Welke soorten dekbedovertrekken zijn er?

Op zoek naar een nieuw dekbedovertrek? Dan kiest u al gauw voor een kleur of patroon wat u aanspreekt, maar vergeet niet de juiste keuze te maken voor de stof waar u het prettigst onder zal liggen! U kunt bijvoorbeeld baat hebben een anti-allergisch overtrek, of een dekbedovertrek wat goed kan ademen. Wellicht geeft u de voorkeur aan een dekbed wat luxe aanvoelt met een mooie glans, of houdt u juist meer van een stuggere stof? Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden in de stofsoorten en weeftechnieken van dekbedovertrekken, zodat u de juiste keuze kunt maken!

Het dekbedovertrek van uw voorkeur 

Als u een fijn dekbed heeft is het ook belangrijk als buitenste laagje, waar u direct onder ligt, matcht bij uw voorkeuren en de eigenschappen van het dekbed wellicht verstrekt. Daarvoor is het allereerst belangrijk dat u de juiste maat kiest met instopstrook die u prettig vindt.

Vervolgens kiest u een overtrek met een kleur of patroon die u aanspreekt in een stof met een weeftechniek waaronder u heerlijk kunt slapen. U heeft daarbij de keuze aan de volgende soorten dekbedovertrekken:


Voordelen microvezel:

 • Voordelig geprijsd
 • Strijkvrij

Nadelen microvezel:

 • De synthetische stof ademt slecht
 • Kan zweterig zijn/worden gedurende de nacht
 • Kortere levensduur (dan katoen)

Microvezel dekbedovertrek:


Een microvezel, of ook wel een synthetisch dekbedovertrek is geweven van een combinatie aan garen van polyamide (nylon) en polyester. Ideaal voor mensen met allergieën. Door de kunstmatige gefabriceerde stof voorkomt het dat bijvoorbeeld huisstofmijt zich hierin zal nestelen en maakt dit overtrek daarmee anti-allergisch. 

Door de synthetische stof zal dit overtrek veel minder goed ademen en vocht reguleren dan bijvoorbeeld een katoenen overtrek. Als u het onder dit dekbed eenmaal te warm heeft, dan kunt u de warmte ook lastig kwijt raken. Wel voelt het heerlijk zacht en glad aan en heeft het vaak een mooie glans. 

De stof van een microvezel dekbedovertrek is dun en heeft mede daardoor ook een minder lange levensduur dan bijvoorbeeld katoen, waarvan de vezel veel sterker is. De stof kan eerder gaan pluizen en pillen. Dit type overtrek is vaak wasbaar op lagere temperaturen en niet op 60 °C. Wel valt een microvezel dekbed prachtig over het bed en is het het strijkvrij.   


Voordelen katoen:

 • Sterke stof, voor een lange levensduur
 • Ademt uitstekend 
 • Kent een goede vochtregulatie
 • Wasbaar op 60 °C

Nadelen katoen:

 • Kreukgevoelig
 • Kan stugger aanvoelen
  (ligt aan hoe het is geweven)

Katoenen dekbedovertrek:


Een katoenen dekbedovertrek is het meest voorkomende soort dekbedovertrek en dat is niet voor niets. Katoen heeft een natuurlijke vezel, waardoor het overtrek goed kan ademen en tevens een goede vochtregulatie kent. Ook voelt een katoenen overtrek heerlijk fris aan als u in bed stapt. Ideaal dus als u het snel warm heeft of gauw transpireert, dit overtrek kan warmte en vocht gemakkelijk kwijt. 

Katoen komt van de katoenplant, hiervan worden de vezels gebruikt om garen van te spinnen die vervolgens gebruikt worden om het overtrek mee te weven. De hoeveelheid aan garen katoen, samen met de manier van weven, bepaald uiteindelijk de soepelheid van het overtrek. Standaard zijn katoenen overtrekken iets ruwer en stugger dan bijvoorbeeld de katoen satijnen varianten, daarnaast zijn ook andere katoensoorten en samenstellingen, waarbij de basiseigenschappen van het katoen behouden blijven. 

Een katoenen dekbed zal door de sterke katoenen vezel een lange tijd meegaan en kunt u wassen op 60 °C voor keer op keer een fris en schoon bed!

-> Bekijk onze katoenen dekbedovertrekken


Voordelen katoen twill:

 • Zachter en minder kreukgevoelig dan standaard katoenen overtrekken
 • Hoge dichtheid van garen, daardoor verlaagde kans op huisstofmijt
 • Alle voordelen van katoen

Nadelen katoen twill:

 • Kostbaarder dan standaard katoenen overtrekken

Katoen Twill dekbedovertrek:


Een katoen twill dekbedovertrek is een dekbedovertrek met alle eigenschappen die een katoenen overtrek heeft, maar dan met een aantal extra's. Deze extra's komen erbij door de manier van weven (twill) van het katoen.

De stof bij katoen twill overtrekken is diagonaal geweven, middels speciale keperverbindingen. Daarnaast is de dichtheid van de katoenen garen hoog, in vergelijk met ‘standaard geweven katoen’. U kunt zich dan ook vast voorstellen dat dit soort dekbedovertrek extra sterk is en dit de levensduur extra ten goede zal komen. Door deze hoge dichtheid heeft katoen twill ook als groot voordeel dat huisstofmijt minder kans krijgt om zich te gaan nestelen.

Deze manier van weven maakt het overtrek bovendien extra soepel en is het veel minder kreukgevoelig dan een katoenen overtrek die deze manier van weven niet kent. Kortom het kost misschien wat meer, maar dan heeft u ook echt wat meer met een twill katoenen dekbedovertrek. 


Voordelen katoen satijn:

 • Hoge kwaliteit overtrek die glad aanvoelt en verkoelend werkt
 • Valt soepeler dan standaard katoenen overtrekken
 • Hoge dichtheid van garen met subtiele glans
 • Alle voordelen van katoen

Nadelen katoen satijn:

 • Kostbaarder dan standaard katoenen overtrekken

Katoen Satijn dekbedovertrek:


Veel mensen zoeken een dekbedovertrek van Satijn en gaan ervan uit dat dit een stofsoort betreft, echter is dit niet het geval bij satijn! Satijn is een weeftechniek waarbij vier inslagdraden over één ketting draad lopen en de garens daardoor zeer dicht op elkaar geweven zijn. Dit geeft een mooie subtiele satijnen glans. Het materiaal van het garen wat gebruikt wordt, bijvoorbeeld katoen of polyester bepaald echt wat de eigenschappen van het overtrek zijn.

De satijn weeftechniek maakt van een katoen satijnen overtrek een dekbedovertrek van hoge kwaliteit, die bijzonder glad en aanvoelt en daardoor min of meer strijkvrij is!

U haalt met dit type overtrek comfort in huis en geeft een zachte touch en luxe gevoel mee aan uw slaapervaring. Bovendien werkt katoen satijn verkoelend en kunt u ook in de zomermaanden optimaal genieten van dit luxe overtrek.

-> Bekijk onze katoen satijnen dekbedovertrekken

Als katoen satijn u aanspreekt, of u kent het al en vind het fijn, maak uw slaapervaring dan compleet door ook te kiezen voor een hoeslaken in katoen satijn.  


Voordelen flanel:

 • Ideaal voor koukleumen of de koudere maanden van het jaar 
 • Zacht en comfortabel warm 
 • Past zich snel aan uw lichaamstemperatuur aan
 • Sterke stof, voor een lange levensduur
 • Makkelijk in onderhoud en nagenoeg strijkvrij

Nadelen flanel:

 • Niet geschikt voor warmbloedige mensen
 • In de zomermaanden te warm

Flanel dekbedovertrek


Flanel is aan de basis een garen (veelal katoen) wat geruwd is. Hierdoor krijgt de flanellen overtrek na het weven een mooi en warm een wollig laagje, wat heerlijk fluweel-achtig aanvoelt!

Flanellen overtrekken nemen de lichaamswarmte erg snel op, zodat als u net in bed ligt het al snel behaaglijk warm zult hebben. Vervolgens houdt het overtrek deze warmte gedurende de nacht heerlijk vast zonder verstikkend te werken, want het materiaal blijft (mits het katoen is in de basis) goed ademen. 

Flanellen overtrekken zijn door de snelle en blijvende opname van wamte, ideaal voor de koudere maanden van het jaar. En ook voor echte koukleumen, want flanel voelt niet alleen warmer aan, maar het isoleert ook nog eens erg goed. Velen kennen flanel nog van flanellen pyama's, die vroeger veel werden gedragen (toen de huizen slechter waren geisoleerd en er nog echte koude winters waren).

Flanel heeft meer volume dan standaard katoenen overtrekken en heeft een lange levensduur. Daarnaast is dit soort dekbedovertrek ook strijkvrij en in de meeste gevallen gewoon te wassen op 60 °C.Was uw dekbedovertrek voor gebruik 

Het is verstandig uw nieuwe dekbedovertrek voor gebruik te wassen, omdat onze dekbedovertrekken vanuit de fabriek in de verpakking zijn gegaan en nog een fabriekslucht kunnen hebben, die afbreuk kan doen aan uw slaapcomfort. Chemische luchtjes zijn nou eenmaal niet de beste luchtjes om bij in slaap te vallen.

Daarnaast neemt uw pas gekochte dekbedovertrek nog nauwelijks vocht op, na een wasbeurt wordt dit geactiveerd en pas na 5 wasbeurten kunnen wij stellen dat het vochtabsorberende vermogen optimaal is. Dit is vergelijkbaar met nieuwe hand- of theedoeken, waarbij dit ook het geval is. Ook is het belangrijk voor de binding van de kleuren en de fixatie hiervan op het overtrek, dat het na de koop even wat vaker wordt gewassen. Het liefst dan die 5 keer op 60 °C, mits de voorwaarden dit toelaten. 


Kinderdekbedovertrekken

De kinderkamer maakt u compleet met een mooi dekbedovertrek met een prent in uw kind zijn/ of haar favoriete kleuren of in een fotorealistische afbeelding van zijn of haar lievelingsdier. Van stoer tot schattig, uw kind slaapt heerlijk onder onze collectie kinderdekbedovertrekkenWist u dat:

 • Wanneer uw bestelling boven de €50,- komt, de bezorging van uw beddengoed helemaal gratis is?
 • Doordat wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist, wij u perfect kunnen helpen bij de keuze van uw nieuwe dekbedovertrek?.
 • U onze dekbedovertrekken in vele maten kunt bestellen?
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Welk maat dekbedovertrek heb ik nodig

Waarom wij een molton adviseren

Welke maat dekbed past op mijn bedOnze dekbedovertrekken:

Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.