slaapoefentherapeut-marieke-verteld-over-het-belang-van-een-goed-hoofdkussen-en-matras

Slaapoefentherapeut Marieke vertelt over het belang van een goed hoofdkussen en matras

Veel mensen vergeten het belang van een goed hoofdkussen en een fijn matras. Dit heeft namelijk een grote impact op een gezonde slaap. In dit blogartikel vertelt Slaapoefentherapeut Marieke Bakkenes u daar alles over, want wat is nou eigenlijk een goed hoofdkussen en een goed matras?

De juiste omstandigheden in de slaapkamer voor een goede nachtrust

Het lijkt een open deur, maar een kwalitatief goede matras en bedbodem met een fijn hoofdkussen en prettig beddengoed kan grote gevolgen hebben voor goed (in)slapen en daarmee dus ook uw welbevinden overdag! De juiste keuze hierin maken vinden veel mensen een opgave. Daarom zijn wij vereerd dat Slaapoefentherapeut Marieke in deze blog haar deskundige licht hierover laat schijnen, zodat u weet waarop u kunt letten en een goede keuze kunt maken en uw slaapkamer aan de juiste condities voldoet en u iedere ochtend uitgerust wakker wordt! 

Marieke vertelt:

'Het juiste kussen' of 'een goed matras' zijn relatieve begrippen, die van persoon tot persoon verschillen. Naast dat ik u van alles vertel over waaraan de inhoud van uw bed zou moeten voldoen en waarop u zou kunnen letten, wil ik u graag ook wat tips geven voor de omgeving van uw bed; uw slaapkamer! 

>> Uiteraard kunt u ook contact met Marieke opnemen voor tips of hulp van een slaapcoach


De ideale condities voor uw slaapkamer

Naast het juiste om 'op' te slapen, wordt het ook steeds bekender dat voor een gezonde slaap, de slaapkamer donker en stil moet zijn.

Ook is een goede ventilatie belangrijk en de temperatuur zo rond de 18-20 graden. Uw lichaamstemperatuur is namelijk een erg belangrijk aspect om goed te kunnen inslapen. Wanneer u nog te warm bent, door sporten, zomerse temperaturen of te veel nachtkleding, dan slaapt u slecht in. Uw lichaam moet eerst een beetje afgekoeld zijn om vlot in slaap te kunnen vallen.

Hoe beddengoed invloed heeft op uw nachtrust

Wanneer u warmbloedig bent is het dus verstandig om uw beddengoed daarop uit te zoeken. Zeker synthetisch materiaal zorgt ervoor dat u sneller gaat zweten. Katoen, bamboe, of bijvoorbeeld wol, hebben een veel betere vocht- en temperatuurregulatie. Let bij dekbedovertrekken ook op de manier van weven; katoen-satijnen overtrekken zijn ideaal voor warmbloedige types! 

Wanneer u het snel koud heeft, is het ook verstandig om ook hierop in te spelen, met het juiste beddengoed. Wanneer u een echte koukluum bent is het verstandig uw beddengoed hierop uit te zoeken, flanellen dekbedovertrekken zijn bijvoorbeeld geliefd onder de koudbloedige mensen. Als u het koud heeft in bed en daar niet goed kunt opwarmen, slaapt u namelijk niet goed en kan uw lichaam zich ook niet ontspannen. 


Het belang van een goed hoofdkussen en matras

Een goed hoofdkussen en een goed matras geven de juiste ondersteuning en zorgen ervoor dat uw lichaam optimaal herstelt van de dag. Het is (meestal) gedurende de gehele nacht dat u in bed ligt en niet eventjes, daarom is het van belang dat u het juiste matras en kussen kiest. 

Aanbeveling van Marieke:


Ik kan de Slaapkamerweb neksteunkussens van harte aanbevelen, deze bieden veelal de juiste ondersteuning en als u vervolgens rekening houdt met de belangrijke factoren waar een kussen bij u aan zou moeten voldoen, kunt u ook een keuze maken voor welke hoogte van dit kussen u moet gaan. 

Wanneer u in de ochtend klachten ondervindt in de nek of uw hoofd, dan zal dit waarschijnlijk te maken hebben met een kussen wat u niet goed/verkeerd ondersteund. Er zijn een heel aantal kussens uit het Slaapkamerweb- assortiment die uw hoofd en nek op de juiste manier kunnen ondersteunen.

Het juiste hoofdkussen vinden steekt nogal nauw. Waarbij het belangrijk is dat uw hoofd zo ontspannen mogelijk moet kunnen liggen en de houding van uw hoofd niet voor pijn of ongemak elders in de nek of het lichaam moet zorgen. Een fijn en geschikt hoofdkussen hangt samen met een heel aantal factoren als slaaphouding, postuur en de combinatie met het matras.

Dezelfde factoren, die ook belangrijk zijn bij het uitzoeken van het juiste hoofdkussen, zijn ook van belang bij de keuze voor een goed matras. Een buikslaper heeft andere wensen dan een zijslaper en als rugslaper is het kantelen van het bekken ook nog iets waar idealiter rekening mee gehouden kan worden. 

Ik adviseer veelal een niet te hard matras! Vooral voor vrouwen is het belangrijk dat ze niet een te hard matras kiezen, dit omdat een vrouw gewoon echt anders is gebouwd dan een man. De heupen en schouders hebben ruimte nodig om wat in het matras te kunnen wegzakken. 

Bovenal wil ik u erop wijzen dat wanneer u opzoek bent naar een nieuw matras, u er alert op moet zijn dat u zichzelf niet verliest in feitjes en alles feitelijk gaat benaderen.

Volg ook én vooral uw gevoel!

Voorbeeld: Wanneer u op uw zij slaapt zou het feitelijk het beste zijn om op uw linkerzij te slapen. Het bloed wordt dan namelijk beter gefilterd en je lymfesysteem en spijsvertering werken beter. Als uw rechterzij toch echt uw voorkeurskant is om op te slapen, is het stellig proberen om op uw linkerzij te gaan slapen niet altijd een oplossing voor een goede slaap. Het leidt eerder tot slapeloosheid en frustratie en is dus uiteindelijk helemaal niet goed voor u.

Blijf dus trouw aan uw eigen gevoel en probeer daarbij zo open mogelijk te staan voor nieuwe bevindingen.

Tip: 

Bij veel slaapgerelateerde zaken is het zo dat mensen aan een bepaald gedrag of type kussen, of matras gewend zijn geraakt. Als er dan wat nieuws moet komen, is het dan lastig om te weten waar het aan moet voldoen. 

Probeer u goed voor te laten lichten, logisch na te denken en ook weer uw gevoel te volgen. U bent degene die iedere nacht op het kussen en de matras moet slapen. 

Factoren die van belang zijn voor een geschikt kussen (en matras)

Als eerste uw lichaamsbouw; wanneer u namelijk brede schouders heeft, dan heeft u een hoger kussen nodig dan iemand met minder hoge schouders. Tenminste als u een zijslaper bent, want ook uw slaaphouding is een belangrijke factor. Slaapt u bijvoorbeeld op uw buik dan wil u niet dat door het gebruik van een te hoog kussen, uw nek in een knik ligt en uw hoofd omhoog geduwd wordt.

Het meest ideale is wanneer uw nekwervels mooi in lijn liggen met uw ruggenwervels. Op deze manier kan uw lichaam het beste herstellen tijdens de slaap.

Daarnaast is de stevigheid van uw matras ook van belang. Een hoog kussen op een zacht matras kan hetzelfde voor uw nek betekenen, als een minder hoog kussen op een stevig matras. Zou u graag advies van Marieke wensen? Marieke kan u, zowel op afstand, als in haar in haar praktijk in Zutphen begeleiden bij uw (in)slaapproblemen. 

Benieuwd naar Marieke en de slaapoefentherapie? Wist u dat:

  • U een leuke combinatiekorting ontvangt wanneer u een bedombouw gecombineerd met matras en/of lattenbodem.
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij uw aankoop.
  • U onze producten en beddengoed in vele maten kunt bestellen?
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Slaaptips van Slaapoefentherapeut Marieke

Wat kun je doen bij inslaapproblemen?

Uw slaapkamer een oase van rust


Producten die een goede nachtrust extra ondersteunen:Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.