Hoge temperaturen? Met deze tips kunt u toch goed slapen!

De weersvoorspellingen liegen er niet om: het wordt prachtig weer. Het kwik stijgt tot ruim boven de 25 graden Celsius. Overdag heerlijk, maar ’s nachts..? Ook u heeft ongetwijfeld aan den lijve ondervonden hoe hoge temperaturen gelijk staan aan korte nachten, lang woelen en veel transpireren. Ga goed voorbereid de zomer in met deze tips voor een goede nachtrust bij hitte!

Ramen en gordijnen: open of dicht?

Lekker weer, raam open? Dat kunt u beter niet doen als u het thuis lekker koel wilt houden. Is het buiten warmer dan binnen, dan houdt u de hitte buiten door uw ramen en deuren gesloten te houden. Dat geldt voor de keuken en de woonkamer, maar natuurlijk ook voor de slaapkamer. Extra winst kan worden behaald door bovendien uw gordijnen overdag te sluiten.

Is het eenmaal afgekoeld (en binnen warmer dan buiten)? Dan is het tijd om te zorgen voor wat ventilatie en uw raam open te zetten. Afhankelijk van de hoeveelheid storend licht die uw slaapkamer binnenvalt kunt u er bovendien voor kiezen ’s nachts uw gordijnen juist te openen: dat kan zorgen voor een beter luchtcirculatie, zeker wanneer u dikke, zware gordijnen hebt.

Wel of geen dekbed bij hoge temperaturen?

Wel of niet onder een dekbed slapen bij hitte? Dat is een veelgehoord dilemma. Een dekbed is vaak te warm, maar zonder dekbed slapen vindt niet iedereen fijn en bovendien is dat vaak een aanleiding om het gedurende de nacht koud te hebben en wakker te worden. Deze kou kan ook op uw spieren slaan, met bijvoorbeeld een pijnlijke nek tot gevolg.

Wij raden af (bijna) naakt te slapen onder uw gewone dekbed en deze gedurende de nacht van u af te trappen. Een betere oplossing is te slapen onder een dekbedovertrek of een dun zomerdekbed. Trapt u ook een dun zomerdekbed van u af en bent u gevoelig voor pijnlijke spieren? Slaap dan ondanks de hitte in een dunne pyjama of een dun shirt. Dat kan een wereld van verschil zijn.

Snel afkoelen met behulp van een ventilator

Een ventilator verplaatst de lucht, maar koelt uw slaapkamer niet af. Het windje van een ventilator gericht op uw bed kan ervaren worden als verkoelend, maar is dat eigenlijk niet. Tenzij u slim gebruik maakt van uw ventilator! Zet het raam open, en plaats de ventilator in de deuropening naar uw gang of overloop. Zorg ervoor dat de lucht juist richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit, en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht.  Heeft u een groot openstaand raam of zelfs een balkondeur die u ’s nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en naar binnen gericht. Zo bevordert u de koele luchtstromen.

Let op: richt de ventilator niet op uw bed. De tocht kan spierpijn en snotterigheid veroorzaken.

Slaap in uw woonkamer

Woont u in een huis met meerdere woonlagen? Meestal zult u dan beneden wonen, en boven slapen. Warme lucht trekt echter naar boven en de kans is groot dat uw woonkamer tijdens een hittegolf behaaglijker is dan uw slaapkamer. Een geschikte temperatuur is essentieel voor een goede nachtrust, en dus is het een heel logische keuze om tijdelijk te bivakkeren in uw woonkamer. Kamperen in eigen huis was nog nooit zo heerlijk!

Slaap aan de noord- of oostkant van uw huis

Woont u gelijkvloers? Dan kunt u niet verhuizen naar de benedenverdieping. Maar misschien wel naar de andere kant van het huis! De kamers aan de noordkant van uw huis zijn eenvoudiger koel te houden dan de kamers  aan de zuidkant. Is slapen aan de noordkant van uw huis geen optie, overweeg dan de oostkant. Daar staat ’s ochtends al vroeg de zon op, maar in de avond staat de zon in het westen en heeft uw slaapkamer de tijd om af te koelen.

Koel kussen van kapok

In de zomer kan een kapok kussen erg fijn zijn. Dit natuurlijke materiaal voert warmte en vocht af en blijft daardoor heerlijk koel. In de hoes zit een rits, zodat u de vulling en daarmee de hoogte van het kussen kunt aanpassen naar uw wens. Een kapok hoofdkussen raden wij af voor mensen met een stofallergie, maar voor ieder ander is het echt een hittebestendige aanrader!

Hoe slaapt u bij hitte?

Kunt u goed slapen bij hoge temperaturen? Welke voorzorgsmaatregelen treft u om niet badend in het zweet wakker te worden? Wij zijn benieuwd naar uw ideeën. Bent u van plan onze tips in de praktijk te brengen? Deel uw ervaringen. Laat een reactie achter en inspireer andere lezers het hoofd koel te houden als het kwik stijgt!

Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.

Slaapkamerweb wordt beoordeeld met een 9.8/10 door 671 klanten.

CBW Erkendveilig betalen met iDeal of overboeken