Het verschil tussen een boxspring en een lattenbodem

Het verschil tussen een boxspring en een lattenbodem

Als we over een ‘normaal bed’ spreken, dan bedoelen vaak een ombouw met matrassen en een lattenbodem. Logisch, omdat we in Nederland al heel lang dit slaapsysteem kennen. Toch is daar de afgelopen jaren verandering in gekomen door de komst van de boxspring. De boxspring heeft een luxueuze uitstraling en wint langzaam aan populariteit. U ziet de boxspring bijvoorbeeld veel in hotels, mede daardoor wekken ze de indruk veel comfort te bieden. Maar is dat ook zo?

Verschillen in slaapcomfort

Door het luxe imago van de boxspring heeft u misschien het idee dat de boxspring veel meer comfort te bieden heeft dan een lattenbodem. Wij helpen u graag uit deze weliswaar comfortabele droom, want de boxspring is niet beter dan een bed met lattenbodem! Het zijn enkel twee verschillende slaapsystemen. De juiste kwaliteit van de verschillende elementen en materialen bieden hierbij het gewenste comfort. 

Waarin zit het verschil dan wel?

Een boxspring wordt vaak vergeleken met een complete boxspringset, waarbij de box van een boxspring dan wordt gezien als de bodem van een boxspring, maar deze benamingen worden volledig door elkaar gehusseld. Eigenlijk is de boxspring een type bodem die je vrijstaand gebruikt. In tegenstelling tot de lattenbodem die vrijwel altijd in een bedombouw wordt gelegd. 

De bodem van de boxspring bestaat uit een houten frame met metalen veren. De lattenbodem daarentegen bestaat, zoals de naam al doet vermoeden uit een houten of metalen frame voorzien van flexibele latten met vering. Het verschil zit ‘m dus in de basis, in de manier hoe deze bodems zijn opgebouwd. Zowel de lattenbodem als de boxspring liggen aan de basis van een bed, waarop de matrassen komen en u uiteindelijk uw ideale uiterlijk en comfort van uw bed vindt. 


Onze toppers:


Hoe maak ik de juiste keuze?

Wanneer kiest u voor een lattenbodem en wanneer voor een boxspring? U kunt in eerste instantie natuurlijk afgaan op het uiterlijk. Sommige mensen vallen eerder voor een boxspring en anderen voelen meer voor een lattenbodem met een ombouw. Maar staar u niet blind op enkel de buitenkant, want zoals u misschien al wel vermoed; het uiterlijk zegt lang niet alles. Als u er bijvoorbeeld vanuit gaat dat boxsprings altijd zijn gestoffeerd, heeft u het bij een gestoffeerde bedombouw al gauw bij het verkeerde eind. Daarnaast wordt het slaapcomfort natuurlijk bepaald door de inhoud. Om u daarover wat meer handvatten en duidelijkheid te geven, vertellen wij u graag waar u rekening mee moet houden als u kiest voor de lattenbodem of voor de boxspring. 

Een goede basis

De lattenbodem en boxspring hebben naast dat ze beiden als bodem fungeren een belangrijke overeenkomst die we u niet willen onthouden voordat we wat dieper op de verschillen ingaan. Deze overeenkomst is dat is dat beide slaapsystemen afhankelijk zijn van de kwaliteit die het uiteindelijke slaapcomfort biedt. De combinatie van de bodem met de matrassen, die idealiter op uw ideale slaapcomfort zijn afgesteld, zorgen voor een prettig slaapcomfort. Een kwalitatief goede bodem is, of u nou voor een lattenbodem of voor een boxspring kiest, erg belangrijk! 



De basics van de lattenbodem 

Een lattenbodem bestaat uit een frame van hout of metaal waar geveerde latten in zitten. Een lattenbodem is nooit vrijstaand, tenzij u deze op een potenset plaatst, maar in de meeste gevallen moet een lattenbodem altijd in een bedombouw worden gelegd. 

Bij de keuze voor een lattenbodem is het van belang dat u let op het aantal latten van de bodem, maar ook de dikte van het frame. Wij adviseren een lattenbodem met 26 of meer latten, omdat dit een goede ondersteuning biedt en ervoor zorgt dat er een beperkte ruimte tussen de latten zit. Zo voorkomt u bijvoorbeeld, dat de veren van een pocketveermatras niet tussen de latten kunnen zakken. Een framehoogte van tenminste 6cm van beuken gelaagd hout biedt u vervolgens voldoende stevigheid. Daarnaast is het van belang dat de middensector van een lattenbodem stevig is, omdat meestal het zwaarste gedeelte van het lichaam hierop komt te liggen. Vaak zitten in een degelijke lattenbodem op deze plek dan ook dubbele latten, die bovendien vaak ook nog te verstellen zijn op de hardheid die u prettig vindt. 

Tenslotte is het belangrijk dat als u voor een elektrisch- of handverstelbare lattenbodem gaat, dat u goed let op welke gedeelten er verstelbaar zijn en bij een elektrisch verstelbare lattenbodem hoe deze is ingesteld. 

De levensduur van een lattenbodem

De hoeveelheid latten bij de lattenbodem zorgt veelal het comfort en ook voor de levensduur. De meest simpele varianten met minder dan 26 latten en diegene waarbij versteviging in het midden ontbreekt zullen over het algemeen minder lang meegaan. De meer standaard lattenbodem met 26 latten en een goede versteviging in het middensegment hebben een levensduur van 8 tot 10 jaar. Een bodem met 30 latten of meer gaan zo’n 10 tot 12 jaar mee. In veel gevallen kunnen de bodems nog wel langer mee, maar vertonen ze slijtage. Dit kunt u zelf goed zien en voelen aan de bolling van de latten, hoe vlakker en meer doorgezakt des te meer de bodem is versleten. Als de latten in het midden van de bodem zachter zijn dan de latten aan het hoofd- en voeteneinde is dat ook een teken van slijtage. De lattenbodem kan daardoor minder goed zijn werk doen en neemt dan ook in ondersteuning en comfort af. Als ze nog niet helemaal zijn versleten is het wellicht een goede oplossing om ze dan bijvoorbeeld in een logeerbed te leggen, zodat ze toch nog een functie vervullen en u ze niet weg hoeft te doen!

Past mijn lattenbodem in elke bedombouw?

Het is natuurlijk fijn dat als u al een goede lattenbodem heeft, u deze in uw nieuwe bed kunt gebruiken, maar past dit ook? Vaak is dat wel het geval, indien u natuurlijk de juiste afmeting kiest. Voor 2-persoonsbedden zijn er altijd 2 lattenbodems nodig. Deze worden ondersteund aan de zijkanten met in hoogte verstelbare bedhaken en door een lengtebalk of dwarsbalken. Is het bedombouw bijvoorbeeld 180 cm breed dan heeft dus daarvoor dus 2 lattenbodems nodig met een breedtemaat van 90 cm. 

breedte bedombouw

breedte lattenbodem

90 cm

1 x 90 cm

100 cm

1 x 100 cm

120 cm

1 x 120 cm of 2 x 60 cm

140 cm

2 x 70 cm

160 cm 

2 x 80 cm

180 cm

2 x 90 cm


In het geval bij een rolbodem en lattenbodems waarbij de afmetingen net anders zijn dan de standaard, zullen de lattenbodems niet altijd passen in een andere bedombouw dan waar deze voor gemaakt is.  Vaak passen lattenbodems waarbij het frame minder hoog is van 6 cm dan namelijk niet goed op de verstelbare bedhaken waar de lattenbodem op rust. Een lattenbodem met bijvoorbeeld een framehoogte van 3 cm moet bovendien vaak over de gehele lengte ondersteund worden.

Heeft u een elektrisch verstelbare lattenbodem?
Dan hangt de motor vaak onder het frame van de lattenbodem en in dat geval zal een bedombouw met een bedlade of dwarsbalken in weg zitten en niet passen.
Helaas beperkt dat uw zoekopties wat, maar als u het bed nou helemaal geweldig vindt, dan hebben wij een elektrisch verstelbare lattenbodem, waarbij de motor in het frame is verwerkt. Op deze manier past deze elektrisch verstelbare lattenbodem ook in type bedden met dwarsbalken of bedladen. 

Twijfelt u na het lezen van dit advies nou toch nog of uw lattenbodem in een bedombouw zal passen?
Dan nemen wij die twijfel graag voor u weg! Neem in dat geval gerust contact met ons op en dan zal één van onze deskundige medewerkers voor advies, hij of zij kan u waarschijnlijk in no time vertellen of uw lattenbodem wel of niet zal passen.



De basics van de boxspring

Zoals eerder benoemd is een boxspring eigenlijk een type bodem van een bed, die in de volksmond ook wel een box wordt genoemd. Hierbij heeft u vaak veel opties en keuze tussen verschillende uitvoeringen van verschillende type poten en hoofdborden en eventueel voetborden, tot diverse type en kleuren stofferingen. Maar wat zit er nu achter de stof van de boxspring verstopt? En waar haalt de boxspring zijn comfort vandaan? 

Tot de kern 

De ‘boxspring’ dankt zijn naam aan de thermisch geharde veren, vergelijkbaar met een matraskern, die in een gestoffeerde houten of metalen frame is geplaatst. Anders dan een matraskern is de kern van een boxspring een stuk steviger om een ‘hangmat effect’ te voorkomen. Sommige boxsprings worden als zodanig verkocht, terwijl ze deze naam niet verdienen. Omdat de kern van de boxspring zo goed ‘ingepakt’ in zijn frame en de stoffering zit, zit hier soms enkel een schuimkern in verborgen en missen de veren voor een goede ventilatie. Gelukkig kunt u dit in de meeste gevallen zelf controleren door met uw hand in het midden van de boxspring te duwen. Als u geen veren voelt, dan weet dat het hier geen boxspring betreft, maar een type bedbodem die u vele malen minder comfort zal bieden. 

Hoe hoger het aantal veren van de boxspring, des te meer ondersteuning de boxspring te bieden heeft. De Boxspring bodems kennen ook een verschil in type veren, zo hebben sommige boxsprings bonellveren, waarbij de veren aan elkaar zijn geschakeld en zijn er boxsprings die een pocketgeveerde box hebben. De pocketgeveerde box bestaat uit veren die los in een ‘pocket’ afzonderlijk van elkaar bewegen. Dit maakt dat iedere ‘pocketveer’ uw gewicht goed verdeeld en ondersteund, zonder het eerder genoemde hangmat effect te krijgen. 



De boxspringset als geheel

De boxspring is qua maatvoering vaak niet groter dan de bedmaat zelf, hij staat op zichzelf en is daardoor ook niet te plaatsen in een bedombouw. De boxspring (bodem) kunt u uitbouwen tot boxspringset, kortom een compleet bed. Daarbij kunt u kiezen voor matrassen naar wens, maar veelal worden boxspringsets combineert met meegestoffeerde matrassen, met daarop een topmatras. Deze topmatras maakt u op en zorgt voor het laatste stukje comfort.

Net als de lattenbodem, bestaat de boxspring uit 2 delen bij een 2-persoonsbed. Dit geldt ook voor de meegestoffeerde matrassen, de topmatras echter beslaat de gehele breedte van het bed waardoor u de naad van de 2 onderliggende matrassen minder ervaart.




Lattenbodem vs boxspring

Waarom kiezen voor een lattenbodem?

  •  De ventilatie van een lattenbodem is veel beter dan de gestoffeerde boxspring. 
  •  De mogelijkheden aan verschillende type lattenbodems winnen het in comfort vaak van die van de boxspring. 
  •  Een lattenbodem gaat doorgaans langer mee dan de gestoffeerde boxspring die sneller slijt.
  • Omdat een lattenbodem altijd moet worden gecombineerd met een ombouw (of potenset) kunt u het zelf naar wens samenstellen. Zo zit u niet vast aan een beperkt type matrassen, zoals bij de boxspringset vaak wel het geval is. Ook qua uitstraling zijn er veel mogelijkheden
  •  Een (goede) lattenbodem kunt u meenemen naar een andere ombouw of ledikant. 

Waarom kiezen voor een boxspring?

  • De Boxspring(set) straalt luxe en hoogte uit door zijn opbouw, wat uw slaapkamer direct een comfortabele touch meegeeft.
  • Omdat u veel opties in uitvoering heeft. Bijvoorbeeld in kleur en type stoffering, de keuze uit verschillende type hoofdborden en vaak kunt u kiezen voor verschillende type poten.
  • Als u bij een lattenbodem hoog, of op comforthoogte wil liggen (vanaf 45 cm hoog) moet u altijd een ombouw kiezen vanaf deze hoogte. Doorgaans is de boxspring als boxspringset al op comforthoogte, door de opbouw.
  • Bij een boxspring met een topmatras hoeft u de matrassen niet op te maken, maar enkel de dunne topper, wat het opmaken van uw bed een stuk lichter maakt. 
  • De boxspring is qua maatvoering vaak niet groter dan de bedmaat zelf, op het hoofdbord na natuurlijk. Ideaal voor kleine slaapkamers! 

Wist u dat?

  • U bij ons kunt kiezen uit zowel vlakke als verstelbare lattenbodems en boxsprings?
  • Bijna al onze lattenbodems zijn in de breedtematen 60 cm, 70 cm , 80 cm, 90 cm en 100 cm te leveren.
  • Bijna al onze boxsprings zijn in de breedtematen 120 cm, 140 cm, 160 cm, 180 cm en 200 cm te leveren.
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Nieuwe matras, waar moet ik op letten

De zin en onzin van een topmatras

Overweegt u een boxspring te kopen? Lees alles over de voordelen


Onze collectie boxsprings en lattenbodems

Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.