Waarom wij een molton adviseren

Bij de koop van een nieuw matras, een nieuw topmatras of een kussen, adviseren wij altijd een molton te gebruiken. Veel mensen slaan dit advies in de wind, of ‘slapen er liever nog een nachtje over’. Het lijkt er dan ook op, dat de molton vaak wordt vergeten. Ook weet men over het algemeen niet goed weet wat dit dunne onderdeel voor een grote rol speelt in de hygiëne en het behoud van uw matras. De hoogste tijd dus om de molton en het gebruik ervan eens goed onder de aandacht te brengen!

Wat is een molton?

Een molton is net als een hoeslaken of kussensloop een hoes die u om het matras of kussen gebruikt. Deze gebruikt u ter bescherming van het kussen of de matras als extra beschermlaag, waar vervolgens het laken en de kussensloop weer overheen komt. Een molton is, anders dan velen vermoeden, niet zozeer het product, maar is eigenlijk een techniek en komt van moltonneren of mollis. Deze techniek zorgt voor geruwde vezels van een stof, die dik, zacht en wollig aanvoelen. 


De werking van een molton

De stof van de molton heeft een aantal kenmerken, die het uitermate geschikt maakt om te gebruiken om uw matras en kussen. Een molton zorgt namelijk voor het goed absorberen van transpiratievocht en kan dit ook weer goed uitwazemen. Het is dan ook niet voor niets dat een moltons in de volksmond ook wel matrasbeschermers worden genoemd. Kort samengevat doen ze dat dan ook als de beste, maar kennen ze nog veel meer bijkomende voordelen die ik graag voor u toe- en uitlicht.

Bescherming van uw matras en kussen

Tijdens een nacht slapen verliest men huidschilfers, speeksel en transpiratievocht, de hoeveelheid aan vocht varieert van een kwart- tot 2 liter per nacht! Deze hoeveelheid varieert uiteraard van mens tot mens en hierbij zijn ook externe factoren, zoals de verschillende seizoenen en het juiste beddengoed voor u, van invloed. Het is geen leuk feitje, maar wel een gegeven waarbij het gebruik van een molton essentieel is voor een optimale hygiëne. 

Door de weeftechniek van de molton, die zorgt voor de kenmerkende geruwde vezels, heeft de molton namelijk een groot vochtabsorberend en vochtregulerend vermogen. Dit maakt dat het vocht opgevangen wordt en ook weer wordt losgelaten en verdampt. U helpt dit proces een handje door iedere ochtend het bed open te slaan en zo optimaal te laten luchten. Bij het gebruik van een molton komt het vocht dan ook nauwelijks in de matras of het kussen terecht. Zo zorgt een molton er dus voor dat de kwaliteit van het matras en het kussen behouden blijft! 

Het financiële voordeel 

Als u geen molton gebruikt, dan zal u dat ook zeker terugzien in de levensduur van het matras en kussen, bacteriën gedijen nou eenmaal goed in een vochtig klimaat en verliezen daardoor eerder hun werking en zullen sneller slijten. Daarmee komen we weer op een voordeel van het gebruik van een molton; het verlengd de levensduur van uw matras of kussen. Het prijsverschil tussen een matras en molton is aanzienlijk en daarmee is het slim om te investeren in een molton. De molton is het meer dan waard, het gebruik ervan zal uiteindelijk schelen in uw portemonnee! 

Meest verkochte moltons: 


Welke soorten moltons zijn er?

Moltons zijn er in verschillende varianten, om maar te beginnen met de stof. Ze zijn er in wol, polyester en katoen. De meest gangbare stofsoort en ook goed op 60 graden te wassen is de variant van katoen. Ook is er een waterdichte variant, die er op gericht is helemaal geen vocht door te laten!

Molton matrashoezen

Daarnaast zijn er lakens van molton en hoeslakens voorzien van elastische hoeken, die u handig om de hoek van het matras heen trekt. Deze zijn erg handig en blijven goed op hun plek zitten. Let bij de aanschaf van een molton hoeslaken wel goed op de hoekhoogte, deze variëren namelijk. Sommigen gaan tot een hoekhoogte van bijvoorbeeld 25 cm en anderen weer tot 35 cm, het is maar net welke hoogte uw matras heeft en het is dus belangrijk dat deze corresponderen.

Voor topmatrassen

Aangezien de boxspring steeds meer aan populariteit wint en daar doorgaans een topmatras meer standaard is dan een uitzondering, zijn ook hiervoor de moltonhoezen beschikbaar. Daarnaast zien we de topmatras in sommige gevallen ook terug op matrassen om verschillende redenen en ook hierbij is het zaak dat u de hoogte kiest van de topmatras hoek. Als u een topmatras heeft met split, voor elektrisch verstelbare bodems en boxsprings, dan is daar natuurlijk ook aan gedacht en zijn er passende splittopmolton matrashoezen. Wel zo prettig! 

Molton kussensloop

Nu u weet waarom een molton belangrijk is, geldt dat zeker ook voor de categorie kussens. Bij een verkoudheid, speeksel, of een plotselinge bloedneus is de molton voor een kussen ideaal, dit beschermt uw hoofdkussen. Een dubbele kussensloop, zoals veel mensen om hun kussen doen, is echt niet genoeg om uw kussen optimaal te beschermen. De vezel van de stof is namelijk niet berekend om vocht op te vangen en te absorberen. Niet bepaald fris dus!


Hoe onderhoud ik een molton? 

Uw kussen en matras is meestal niet geschikt om in de wasmachine te stoppen en is ook niet nodig wanneer u een molton gebruikt. Een katoenen molton kunt u namelijk gewoon wassen op 60 graden en vervolgens zonder problemen in de droger stoppen! Met het regelmatig wassen van de molton voorkomt u dat bacteriën en huisstofmijt zich gaan nestelen in uw matras en kussen. Op deze manier zorgt een molton na iedere wasbeurt voor een schoon en fris matras en kussen en daarmee een gezonde slaapomgeving!

Het zachte gevoel van de molton na een aantal wasbeurten

Een nieuwe molton doet zijn werk in beginsel minder goed dan na een aantal wasbeurten. Door het wassen van de molton, wordt de stof namelijk dikker en zal de vezel meer vocht aan kunnen nemen. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld nieuwe handdoeken, die ook beter drogen als deze een aantal keer zijn gewassen. Echter heeft de vezel van de molton de unieke eigenschap dat deze het vocht ook goed kan uitwazemen. Bovendien voegt de molton een heerlijk comfortabel laagje toe aan het matras of het kussen, wat dus ook nog eens goed kan ademen. 


De voordelen op een rij:

  • Een molton beschermt uw matras of kussen tegen vocht, stof en bacteriën, waardoor deze langer mee zullen gaan.
  • Doordat uw matras en kussen langer meegaan als u een molton gebruikt, scheelt dit aanzienlijk in uw portemonnee!
  • U kunt de molton wassen zodat u het kussen en matras toch fris houdt.
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Nieuwe matras, waar moet ik op letten?

De zin en onzin van een topmatras

Hoge temperaturen? Met deze tips kunt u toch goed slapen


Onze collectie moltons

Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.