Nieuwe matras nodig, waar moet u op letten?

Een goed matras zorgt, in combinatie met een goede bodem, voor een optimale nachtrust. Aangezien u ⅓ van uw leven slapend doorbrengt, is het belangrijk daarin een goede keuze in te maken! Bij deze zoektocht komt u vaak terecht in een oerwoud aan mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook nog speciale soorten matrassen voor verschillende type bodems en kan het u gaan duizelen. In deze blog vertellen wij u daarom waar u op moet letten bij het kopen van een nieuw matras!

Het ideale matras

Eigenlijk bestaat het ideale type matras niet, althans niet voor iedereen. De mening over wat een prettig matras is, is nogal persoonlijk. Zoveel mensen, zoveel verschillende voorkeuren en wensen. Bovendien is iedereen weer anders gebouwd. De één slaapt op zijn/haar zij en heeft behoefte om wat met de schouders en heupen in het matras te kunnen zakken. De ander daarentegen, is een buikslaper die juist stevigheid en meer ondersteuning in een matras zoekt. Daarom zijn er zoveel verschillende type matrassen, wat nog los staat van de kwaliteit. 

Waar moet u op letten?

Het belangrijkste waar u op moet letten bij aanschaf van een nieuw matras is dan ook, dat het matras aansluit bij uw wensen en van goede kwaliteit is. Aangezien u er een groot deel van uw leven op doorbrengt is dat natuurlijk niet onbelangrijk. Om deze zoektocht voor u wat makkelijker te maken, hebben ik een beknopt lijstje met een aantal belangrijke aspecten voor u opgesteld:

  • Wat wil u aan een nieuw matras uitgeven? 
  • Hoe lang moet uw nieuwe matras meegaan? 
  • Zoekt u een matras die koel blijft of juist warmer wordt?
  • Hoe belangrijk is ventilatie en de vochtregulatie van het matras voor u?
  • Welk comfort zoekt u; zacht, stevig, flexibel?
    (ook afhankelijk van uw slaaphouding)
  • Staat het al vast met welke bedbodem wil u het matras combineren?

Onze toppers:


Persoonlijke kenmerken 

Het is belangrijk dat u duidelijk krijgt waaraan uw matras zou moeten voldoen. Daarom is het ook verstandig om, naast de wat meer algemenere aspecten waar u op kunt letten, ook verstandig om rekening te houden met uw persoonlijke kenmerken:

Postuur en lichaamsbouw

Vaak zijn er van de verschillende soorten matrassen altijd een zachtere en hardere variant die veelal gemakshalve wordt ingedeeld op gewicht. Uiteindelijk gaat het echter om comfort en levensduur en daartussen een balans te vinden. Als u een stevig postuur hebt en u wil dat uw matras een lange levensduur heeft, dan zal u een matras moeten kiezen met een een goede ondersteuning. Vindt u dat matras toch te hard? Dan moet u comfort voorop stellen en zal de levensduur daarmee wat minder lang zijn. 

Wij hebben in ons assortiment matrassen in diverse breedte- en lengte maten. Een handige leidraad is bij de lengte om altijd 15 cm bovenop uw lengte te tellen. Voor de één is de standaard 2 meter maat dan ook voldoende en de ander gaat voor 220 cm. Dit is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en lighouding. 

Fysieke klachten

Ook kan het zijn dat u fysieke klachten heeft, zoals rugpijn, nekpijn, schouderpijn of heuppijn die van invloed zijn voor uw slaapcomfort. Zorg dat u dit meeneemt in de keuze voor het nieuwe matras en de keuze voor het soort matras daarbij meeneemt. Uw klachten kunnen afnemen of zelfs verdwijnen door een goed matras te kiezen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een hard matras niet beter wanneer u last heeft van rugklachten. Deze veronderstelling is namelijk erg achterhaald.

Allergieën 

Heeft u allergieën en bent u allergisch voor een huisstofmijt, dan is het verstandig daar in eerste instantie de nadruk op te leggen en een matras uit te zoeken die daar geen problemen in vormt. Ook kunt u allergisch zijn voor een bepaalde materiaalstof, houdt dan de samenstelling van het matras goed in de gaten. Bij Slaapkamerweb zijn alle matrastijken (de hoezen om de matras) huisstofmijt werend. De Aegis matrastijk om deze pocketveer matras is daarnaast ook anti allergisch. Wij vermelden zoveel mogelijk informatie over dit soort zaken bij ieder product in de webshop, omdat we weten hoe belangrijk dit kan zijn en zodat u dit gemakkelijk kunt vinden. 

Door bovenstaande aspecten en kenmerken door te lopen, is er bij u vast al een beter beeld ontstaan van waar uw matras wel of niet aan moet voldoen. Op deze manier hoop ik dat u beter een keuze kunt maken, tussen de verschillende soorten matrassen, met elk zijn eigen kenmerken. 


De verschillende soorten matrassen

Om u wat structuur en overzicht te bieden moet u weten dat er eigenlijk maar 3 verschillende soorten matrassen te onderscheiden zijn:

  1. Matrassen van schuim; bijvoorbeeld polyether, koudschuim of traagschuim (ook wel visco of nasa) matrassen.
  2. Matrassen gemaakt van latex; bijvoorbeeld de gewone latex, natuurlatex of talalay latex matrassen. 
  3. Matrassen met metalen veren; bijvoorbeeld binnenveringsmatrassen en pocketvering matrassen. 

Deze verschillende soorten matrassen kennen hun geheel eigen kenmerken en comfort. Zodoende worden de verschillende soorten ook vaak met elkaar gecombineerd. Op deze manier versterken de eigenschappen van de verschillende materialen elkaar in één matras.  

Polyether matrassen zijn gemaakt van goedkoop schuim. Zij zijn geschikt voor slapers zonder bijzondere wensen en passen bij een beperkt budget. Dit soort matras wordt vaak gebruikt voor op een kinderbed of een logeerbed. Polyether gaat maximaal 5 jaar mee.

Koudschuim matrassen hebben een ‘kwalitatief superieur schuim’ dat lang mee gaat en waarbij nauwelijks kuilvorming zal ontstaan. Koudschuim scoort in wetenschappelijke test optimaal. Dankzij de opencel structuur ventileert het matras goed en behoudt het zijn veerkracht. De druk is zacht en de tegendruk is stevig. Dit materiaal gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee.

Latex matrassen zijn gemaakt van een rubbersoort wat veerkrachtig en rekbaar is. Latex ligt comfortabel en kenmerkt zich als flexibel. Er zijn synthetische latex matrassen en matrassen van natuurlatex, waarbij de laatste variant prijzig is. Latex geeft u een minder goede vochtregulatie dan een koudschuim of pocketveermatras, maar geeft een uitstekende drukverdeling. Een ander voordeel is dat ze een lange levensduur hebben van 8 tot 10 jaar.

Traagschuim matrassen zijn erg populair en worden vaak als erg comfortabel ervaren door de drukverlagende werking die uw lichaam ontlast. Deze matrassen vormen zich naar uw lichaam en zijn daardoor ideaal voor mensen met lichamelijke klachten. Echter ventileert dit matras minder goed dan een pocketveer of een koudschuim matras en is vrij warm. Transpireert u veel en heeft u behoefte aan een koel bed, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk niet uw ideale matras zijn. Traagschuim gaat gemiddeld 9 jaar mee. 

Pocketvering matrassen bieden een goede ondersteuning voor uw lichaam en zijn vaak voorzien van comfortzones. Doordat de lucht goed door de veren heen kan circuleren, ventileert het matras optimaal en kan het goed vocht afvoeren. Afhankelijk van het soort schuim om de vering is en matras met vering daarmee ideaal als u het s’nachts snel warm heeft en veel transpireert. Een pocketveermatras kan veel gewicht dragen en omdat de matras omrand is door schuim, is het zaak op de veren te liggen en niet op de rand, omdat deze dan kan inzakken. Een pocketveermatras gaat gemiddeld 8 tot 10 jaar mee.

Lees uitgebreid over de verschillende soorten matrassen in een ander blog


De combinatie van uw matras met een bedbodem

Natuurlijk is niet alleen matras van belang voor een goed slaapcomfort, een goede bodem is daarbij ook belangrijk en laat het matras goed tot zijn recht komen. Misschien heeft u nog een goede bodem en wil u daar uw nieuwe matras op gebruiken. Let er dan goed op of dit matcht en het matras goed tot zijn recht laat komen. Een spiraalbodem, lattenbodem, schotelbodem en boxspring verschillen van elkaar

Een slijtage en verhuizing, of herinrichting is hét moment om een geheel nieuw slaapsysteem aan te schaffen. Dan kunt u de matras en bodem ook perfect op elkaar af stemmen. Neem het matras als uitgangspunt en stem daar de bodem keuze op af. Lees in deze blog welke bedbodem het beste bij u aansluit.  Bij een boxspring is dit een ander geval, hierbij hoort vaak een mee gestoffeerd matras en een topmatras, die bij de boxspring horen en is de keuze voor een matras ook wat beperkter. Hetzelfde geldt eigenlijk voor als u voor een waterbed kiest, dan kiest u voor het geheel. 


Topmatrassen

Onze matrassen zijn stuk voor stuk top, omdat ze zijn geselecteerd op kwaliteit! Onze topmatrassen matrassen zijn niet alleen top, maar zijn anders en dunner dan ‘normale matrassen’ en worden veelal gebruikt als toplaag op een boxsprings. Ze worden ook wel toppers of topdekmatrassen genoemd en kunnen ook als extra laagje gebruikt worden, om uw bed zachter te maken. Let er in die gevallen wel op dat er geen kuilvorming onder de topper bestaat, want de topper loopt dan gelijk aan de kuil en maakt het bed niet rechter. Ook worden 2-persoons topmatrassen gebruikt om de naad om de naad bij 2 losse matrassen wegwerken. Lees alles over topmatrassen en de andere voordelen in een andere blog

Uw matras kopen met persoonlijk advies

Een goed matras is essentieel voor een goede nachtrust, wij hopen dat we met deze informatie u hebben kunnen helpen met een weloverwogen matras keuze.

Vindt u het toch nog lastig een goede keuze te maken? Wij helpen u graag verder. We hebben jarenlange ervaring met allerlei soorten slapers en slaapsystemen. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en persoonlijk advies of kom de matrassen zelf ervaren in onze showroom.


Wist u dat:

  • Als u een matras met een bedbodem en een bedombouw bij ons besteld, dat u dan bij ons een mooie combinatiekorting krijgt?
  • Doordat wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist, wij u perfect kunnen helpen bij de keuze van uw nieuwe matras.
  • U onze matrassen in vele maten kunt bestellen!
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Welke soorten matrassen zijn er?

Het verschil tussen een boxspring en een lattenbodem

Waarom wij een molton adviseren


Onze collectie matrassen:

Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.