Kom langs in onze 500m² toonzaal - Maak een afspraak

Hoe kies ik een goed hoofdkussen?

Het effect van een kussen wordt vaak onderschat, of komt men daar achter als het hoofdkussen niet voldoet. Tussen het enorme aanbod aan hoofdkussens is het echter vaak lastig te bepalen welke uit het aanbod een goed hoofdkussen is en nog belangrijker; welke bij u past! Om u hierin wat duidelijkheid te verschaffen vertel ik u daar graag meer over, want als u weet wat u zoekt hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn!

Hoe begint u uw zoektocht?

De zoektocht naar een nieuw hoofdkussen moet u geen hoofdpijn bezorgen, daarom alvast een goede tip; u kunt uw zoektocht naar een nieuw hoofdkussen het beste starten bij uzelf! Daarmee bedoel ik dat het op de eerste plaats belangrijk is om bij u zelf te rade te gaan, wat voor een kussen u zoekt.

Als u, uw zoektocht start met zich te verdiepen in allerlei verschillende kussens, dan weet u misschien veel over alle soorten kussens, maar niet welk kussen geschikt is voor u! Door eerst uw persoonlijke voorkeuren en eventuele klachten in kaart te brengen, ontstaat er al gauw meer duidelijkheid waaraan uw nieuwe hoofdkussen zal moeten voldoen. Met die laatste route help ik u dan ook graag opweg! 

"Uw ideale kussen zou moeten aansluiten op uw persoonlijke voorkeuren; kent u uw persoonlijke voorkeuren, dan kunt u automatisch een betere keuze maken!" 


Persoonlijke voorkeuren

Vaak is het zo dat mensen verschillende slaaphoudingen hebben, maar het grootste gedeelte van de nacht toch in één specifieke houding slapen. De meest voorkomende voorkeurshouding is die van de zijslaper, gevolgd door de rugslaper en de buikslaper. Bijna iedereen heeft één voorkeurs slaaphouding, die soms afgewisseld wordt door een andere slaaphouding. Vaak weet uw partner in welke houding u in slaap valt en dus uw voorkeurshouding is. Of komt u er zelf achter wanneer u vanuit een diepe slaap ineens ontwaakt (of wakker gemaakt wordt), dan is dat waarschijnlijk uw voorkeurshouding. 

Niet één vaste voorkeurshouding? 

Het kan zijn dat u gedurende uw slaap van positie wisselt, bijvoorbeeld als u alleen op uw rug slaapt, maar ook geregeld op uw zij. Neem dat dan mee in uw wensenlijst met uw persoonlijke voorkeuren. U zal dan voor deze twee houdingen een geschikt kussen moeten vinden, die u allebei het gewenste slaapcomfort geeft en de juiste ondersteuning. Dit bemoeilijkt de zoektocht wellicht wat meer en moet u misschien bij de ene slaaphouding wat water bij de wijn doen, maar door wederom goed te weten wat u zoekt kunt u hierin de juiste afwegingen maken! 

Als mensen veel wisselen van slaaphouding, of veel woelen en draaien is dat vaak; of omdat ze wat onrustig zijn, of niet lang in dezelfde houding kunnen liggen omdat ze simpelweg niet prettig liggen. Dit kan komen doordat het matras of het kussen niet meer voldoet of wellicht te hard of te zacht liggen. Dit is natuurlijk niet altijd het geval, maar wij horen dit helaas wel veel terug van onze klanten met lichamelijke klachten. Het is dus hoe dan ook belangrijk om daar op te letten als u ook een woeler bent! 

Tip: In de hieronder genoemde blogartikelen leest u alles wat u moet weten over uw voorkeurshouding 

Wat is het beste kussen voor een rugslaper
Wat is het beste kussen voor een zijslaper
Wat is het beste kussen voor een buikslaper

Er zijn, naast de slaaphouding, meer factoren belangrijk om een goede keuze te maken voor een hoofdkussen. Zo heeft iedereen een andere voorkeur voor hard-, medium- of zacht ligcomfort. Bovendien zijn we allemaal ook weer anders gebouwd en zal iemand die wat steviger gebouwd is, baat hebben bij een matras en kussen die wat meer ondersteuning biedt en harder is, dan iemand met een tenger postuur. Daarnaast is het belangrijk dat er de juiste verhouding bestaat tussen het matras en het kussen voor uw lichaam. Als uw matras bijvoorbeeld zacht is, dan zakt u dieper in het matras en heeft u een minder hoog/dik kussen nodig. Ook zijn sommige slapers warmbloedig en houden van een kussen die niet broeierig en warm wordt, zodat het hoofd koel te blijft. Andere mensen die wat kouwelijk zijn, hebben weer baat bij een warmer slaapklimaat en een kussen die dat kan bieden. Naast dat uw ideale hoofdkussen past bij de slaaphouding, wordt een goed kussen voor u, dus ook bepaald door de inhoud van het materiaal en de samenstelling ervan, die samen de kenmerken van een kussen bepalen.

Alle bovengenoemde factoren spelen in op uw persoonlijke voorkeuren en bepalen dus ook of een bepaald type hoofdkussen in meer of mindere mate geschikt is voor u. Onderstaande checklist kan helpen om u hierin wat duidelijkheid te geven. Welke persoonlijke voorkeuren zijn voor uw nieuwe kussen van belang?

Slaaphouding(en):


zijslaper

buikslaper

rugslaper

verschillende voorkeurshoudingen

Postuur (schouders):


tenger

gemiddeld

fors


Stevigheid matras:


zacht

medium

hard


Type slaper:


warmbloedig

normaal

koukleum


Gevoelig voor:


huisstof

Allergieën 




In de basis zijn er 2 verschillende soorten kussens

Nu uw persoonlijke voorkeuren wellicht wat duidelijker voor u zijn, maak ik het u nog wat makkelijker om door het oerwoud aan verschillende soorten hoofdkussens heen te kijken. Want eigenlijk zijn er grofweg maar 2 verschillende soorten kussens! Namelijk degene met een losse inhoud die te vormen/kneden is (bijvoorbeeld; veren/dons, kapok, microvezel bolletjes/synthetische vulling) en kussens met een massieve inhoud (bijvoorbeeld; latex, traagschuim).

1. Kussens met losse inhoud:

Veel kussens met een losse inhoud; die op te schudden zijn of goed u kunt kneden, blijken voor het moment dat u in slaap valt goed te liggen, maar zakken vervolgens toch in.
De inhoud en het materiaal speelt hierbij ook een grote rol, een donzen kussen bijvoorbeeld plet eerder dan bijvoorbeeld kapok of een dik veren kussen. Soms weegt het nadeel van dit inzakken niet op tegen het comfort wat u bij een bepaald materiaal ervaart en is dat vanzelfsprekend belangrijker. Bovendien is het zo dat de kussens met een losse inhoud ook variëren in het vulgewicht. De hoeveelheid aan inhoud bepaald natuurlijk ook de hoogte/ stevigheid van het hoofdkussen.

Sommige kussens met losse inhoud zijn uitgevoerd met een rits, zodat u de inhoud naar wens kunt doseren en eventueel wat kunt toevoegen, of bij een ‘te volumineus’ kussen er wat kunt uit halen. 

2. Kussens met een massieve inhoud:

Als kussens inzakken, ondersteunen ze uw nek(en/of hoofd) vaak niet meer optimaal, dit euvel bestaat niet bij de kussens met een massieve inhoud. Deze kussens worden vaak ook wel ergonomische kussens genoemd en zijn er in verschillende varianten en vormen. Sommigen hebben een inkeping voor de schouderpartij, zodat deze er goed ‘in’ ligt of hebben een nekgedeelte, die wat hoger ligt om de nekholte wat op te vullen en uw hoofd vervolgens op een iets lagere hoogte op te vangen. 

Vaak zijn de kussens met massieve inhoud voorzien van latex of traagschuim. Deze kussens zijn vaak verkrijgbaar in verschillende hoogtes en hardheden, zo zitten er ook massieve kussens bij speciaal voor kinderen. Traagschuim ligt vaak wat warmer en de latex varianten zijn bij ons in de meeste gevallen vervaardigd van ‘natuurlatex’.

Beide varianten liggen niet per se harder dan een kussen met een ‘losse’ vulling, maar wellicht wat massiever. Veel mensen kunnen hier goed aan wennen. Lijkt u dat niets, maar wil u wel optimale ondersteuning in de nek dan zijn er gelukkig ook nog 'tussen opties'!


Kussen met losse inhoud, maar met een neksteun!

Vind u het prettig dat uw hoofd niet op een massieve vulling ligt, maar merkt u dat u wel ondersteuning in de nek nodig heeft? Dan kunt u uw hart ophalen, want er zijn speciale kussens met een zachte inhoud gecombineerd met een neksteun. Er is een donzen optie en er zijn de verschillende Silvana neksteun kussens, waar u in deze blog meer over kunt lezen als u nieuwsgierig bent. 


De vulling van de verschillende kussens

Zoals al eerder in deze blog genoemd bepaald de inhoud van een hoofdkussen voor het grootste gedeelte zijn kenmerken. Deze kenmerken kunt u goed naast uw persoonlijke voorkeuren houden en op deze manier kunt u kussens van een bepaald type materiaal afstrepen en blijven er ook een aantal over die voor u ideaal zijn! 

Voorbeeld:

Als u als een zijslaper bent en behoefte heeft aan een goede ondersteuning in de nek, zal een donzen kussen met de kenmerken die hierbij passen; luchtig en niet heel ondersteunend, wellicht voor nekklachten kunnen zorgen. Op deze manier weet u dat dit niet het meest geschikte materiaal/kussen voor u zal zijn. Zo houdt u, uw wensenlijstje met persoonlijke voorkeuren simpelweg naast de kenmerken van een kussen en weet u al snel of dat kussen u het gewenste comfort gaat geven of niet. 


Persoonlijk advies

Ik hoop dat u inmiddels een overwogen keuze kunt maken voor een nieuw hoofdkussen, mocht u dat willen. Wellicht bent u nog niet helemaal zeker van uw zaak en is het voor u belangrijk om meer informatie te ontvangen. Wellicht heeft u specifieke vragen, of wil u graag wat advies van een expert. Geen probleem! Neem hiervoor gerust en vrijblijvend contact met ons op, onze deskundige medewerkers staan u graag te woord en kunnen met hun ervaring en kennis u vaak van passend advies voorzien. 

Daarnaast bieden wij u de mogelijkheid om langs te komen in onze toonzaal te Zutphen. Op deze manier kunt u de hoofdkussens van uw voorkeur uit testen en even proefliggen.  Dit gaat altijd onder begeleiding van één van onze deskundige medewerkers, wat ook betekent dat deze u gelijk kan adviseren en meekijken welk kussen het meest geschikt voor u is. U bent van harte welkom!



Wist u dat:

  • Wij alle soorten kussens standaard op voorraad hebben voor een snelle levering?
  • Wij bij een bestelling van beddengoed en kussens boven een bedrag van 50 euro deze gratis bij u thuis bezorgen in heel Nederland.
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe hoofdkussen.
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Het Silvana support kussen

Welke soorten hoofdkussens zijn er?

Waarom wij een molton adviseren 


Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.