Is uw waterbed lek en wilt u deze plakken? U kunt direct aan de slag!

Is uw waterbed lek? Of weet u niet hoe u uw waterbed moet plakken? Als u al een waterbed plaksetje thuis heeft, kunt u de onderstaande stappen volgen om uw waterbed te plakken zodat deze niet meer lekt. Heeft u geen waterbed plaksetje in huis? Bestel dan een setje via onze webshop en betaal via iDEAL. Wij kunnen dan direct u waterbed plaksetje op de post doen. Lees ook onderaan de pagina onze tips om de schade aan uw waterbed te beperken tot u het plaksetje binnen heeft.
 

 Zoek het gaatje

Meestal zitten gaatjes aan de zijkant van het watermatras in plooien of op lasnaaden. Bekijk deze grondig, want een gaatje is soms haast onzichtbaar. Een lek in uw waterbed kan heel klein zijn, je moet er soms echt naar op zoek. Alleen op deze manier kom je erachter of uw waterbed lek is.

TIP: Neem een handoek en wrijf steeds een stukje van de waterzak droog en kijk of uw een streepje water ziet lopen. Het punt waar het water vandaan komt moet de lek van uw waterbed zijn.

 

 Droog het gaatje op het vinyl

Bijna altijd zit het gaatje onder de waterlijn van uw watermatras. Dit is lastig omdat er dan water druppelt als u het waterbed gaat plakken. Om dit te voorkomen kunt u verschillende dingen doen. Laat wat lucht lopen via het vulgat van uw watermatras. Leg een aantal handoeken onder de watermatras op de plek waar uw waterbed lekt. Bekijk of uw gaatje boven de waterlijn zit en of er lucht achter zit (dit ziet u doordat het gaatje op een plooi boven de waterlijn zit). Maak nu de lek van uw waterbed droog, schoon en vetvrij, zo kunt u verder gaan met het plakken van uw waterbed.Uw waterbed plakken (in een plooi)

Leg een druppeltje lijm op het gaatje en wrijf deze voorzichtig glad met een vinger. Laat dit aandrogen! Neem nu een stukje vinyl wat in uw plaksetje zit. Knip een stukje vinyl wat rondom ongeveer 1 cm groter is dan het gaatje. Is de lijm op de matras droog? Dan is het gaatje en dus de lek dicht, maar het kan nog maar weinig weerstand hebben!

  • Smeer een beetje lijm op het stukje vinyl wat u heeft uitgesneden.
  • Leg dit stukje vinyl op het gaatje en wrijf deze er vlak op zonder lucht tussen de matras en het stukje vinyl.
  • Verwijder het teveel aan lijm!
  • Laat het nu netjes drogen. Het lek in uw waterbed is geplakt.
  • Als uw watermatras ca. 30 a 60 minuten heeft gedroogd, leg dan een randje lijm om het vinyl plakkertje en strijk de lijm netjes over de naden van het plakkertje en de zak.
  • Verwijder het teveel aan lijm en laat de matras nogmaals drogen.

Nu zal uw waterbed naadloos geplakt zijn en is de kans dat dit de plakker loslaat zeer klein! In principe kunt u uw waterbed ca. 2 a 3 uur nadat u uw waterbed heeft geplakt weer gebruiken. Heeft u de stappen netjes gevolgd? Dan kunt u ervan uitgaan dat uw waterbed niet langer lek is.
 

Uw waterbed plakken (op een naad)

Een lek in de naad van een watermatras is vaak een fabrieksfout. Vraag altijd uw leverancier wat hij voor u kan betekenen binnen de garantie. Als u ervoor kiest om het waterbed zelf te plakken moet u weten dat het gaatje ofwel het lek vaak een zwakke plek blijft in uw waterbed. Gaatjes die groter zijn dan ongeveer 1 cm zijn vrijwel niet meer te plakken. Voor de gaatjes kleiner dan 1 cm kunt u het nog wel proberen.

Sluit het gaatje door de delen netjes tegen elkaar aan te leggen. Leg een klein randje lijm op het gaatje en wrijf deze voorzichtig glad met een vinger. Laat dit aandrogen! Neem nu een stukje vinyl wat in uw plaksetje zit. Knip een stukje vinyl wat rondom ongeveer 2 cm groter is dan het gaatje. Is de lijm op de matras droog? Dan is het gaatje nu dicht, maar het kan nog maar erg weinig weerstand hebben! Smeer een beetje lijm op het stukje vinyl wat u heeft uitgesneden. Leg dit stukje vinyl op het gaatje en wrijf deze er helemaal vlak op zonder lucht tussen de matras en het stukje vinyl. LET OP: het stukje vinyl moet helemaal mee vormen met de naad, anders kan deze gaan lekken tussen het vinyl en deze rand. Verwijder het teveel aan lijm! Laat het nu netjes drogen. Het lek in het waterbed is geplakt.

Als uw watermatras ca. 30 a 60 minuten heeft gedroogd, leg dan een randje lijm om het vinyl plakkertje en strijk de lijm netjes over de naden van het plakkertje en de zak. Verwijder het teveel aan lijm en laat de matras nogmaals drogen. Nu zal uw waterbed naadloos geplakt zijn en is de kans dat dit de plakker loslaat klein! In principe kunt u uw waterbed na 2 a 3 uur weer gebruiken nadat u uw waterbed heeft geplakt.


 Water onder het matras weghalen

Omdat u uw waterbed niet leeg heeft gehaald, zal er wat water achterblijven onder het watermatras. Om dit zo goed mogelijk te verwijderen adviseren wij u een aantal handoeken op te rollen en deze onderlangs rondom uw watermatras te leggen (in de lekbak). Haal deze er een dag later weer uit, en doe dit nogmaals maar laat deze nu ca. 5 dagen liggen. Het water zoekt de minste weerstand en dit zal het vinden in de handoeken.

We hopen dat u nu nog weer jaren plezier heeft van uw waterbed!

Waterbed plaksetje kopen? Het lek is zo weg!

Het is verstandig om altijd een waterbed plaksetje op voorraad te hebben. U weet immers nooit wanneer uw waterbed lek is en u uw waterbed moet gaan plakken. Bestel hieronder voordelig een waterbed plaksetje. Wij leveren hem snel bij u aan huis.

Productaanbod waterbed plakken

sort icon

Heeft u geen waterbed plaksetje?

Geen paniek!

Is uw waterbed lek? Dit is meestal geen reden tot paniek, want 9 van de 10 gaatjes zijn niet groter dan een speldenprik en lekken maar een paar drupels per minuut. De kans dat uw waterbed al een paar dagen lek is voordat u het gaatje vindt is niet uitzonderlijk. Als u vandaag een waterbed plaksetje bestelt kunt u het waterbed morgen al plakken!


Is het nodig om het waterbed leeg te halen?

Er zijn veel mensen die het waterbed direct leeghalen als er een lekje in het watermatras zit. Wat veel mensen echter niet weten is dat de stabilisatie van een waterbed tot 10% blijvend kan verminderen nadat u uw waterbed opnieuw vult. Wij adviseren dan ook enkel uw waterbed leeg te halen wanneer het gaatje groter is dan 1 cm en u deze niet meteen kunt plakken of wanneer deze helemaal niet meer te plakken is.
 

Niet direct een plaksetje voorhanden?

Op zich hoeft dit geen probleem te zijn. Er vanuit gaande dat uw lekbak niet lek is kunt u de volgende voorzorgs maatregelen nemen:

vinkje Haal het bed af en zorg dat er niks drukt op het watermatras.
vinkje Haal de stekker(s) van uw verwarmings element(en) uit het stopcontact.
vinkje Ventileer de kamer goed.
vinkje Controleer altijd of uw watermatras niet hoger gevuld is dan uw lekbak hoog is, zodat er geen water over de lekbak kan druppelen. 
vinkje Koop zo snel mogelijk een waterbed plaksetje