Welke dekbedden kunt u wassen?

Voordat u, uw dekbed wil gaan wassen is het verstandig om daar even goed over na te denken. Leest u zich hier goed over in, of laat u informeren, niet ieder dekbed is namelijk geschikt om te wassen! Het zou toch zonde zijn als u, uw dekbed verpest door het te wassen? Daarom kunt u hier de informatie vinden die u nodig heeft, als u op het punt staat uw dekbed in de wasmachine te gooien.

Een schoon en fris dekbed

Wist u dat u ¼ tot 2 liter vocht per nacht verliest? Niet zo gek dat u dat niet weet, per slot van rekening slaapt u.. Maar wellicht maakt dit feitje toch wat bij u wakker! Dat is namelijk precies de reden waarom u goed voor uw beddengoed, matras en ook uw dekbed moet zorgen. Het beste doet u dat, door het dekbed te laten luchten nadat u uit bed stapt. Dat kan in een goed geventileerde slaapkamer, maar nog beter is het om het dekbed buiten te laten uitwasemen. Het moet in het laatste geval niet te vochtig zijn buiten, het beste is droge en frisse en koele lucht, zo kan uw lichaamsvocht er het beste uit! 

Vergeet niet het dekbed ook regelmatig (met name na het luchten) goed op te schudden. De inhoud van het dekbed komt dan goed los van elkaar en zal ook minder snel gaan inzakken, zodat het goed verdeeld blijft in de tijk (de hoes van het dekbed). Op deze manier ontstaan er geen plekken waar zich geen vulling zit. 

Uw dekbed wassen 

Wij begrijpen dat u uw dekbed, naast het luchten ook zou willen wassen. Misschien wil u het wassen omdat er vlekken op zitten, of wil u het gewoon opfrissen. Bekijk dan eerst goed of u, uw dekbed wel kunt wassen! Het verschilt namelijk per type en samenstelling van het dekbed, of dit verstandig is om te doen. Kijk op het (was)label of u hier nuttige informatie over kunt vinden. Vaak staat daarop ook beschreven welk wasprogramma en welke temperatuur aan te raden is voor het betreffende dekbed. 

Sommige dekbedden kunt u gewoon wassen, maar passen niet in uw wasmachine, in dat geval kunt u deze naar de wasserij of stomerij brengen. Ook zijn er dekbedden die alleen maar door de stomerij gestoomd mogen worden. Weer anderen, zoals vaak bij wollen dekbedden, kunnen überhaupt niet gewassen worden.

Sommige dekbedden kunnen in de droger, ook hierbij moet dat wel vermeld staan op het waslabel of u zijn geadviseerd door een deskundige. Als u geen droger heeft of het dekbed is niet geschikt om in de droger te stoppen, is het belangrijk het dekbed wel goed op te schudden tijdens en na het drogen! 

Tips:

  • Gebruik het fijn- of wolwasprogramma van uw wasmachine.
  • Gebruik een wasmiddel voor fijne was, of donzen wasmiddel bij een donzen dekbed.
  • Droog uw dekbed in de droger op een lage temperatuur.
  • Voeg in de droogtrommel een aantal tennisballen toe; deze zorgen voor een luchtige en goede verdeling van de inhoud.

Onze toppers:Onderhoud per type dekbed

Wij hebben het onderhoud per type dekbed voor u op een rij gezet! Hier kunt u vinden of u, uw dekbed in de wasmachine kunt stoppen (mits deze erin past), naar de stomerij moet brengen, of enkel goed moet luchten. Het is aan te raden om altijd het waslabel te raadplegen, deze is leidend, er kunnen namelijk uitzonderingen zijn. 

Uw wollen dekbed

In wol zit lanoline (wolvet), wat een zelfreinigende werking heeft, heel handig voor een dekbed natuurlijk, het wol doet het onderhoudswerk daarmee eigenlijk al zelf. Goed en regelmatig luchten en opschudden volstaat dan ook. Dit dekbed kunt u dan ook niet wassen in de wasmachine.

Uw donzen dekbed

Een donzen dekbed kunt u in de meeste gevallen wassen in de wasmachine tot 40°C, mits dit in uw trommel past natuurlijk! Zaak is wel om het na het wassen goed te laten drogen, zonder dat de veertjes op elkaar gaan plakken, goed opschudden na het wassen dus! U kunt er natuurlijk ook voor kiezen het dekbed naar de stomerij te brengen. Toch hoeft een donzen dekbed niet per se gewassen te worden als er niets raars mee gebeurd. Ook bij dit dekbed geldt dat een goede ventilatie en geregeld opschudden het ultieme recept is voor een lange levensduur.

Uw synthetische dekbed

Uw synthetische dekbed kunt u, naast het goed te laten luchten en regelmatig opschudden, ook wassen in de wasmachine, soms zelfs op 60 tot 90 graden. Die laatste zijn dan meestal de anti allergische varianten en zijn om die reden dan ook ideaal voor mensen met allergieën!

Uw katoenen dekbed

Voor het katoenen dekbed geldt eigenlijk hetzelfde als voor een synthetisch dekbed, het is vaak gewoon te wassen in de wasmachine, als het dekbed niet te groot is natuurlijk! Verder is goed luchten en regelmatig opschudden ook bij dit dekbed het beste wat u kunt doen.


Wist u dat:

  • Wij géén verzendkosten extra rekenen bij het bestellen van dekbedden uit onze collectie?
  • Wij vrijwel alle dekbedden standaard op voorraad hebben?
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe dekbed(den).
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Dekbedden vergelijken - welk dekbed past bij mij

Welke maat dekbed past op mijn bed

Uit welke dekbedden kunt u kiezen?


Bekijk onze collectie dekbedden:

Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.