Welke maat matras heb ik nodig?

Als u op zoek bent naar een nieuw matras, is het belangrijk dat de matras bij u past en staat de kwaliteit van het matras natuurlijk ook voorop. Vervolgens is het belangrijk de juiste keuze te maken voor de afmeting van het matras of de matrassen. Wij horen helaas vaak dat men hier achteraf bezien een verkeerde keuze in heeft gemaakt en dus toch best belangrijk is! Daarom zetten wij graag op een rijtje welke mogelijkheden er qua maatvoering zijn en wat de keuze voor een bepaalde maat doet qua slaapcomfort.

Waarop moet u letten?

Bij Slaapkamerweb hebben wij matrassen in diverse maten; eenpersoons matrassen vanaf 70 x 190 cm tot ruime tweepersoons matrassen tot 200 x 220 cm. Over het algemeen telt; hoe ruimer het matras, des te meer comfort u heeft. Toch zijn er een aantal andere zaken waar u op moet letten bij de keuze in de maatvoering van uw matras. 

Zo is het allereerst van belang dat het matras goed matcht met de bodem en/of ombouw waar deze op of in komt te liggen. Koopt u een geheel nieuw slaapsysteem, dan heeft u de vrije hand in de keuze voor de afmeting, maar wil u bijvoorbeeld uw oude bodem en ombouw behouden, dan zal u moeten kiezen voor de afmeting die hierbij past. Het loont dan wel om even vooruit te denken en te bedenken of dit ook echt de juiste maat voor u zal blijven. U koopt een matras voor langere tijd, het is dan ook van belang dat de matrasmaat ook in de toekomst bij u, of uw partner en wellicht uw gezin (op komst), blijft passen. Dit kan u later namelijk een hoop ergernis besparen. 

Uw lengte

Wij adviseren voor de juiste lengte van uw matras altijd zo’n 15 a 20 cm bovenop uw lichaamslengte te tellen om comfortabel te kunnen slapen. Dit hangt natuurlijk ook samen met de slaaphouding van uw voorkeur. Als u bijvoorbeeld languit op uw buik of uw rug slaapt, neemt u meer ruimte in, dan wanneer u op uw zij slaapt, met de knieën wat opgetrokken. Vergis u echter niet, want slapen met opgetrokken knieën kunt u niet de hele nacht volhouden! Het is prettig als u de ruimte heeft en u wat kunt strekken en als u dit doet, u geen koude voeten krijgt!

Langere mensen in een te kort bed schuiven hun kussen vaak omhoog en zo kan het kussen niet meer de juiste ondersteuning bieden. Ook is een matras vaak voorzien van comfortzones, die als u de juiste maat kiest, uw lichaam op de juiste plekken ondersteund. Als u te lang bent voor het matras zullen deze comfortzones niet meer goed aansluiten op uw lichaam en dat zou zonde zijn. 


Uw lengte:

Minimale matraslengte:175 cm en kleiner

190 cm 

175 tot 185 cm

200 cm

185 tot 195 cm 

210 cm

195 cm en langer

220 cm

Beschikbare ruimte in de slaapkamer

Het gaat niet enkel en alleen om de ruimte in bed, want ook de afmeting van de slaapkamer is van belang. Het is namelijk fijn als u ook de ruimte rondom uw bed behoudt om prettig in en uit bed te kunnen stappen. Daarbij is het goed om te weten dat de bedombouw nog bovenop de matrasmaat komt en dus groter zal zijn dan de afmetingen van de matras. Bij een boxspring is dit niet het geval en hebben zowel de matras, als de boxspring bodem dezelfde afmetingen. Bij een boxspring hoort veelal ook het hoofdbord,die ook ruimte innneemt en die per boxspring verschillen in afmetingen. 

Persoonlijke voorkeur

Uw persoonlijke voorkeur mag natuurlijk ook niet ontbreken bij de keuze van de juiste afmeting matras. Als u zich snel stoort aan de beweeglijkheid van uw partner, of je bent zelf een behoorlijke draaier in bed, dan is het ook prettig om te kiezen voor een breder matras! 


Eenmaal een 2-persoons, of tweemaal een 1-persoons?

Bij een tweepersoonsbed kunt u kiezen voor 2 losse matrassen of 1 groot matras. Als u en uw partner het helemaal eens zijn over de hardheid en het comfort van een matras, kan een tweepersoonsmatras heel goed. Weet dan wel dat, om uw matras in topconditie te houden, het bij de meeste matrassen verstandig is deze regelmatig te keren. Bij een tweepersoonsmatras zal dit wat lastiger gaan dan bij 2 x een eenpersoonsmatras. Afhankelijk van de afmeting en het gewicht van het matras, lukt dit u wellicht niet in uw eentje.   

Bij een pocketveer matras bestaat niet de gehele matras uit pocketveren maar zijn zowel de bovenkant, onderkant en de zijkanten voorzien van schuim. Als u bij dit type matras er 2 naast elkaar legt in bed en ligt in het midden, dan ligt u op de schuimranden en heeft u geen comfort van de pocketveren. Als u veel op de randen ligt kunnen deze inzakken. In dit geval is het dus belangrijk om in het midden van de 2 matrassen te liggen. 

Heeft u verstelbare bedbodems? Dan is het ook verstandig om voor 2 losse matrassen te gaan, deze kunt u dan los van elkaar verstellen en een andere verstelling maken dan uw partner. Als uw verstelbare bodems synchroon versteld zijn, dan is een 2-persoonsmatras wel aan te raden. Synchroonverstelling wordt vaak toegepast als u alleen in een 2-persoonsbed slaapt en in het midden geen geul wil voelen.

Wanneer het verstandig is om voor 2 matrassen in bed te gaan: 

  • Uw partner een ander postuur/ lichaamsgewicht heeft
  • Uw partner andere voorkeuren heeft qua comfort
  • Uw partner een voorkeur heeft voor een koel matras en u voor een warm matras (of andersom)
  • U beiden gebruik wil maken van een verstelbare bodem
  • U geen last wil ondervinden van uw partner die veel draait in bed


De geul vermijden 

Vaak vinden mensen het nadeel bij 2 losse matrassen, dat er een geul of kier ontstaat in het midden. Weeg daarom alle voors- en tegens goed tegen elkaar af! Het is in sommige gevallen mogelijk om een tweepersoons tijk te kiezen met daarin 2 losse matras kernen. Ook kunt u ervoor kiezen om de 2 matrassen met molton en hoeslaken op te maken als een tweepersoonsbed, om de geul zo min mogelijk te voelen. In beide gevallen is het wel belangrijk dat de matrassen dezelfde hoogte hebben en het liefst wat rechtere randen hebben. U kunt de mogelijkheden hiervan altijd bespreken met onze slaapspecialisten, die u goed kunnen adviseren. 


Een matras op maat

Iedereen heeft andere wensen als het op slaapcomfort aankomt en dus ook voor de afmetingen van het matras. De eenpersoons breedtematen zijn; 70, 80, 90 en 100 cm. De meest verkochte afmeting voor een eenpersoonsbed is een breedte van 90 cm.

In de loop van de tijd veranderen de voorkeuren voor afmetingen wel. Vroeger was een 140 cm breed bed een volwaardig tweepersoonsbed maat. Tegenwoordig valt een 140 breedte maat bijna onder de noemer ‘twijfelaar’. De officiële twijfelaar heeft een breedte van 120 cm. Voor de tweepersoons maat willen we tegenwoordig meer breedte  en zijn er matrassen van maar liefst 200 cm breed te verkrijgen, voor een kingsize bed. Bedenk wel dat een een passende royale afmeting dekbed hierbij prettig is! De officiële tweepersoons breedtematen voor matrassen zijn; 140, 160, 180 en 200 cm. 

De standaard lengtemaat is 200 cm, al zien we hierin wel een verschuiving naar 210 cm. We worden namelijk steeds langer en als we 15 a 20 cm bovenop onze lengte tellen komen veel mensen en vooral mannen, al gauw op 210 cm als lengtemaat van het matras. Een oude lengtemaat is 190 cm, deze maat wordt langzaam een zeldzaamheid, maar niet binnen onze collectie. Aangezien een oud ledikant een behoorlijke charme kan hebben, bieden wij hiervoor passende bodems en matrassen.

Eenpersoons breedtematen: 70, 80, 90, 100 cm

Twijfelaars breedtematen: 120 cm

Tweepersoons breedtematen: 140, 160, 180, 200 cm


Lengtematen: 190, 200, 210, 210 cm 

Opzoek naar een matras voor een kinderbed? In deze categorie hebben wij ook verschillende afmetingen matrassen, deze kunt u hier vinden!


Wist u dat:

  • Onze matrassen en bedbodems vanaf 200,- in heel Nederland gratis thuisbezorgd worden tot in uw slaapkamer?
  • Als u een matras met een bedbodem en een bedombouw bij ons besteld, dat u dan bij ons een mooie combinatiekorting krijgt?
  • Doordat wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist, wij u perfect kunnen helpen bij de keuze van uw nieuwe matras.
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Welk matras past bij mij

Welke matrassen zijn er

Waarom wij een molto adviseren

Weinig ruimte? Een twijfelaar biedt uitkomstOnze collectie matrassen:

Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.