Wat is het beste kussen voor een buikslaper?

Behoort u tot de groep mensen die op hun buik slaapt? Dan kan het een hele zoektocht zijn om het juiste kussen te vinden, want het ene perfecte hoofdkussen voor alle buikslapers bestaat helaas niet. We beschikken namelijk allemaal over een verschillend postuur en wellicht behoort u tot de groep buikslapers die een gedeelte van de tijd ook nog eens op de zij slaapt. Wij helpen u graag bij uw zoektocht, zodat u na het lezen van deze blog beter weet welk type kussen geschikt is voor u!

Het belang van een goed kussen voor buikslapers

Als u op uw buik slaapt, ligt uw hoofd of naar links of naar rechts waardoor uw nekwervels zijn gedraaid. Dit betekent dat uw nek(spieren) zich gedurende de lange periode tijdens uw slaap niet helemaal kunnen ontspannen, waardoor er daar en mogelijk op andere plekken in uw lichaam gemakkelijk klachten kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen en u zoveel mogelijk comfort en ondersteuning te bieden is een goed kussen voor buikslapers van groot belang! 

Een erg dik en hoog kussen is vaak niet geschikt voor buikslapers, dit omdat er anders teveel druk op de onderrug komt te liggen. Het geldt eigenlijk voor alle slaaphoudingen en zo ook voor de buikslapers; het is het allerbeste voor uw lichaam als de rugwervels goed in lijn liggen met die in de nek wanneer u slaapt. Buikslapers zouden om bovenstaande reden in principe ook goed zonder kussen kunnen slapen, maar omdat we nou eenmaal gewend zijn geraakt aan het slapen op een kussen, vinden de meeste buikslapers onder ons een kussen toch prettig. Een kussen ligt bovendien comfortabeler en zachter dan de meeste matrassen. Door het zachte kussen wordt u niet snel wakker door een ongemakkelijk gevoel op uw gezicht, wat bij het slapen op een matras wel het geval zal zijn. Gelukkig zijn er tal van hoofdkussens en worden buikslapers hierin echt niet vergeten. 


Toppers voor buikslapers:De ene buikslaper is de andere niet

Het uitgangspunt voor een goed hoofdkussen bent u zelf en dat geldt ook zeker voor buikslapers. Het is daarbij van belang dat u een kussen aanschaft, waarop uzelf en uw lichaam optimale ontspanning ervaart. Zo kan uw lichaam zich tijdens de slaap het beste herstellen en tot rust komen. Welk kussen dat voor u moet zijn hangt o.a. samen met uw postuur. Als u steviger bent en meer massa heeft in uw bovenrug en schouders, kan een wat dikker kussen best prettig zijn. Bent u normaal tot tenger gebouwd dan is een dun kussen echt belangrijk, zodat u met uw hoofd zo goed mogelijk in één lijn ligt met uw rug. Daarnaast speelt de precieze houding die u aannneemt tijdens de slaap een grote rol bij het vinden van het juiste kussen.

Slaaphouding

Het is voor buikslapers aan te raden het hoofdkussen een stukje onder de borst te leggen zodat er zo min mogelijk belasting op de nek komt te liggen en deze in een vervelende ‘knik' komt te liggen. Door dit te doen (en door het gebruik van een te hoog/dik kussen) kan het wel zijn dat de belasting meer op de onderrug komt te liggen. Dit kunt u gemakkelijk verhelpen door één been wat op te trekken en daarmee uw onderrug te ontlasten. Wanneer u slaapt gaat er veel onbewust en heeft u niet altijd invloed op uw slaaphouding en hoe u idealiter het beste zou moeten liggen. U neemt nu eenmaal toch vaak weer de houding aan die u (veelal) gewend bent. Het is dus belangrijk bewust van te zijn van uw slaaphouding, zodat u hiervoor een geschikt kussen voor kan vinden. 

Waar laat u uw armen? 

Als mensen bij ons een hoofdkussens komen testen, weten ze tijdens het preofliggen ineens niet zo goed meer waar ze hun armen moeten laten. Waarschijnlijk hebben ze daar ook nooit eerder over nagedacht. Heeft u dit wel bewust? Laat u uw handen bijvoorbeeld rusten naast het kussen, boven uw hoofd of onder het kussen? Als u, uw handen onder het kussen legt, is het ook van belang dat u niet een te hoog kussen uitzoekt aangezien uw handen al wat ondersteuning en hoogte mee geven. Wellicht heeft u dan ook de voorkeur voor een kussen waarbij de inhoud goed te vormen is. Zo kneed u als het ware in de juiste vorm!

Tip: Soms zijn hoofdkussens met een 'losse en niet massieve inhoud' te dik gevuld voor buikslapers, als u er hoofdkussen kiest met ritssluiting, dan kunt u de inhoud naar wens doseren! Wat u eruit haalt kunt u bewaren en het kussen er later eventueel wat nieuw leven mee in doen blazen! 


Een combinatie van een zij- en buikslaper

Kort door de bocht is het vaak zo dat; hoe platter u op uw buik slaapt hoe platter uw kussen moet zijn. Ligt u half op uw buik en half op uw zij? Dan zal wat meer ondersteuning prettiger zijn dan een heel plat kussen. Slaapt u gedurende de gehele nacht in dezelfde positie, of ligt u een groot gedeelte van de tijd dat u slaapt ook op uw zij? Als dat laatste het geval is, dan is het ook van belang dat uw kussen wat ondersteuning kan bieden in de nek wanneer u op uw zij slaapt. Dan zijn ergonomische kussens met een meer massieve inhoud als traagschuim of zacht latex wellicht prettig voor u. 

Silvana neksteun kussens

Als buik- en zijslaper kunt ook kiezen voor een Silvana kussen met een neksteun. Lees in de blog over de Silvana kussens alles over dit type kussen en welke wellicht bij u zou passen. 

Persoonlijk advies

Wij hopen daarom dat de bovenstaande informatie over hoofdkussens voor buikslapers u wat meer duidelijkheid heeft gegeven om bijvoorbeeld een keuze te kunnen maken uit verscheidenheid aan het aanbod van kussens! 

Doordat het voor buikslapers vaak nogal nauw steekt waar een ideaal kussen voor hen aan moet voldoen, snappen wij erg goed dat u waarde hecht aan persoonlijk advies van specialist. Neem hiervoor gerust en vrijblijvend contact met ons op.

Wij bieden u daarnaast de mogelijkheid om langs te komen in onze toonzaal te Zutphen om de hoofdkussens van uw voorkeur uit te kunnen testen. Dit gaat altijd onder begeleiding van een van onze deskundige medewerkers, wat ook betekent dat deze u gelijk kan adviseren en meekijken welk kussen het meest geschikt voor u is. U bent van harte welkom!


Wist u dat:

  • Wij alle soorten kussens standaard op voorraad hebben voor een snelle levering?
  • Wij bij een bestelling van beddengoed en kussens boven een bedrag van 50 euro deze gratis bij u thuis bezorgen in heel Nederland.
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe hoofdkussen.
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Het Silvana support kussen

Hoe kies ik een goed hoofdkussen

Welke soorten hoofdkussens zijn er


Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.