat past bij het jaargetijde

Omdat we hier in Nederland verschillende seizoenen kennen, is het 4 seizoenen dekbed populair. Dit bestaat uit een voor- en najaars gedeelte en een zomer gedeelte, die u aan elkaar kunt maken voor het winter gedeelte. Bij de verschillende delen is het materiaal vaak hetzelfde, maar het vulgewicht verschilt van elkaar. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een enkel dekbed voor het hele jaar, of voor de extreme koude of warme nachten een ander dekbed, of deken bovenop het dekbed. Als de temperatuur van uw slaapkamer constant is dan is dat niet eens nodig. 


Onze toppers:


De juiste afmeting van uw dekbed

Uiteraard is de maat van uw bed ook van belang bij de keuze voor een nieuw dekbed. Een dekbed moet u de ruimte geven om er goed onder te kunnen kruipen en het is prettig als deze iets over het bed valt. Logischerwijs moet het dekbed dus altijd breder zijn dan het bed zelf. Een handige leidraad daarbij is ongeveer 40 cm.

De afmeting van het dekbed valt dus samen met de afmeting van het bed, maar komt niet overeen! Dit kan ook niet omdat dekbedden verschillende vaste afmetingen hebben. 

Daarbij is het ook van belang of u samen één tweepersoons dekbed kiest, of dat u en uw partner onder twee eenpersoons dekbedden willen slapen. Bent u daar nog niet over uit, wil u meer weten over de afmetingen van dekbedden, lees dan meer over de verschillende maatvoeringen en wat dit betekent voor uw slaapcomfort


Onderhoud van uw dekbed

Wij snappen heel goed dat u, uw ideale dekbed zo lang mogelijk in topconditie wil houden! Aangezien u er ook iedere nacht onder slaapt, moedigen wij dit dan ook van harte aan. Het beste voor eigenlijk alle dekbedden, om deze in goede conditie te houden, is dat u deze goed laat luchten wanneer u eronder heeft geslapen. Dat kan in een goed geventileerde slaapkamer prima. Nog beter is het om het dekbed in de buitenlucht te laten luchten. Let er dan wel op dat het niet te vochtig is buiten, want het is juist de bedoeling dat uw lichaamsvocht, wat per nacht van ¼ tot 2 liter kan oplopen, goed kan uitwasemen. 

Nadat u het dekbed heeft laten luchten, is het goed om het even goed op te schudden. Op deze manier zullen de vezels wat losser komen te zitten en zullen ze minder op elkaar gaan plakken, wat plekken zonder vulling in het dekbed tegengaat. Op deze manier voelt het dekbed weer lekker fris en luchtig!

Uw dekbed wassen

Wil u, uw dekbed wassen? Lees u dan goed in, bekijk het waslabel, of informeer of dit bij uw dekbed kan. Sommige dekbedden kunnen namelijk niet gewassen worden en anderen kunnen enkel naar de stomerij en bij anderen is simpelweg goed luchten genoeg! Bij de aanschaf van een nieuw dekbed is het ook handig om hierop te letten, sommige mensen willen hun dekbed graag kunnen wassen, dan valt bijvoorbeeld wol al af. 


Persoonlijk dekbed advies

Wij hopen dat bovenstaande informatie u heeft geholpen bij het oriënteren op het juiste soort dekbed. Wij kunnen ons echter voorstellen dat u belang hecht aan een persoonlijk advies. Neem dan gerust contact met ons om dit vrijblijvend te bespreken met een deskundige medewerker. U bent ook van harte welkom in onze showroom, wij bespreken graag uw wensen en helpen u graag.


Wist u dat:

  • Wij géén verzendkosten extra rekenen bij het bestellen van dekbedden uit onze collectie?
  • Wij vrijwel alle dekbedden standaard op voorraad hebben?
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe dekbed(den).
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Dekbedden vergelijken - welk dekbed past bij mij

Welke maat dekbed past op mijn bed 

De beste 4-seizoenen dekbedden 


Bekijk onze collectie dekbedden:

Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.