Wat is het beste hoofdkussen voor een zijslaper?

Bent u een zijslaper en vraagt u zich af welk hoofdkussen het meest geschikt is voor u? Ga er dan maar even goed voor zitten, want in deze blog vertellen ik u graag meer over geschikte kussens voor zijslapers. Met deze slaaphouding is een goed kussen namelijk van groot belang om rug, nek en hoofdpijn klachten te voorkomen!

Wat is een goed hoofdkussen voor een zijslaper?

Als u slaapt ligt u een lange tijd in dezelfde houding. Daarom is het belangrijk dat uw lichaam gedurende de slaap zijn rust kan vinden en zich kan herstellen van de dag ervoor. Dat lukt bij zijslapers eigenlijk pas goed, als ook uw hoofd en nek de juiste ondersteuning krijgen en in de juiste positie liggen. Hiervoor is het uitgangspunt dat de nekholte opgevuld wordt en uw hoofd niet met een knik naar boven of beneden ligt.

Uw hoofdkussen moet een goede ondersteuning in de nek bieden en dat gebeurd het best als de nekwervels in rechte lijn met uw hoofd en rugwervels liggen. De slaaphouding van een zijslaper is dus een goed eerste uitgangspunt om uw nieuwe hoofdkussen op uit te zoeken, maar daarmee zijn we er nog niet.. Persoonlijke voorkeuren 

Er zijn, naast de slaaphouding, meer factoren belangrijk om een goede keuze te maken voor een hoofdkussen. Daarbij zijn uw persoonlijke voorkeuren een belangrijks uitgangspunt. Houdt u van een hard of zacht matras, heeft u het snel te warm, of juist snel te koud? Bent u gevoelig voor allergieën en daarnaast speelt ook uw lichaamsbouw een rol bij het uitzoeken van een goed hoofdkussen. 

Om alle kenmerken van een hoofdkussen aan te laten sluiten bij uw persoonlijke kenmerken is het dus van groot belang, dat u deze voorkeuren weet. Om het u wat makkelijker te maken en wat voorbeelden te geven van voorkeuren die misschien ook voor u van toepassing zijn hebben we hiervoor een handige checklist gemaakt.

-> Bekijk de checklist persoonlijke voorkeuren in de blog: Hoe kies ik een goed hoofdkussen? 


Toppers voor zijslapers:


Kussens met inhoud

Er zijn veel verschillende soorten kussens, deze kussens kunnen we onderscheiden door de verschillende soorten inhoud die ze hebben en daar kennen we de kenmerken aan toe. Tussen deze verschillende soorten van inhoud kunnen we een verschil onderscheiden tussen kussen met een losse inhoud, een massieve inhoud, of een combinatie van beiden. Welk type spreekt u het meest aan? 

Kussens met losse inhoud

Veel kussens die op te schudden zijn met een losse inhoud en u goed kunt kneden, blijken voor zijslapers minder geschikt. Deze lijken voor het moment dat u in slaap valt goed te liggen, maar zakken in mindere of meerdere mate vervolgens toch nog in. De mate en snelheid waarin dit gebeurd heeft ook te maken met de inhoud met het materiaaltype van het kussen. Een donzen kussen bijvoorbeeld, plet sneller dan bijvoorbeeld kapok of een dik veren kussen. Het is uiteraard aan u of uw voorkeur voor bijvoorbeeld het materiaal dons opweegt tegen de ondersteuning die een kussen idealiter zou moeten bieden. Heeft u als u wakker wordt met nekpijn op uw donzen kussen, kunt u zich afvragen of dit kussen wel de juiste ondersteuning biedt en hebben we dan welllicht een een passend alternatief.

Bovendien is het zo dat de kussens met een losse inhoud ook variëren in het vulgewicht. De hoeveelheid aan inhoud bepaald natuurlijk ook de hoogte/ stevigheid van het hoofdkussen. Sommige kussens met losse inhoud zijn uitgevoerd met een rits, zodat u de inhoud naar wens kunt doseren en eventueel wat kunt toevoegen, of bij een ‘te volumineus’ kussen er wat kunt uit halen. 

Kussens met massieve inhoud

Gelukkig kennen we ook kussens met een massieve inhoud. Deze kussens worden vaak ook wel ergonomische kussens of neksteunkussens genoemd en zijn er ook weer in verschillende varianten en vormen. Sommigen hebben een inkeping voor de schouderpartij, zodat deze er goed ‘in’ ligt of hebben een nekgedeelte, die wat hoger ligt om de nekholte wat op te vullen en uw hoofd vervolgens op een iets lagere hoogte op te vangen. Vaak zijn de kussens met massieve inhoud voorzien van latex of traagschuim. Deze kussens zijn vaak verkrijgbaar in verschillende hoogtes en hardheden, zo zitten er ook massieve kussens bij speciaal voor kinderen. Traagschuim ligt vaak wat warmer en de latex varianten zijn bij ons in de meeste gevallen vervaardigd van ‘natuurlatex’. Deze kussens voelen vanzelfsprekend wat massiever aan en veel mensen ervaren direct de prettige ondersteuning.

Kussens met losse inhoud en neksteun

Lijkt u dat masieve gevoel niets, dan is een combinatie van een kussen met losse inhoud voorzien van een neksteun van massief materiaal wellicht wat voor u... 


Persoonlijk advies

Wij hopen dat de bovenstaande informatie over hoofdkussens voor zijslapers, u wat meer duidelijkheid heeft gegeven om een keuze te kunnen maken uit de verscheidenheid in het aanbod van kussens! 

Doordat het ook voor zijslapers vaak nogal nauw steekt waar een ideaal kussen aan zou moeten voldoen, snappen wij erg goed dat u waarde hecht aan persoonlijk advies van specialist. Neem hiervoor gerust en vrijblijvend contact met ons op.

Wij bieden u daarnaast de mogelijkheid om langs te komen in onze toonzaal te Zutphen om de hoofdkussens van uw voorkeur uit te kunnen testen. Dit gaat altijd onder begeleiding van een van onze deskundige medewerkers, wat ook betekent dat deze u gelijk kan adviseren en meekijken welk kussen het meest geschikt voor u is. U bent van harte welkom!


Wist u dat:

  • Wij alle soorten kussens standaard op voorraad hebben voor een snelle levering?
  • Wij bij een bestelling van beddengoed en kussens boven een bedrag van 50 euro deze gratis bij u thuis bezorgen in heel Nederland.
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe hoofdkussen.
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Wat is het beste kussen voor een buikslaper

Wat is het beste kussen voor een rugslaper

Het Silvana support kussen
Hoe kies ik een goed hoofdkussen


Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.