Welk matras past bij mij?

Alles over verschillende soorten matrassen

Het vinden van een goed matras lijkt een flinke uitdaging. Door de vele keuzes en mogelijkheden ziet u al gauw door de bomen het bos niet meer. Het kiezen van een matras is aanzienlijk eenvoudiger als u weet waar u op moet letten. In dit blog laten we u kennis maken met de verschillende soorten matrassen, zodat u uiteindelijk een keuze maakt waarvan u nog jaren plezier heeft.

Wat is de beste matras?

De beste matras is voor iedereen anders. Wat voor de één een goed matras is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Zowel ergonomisch als qua temperatuur dient een matras bij u te passen. Dit hangt af van persoonlijke voorkeur, maar ook van bijvoorbeeld uw lengte, lichaamsgewicht en slaaphouding. Daarnaast dienen de gebruikte materialen aan te sluiten bij uw wens en/of lichamelijke gesteldheid. Er is dus géén pasklaar antwoord op deze vraag.

In dit artikel helpen we u op weg in matrassenland. We informeren u over de matras in combinatie met uw lichaamsbouw, gezondheid en lichaamseigenschappen, prijs, hygiëne en keurmerken. Ook zetten we de kwaliteiten per matrassoort voor u op een rijtje. Zo kunt u een keuze maken die past bij uw lichaam, wensen én uw portemonnee.

Het matras in vergelijking tot uw lichaamsbouw

Uw lengte

De lengte van het matras moet goed passen bij uw bed én uw lichaamslengte. Bij een gemiddelde lengte voldoet een standaard matras van 200 cm prima. Bent u echter lang, dan is een matras van 210 cm of zelfs 220 cm beter. Het ideale matras is circa 20 centimeter langer dan uw lichaamslengte.

Uw gewicht

Uw gewicht is van belang voor de beleving van een matras. Bent u erg licht (bijvoorbeeld onder de 60 kg), dan kan een harder matras gauw té hard zijn voor uw lichaamsgewicht. Hetzelfde matras kan voor iemand met een zwaarder gewicht wél comfortabel liggen. Op onze website vindt u bij ieder matras onder “Specificaties” een indicatie van de hardheid. Twijfelt u over de hardheid in combinatie met uw gewicht, dan kunt u ons altijd vragen om een advies.

Een goed matras voor uw gezondheid en lichaamseigenschappen

Allergieën

Heeft u allergieën, dan is het belangrijk daar in de keuze van uw matras rekening mee te houden. Bent u allergisch voor een bepaalde materiaalstof of huisstofmijt? Houd de samenstelling van de matras in de gaten en kies voor een anti-allergie matras. Bij Slaapkamerweb zijn alle matrastijken huisstofmijt-werend. De Aegis-matrastijk is behalve huisstofmijt-werend ook anti-allergisch en anti-schimmel.

Fysieke klachten

Heeft u fysieke klachten zoals rugpijn, nekpijn, schouderpijn of heuppijn? Uw klachten kunnen afnemen of zelfs verdwijnen door een goed matras. In uw geval is het belangrijk goed te kijken of te informeren naar de eigenschappen van een matras. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een hard matras niet beter wanneer u last heeft van rugklachten. Deze veronderstelling is achterhaald.

Gebruik bij fysieke klachten ook altijd een goed kussen. Laat u zich adviseren over een matras? Informeer dan ook eens naar een geschikt kussen, zodat de combinatie optimaal gekozen wordt.

Temperatuur

Heeft u het snel koud of warm tijdens uw nachtrust? De keuze van een matras kan daarin helpen. Vindt u uw bed vaak te warm, kies dan voor een matras (en dekbed) met een hoog ventilerend vermogen. Heeft u het juist snel koud? Kies dan voor een minder ventilerend matras, bijvoorbeeld in combinatie met een donzen dekbed.

Overige overwegingen in het kiezen van een matras

Prijs

Vanzelfsprekend kan de prijs een belangrijke afweging zijn in de keuze van een matras. Polyether- en koudschuim-matrassen zijn over het algemeen goedkoper. Wanneer u kiest voor latex, een pocketvering-matras of traagschuim, stijgt de prijs.

Hygiëne

Ook hygiëne kan belangrijk zijn. Sommige matrassen beschikken over een afritsbare, wasbare hoes. Dit kan een enorm pluspunt zijn voor wat betreft de hygiëne van de matras. Let er wel op dat u de matrastijk niet vaker dan één keer per jaar wast; dat is niet bevorderlijk voor de anti-allergische en/of anti-huisstofmijt-behandeling van de hoes.

Tot slot: de verschillende soorten matrassen

Het soort matras is misschien wel de belangrijkste overweging. Er zijn vijf categorieën matrassen op de markt: polyether, koudschuim, latex, traagschuim en pocketvering. Wij benoemen de plus- en minpunten van de verschillende soorten matrassen:

Polyether

polyether

Polyether maakte zijn opmars in de jaren 60 van de vorige eeuw. Het was het eerste synthetische en anti-allergische alternatief voor traditionele matrassen met kapok of veren. Hoewel polyether-matrassen steeds minder gebruikt worden sinds de opkomst van koudschuim en traagschuim, zijn ze qua prijs onverslaanbaar. Een veerkrachtige en duurzame keuze voor de kleinere portemonnee.

→ Ga naar onze polyether-matrassen

Koudschuim

koudschuim

Koudschuim-matrassen zijn goed voor de portemonnee en degelijk in uitvoering en afwerking. Door de grote poriën in het schuim biedt een koudschuim-matras een goede vochtregulatie en ventilatie. Het materiaal vormt zich goed naar het lichaam. Een hoogwaardig koudschuim-matras heeft een lange levensduur, en in combinatie met een goede matrasdrager zal niet snel kuilvorming ontstaan. Kortom: prima matrassen voor een prima prijs!

→ Ga naar onze koudschuim-matrassen

Traagschuim

traagschuim

De ventilatie van een traagschuim-matras is minder goed dan die van een koudschuim-matras, maar traagschuim vormt zich naar het lichaam en kent een enorm goede drukverdeling. Het materiaal vormt zich naar het lichaam onder invloed van uw lichaamstemperatuur. Dat maakt de matras erg geschikt voor mensen met lichamelijke klachten. De vochtregulatie van een traagschuim-matras is dik in orde, maar door de mindere ventilatie is dit matrastype wel vrij warm. Qua prijs past het traagschuim-matras in de middenmoot tot in het hogere segment, afhankelijk van kwaliteit en leverancier.

→ Ga naar onze traagschuim-matrassen

Latex

latex

Latex-matrassen zijn een beetje een ondergeschoven kindje. Dat komt vooral omdat natuurlatex een duur materiaal is, terwijl synthetische latex nadelen kent (vooral: warm, slechte ventilatie en vochtregulatie, slijtage onder invloed van transpiratie). Om die reden worden kopers vaak richting koudschuim- of pocketveringmatrassen geleid, die een vergelijkbaar comfort kennen.

Een goed matras van natuurlatex echter is in bepaalde gevallen een prima keuze. De nadelen van synthetisch latex zijn minder tot niet aan de orde (nog steeds is het wel een warm matras), en een goed matras van natuurlatex of Talalay geeft een uitstekende drukverdeling. Bovendien is latex bijzonder geschikt voor gebruik op elektrisch verstelbare bedbodems. Bent u geïnteresseerd in een latex-matras, laat u dan goed informeren over de kwaliteit en materialen.

→ Ga naar onze latex-matrassen

Pocketvering

pocketvering

Een pocketveringmatras heeft door de vrije ruimte tussen de veren een zeer goede ventilatie en vochtregulatie. Vanuit hygiëne en temperatuur is dit dus een zeer goed matras. Pocketveringmatrassen zijn geschikt voor ieder lichaamsgewicht, doordat ze meer ondersteuning bieden naarmate het lichaamsgewicht hoger is. Doordat iedere veer (soms wel 1000 stuks) is verpakt in een eigen zakje (pocket), zal een pocketveringmatras niet piepen en kraken. Een nadeel van pocketvering is de rand van de matras: die bestaat uit polyether of koudschuim, is meestal ca. 7 centimeter dik en zorgt ervoor dat het kwalitatief ligvlak verkleind wordt. Bij een pocketvering-matras is het dus van belang dat u op het midden van de matras ligt. Dat is bij eenpersoonsbedden meestal geen probleem, maar als u het bed deelt, kan het matras sneller slijten als u veel op de rand ligt.

→ Ga naar onze pocketvering-matrassen

Persoonlijk matras-advies

Wij hopen dat dit artikel u helpt in het maken van een weloverwogen matras-keuze. Wij kunnen ons echter voorstellen dat u belang hecht aan een persoonlijk advies. Kom langs in onze showroom. Wij bespreken graag uw wensen en helpen u graag.

Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.