Welke dekbedden zijn geschikt voor de winter?

Bent u het type dat in de winter wel een winterslaap zou willen houden? Daar hoort dan wel een goed dekbed bij! In dit vaak koude jaargetijde wil u het natuurlijk comfortabel warm hebben en houden in bed, een goed winterdekbed helpt u hierbij. Maar welke moet u kiezen en wat zijn handige richtlijnen in uw zoektocht naar een winterdekbed? In deze blog vertellen we u daar graag meer over!

Ook in de wintermaanden er warmpjes bij liggen?

Natuurlijk heeft u tijdens de wintermaanden behoefte aan extra warmte, want heeft u het koud, dan beïnvloedt dat uw nachtrust. Daarom is een winterdekbed dan ook van harte aan te bevelen. In de zoektocht naar een goed winterdekbed, is het zo dat het ene dekbed geschikt kan zijn voor de één, maar de ander het niet prettig zal vinden. Ook bij de keuze voor een winterdekbed, zult u dus rekening moeten houden met uw persoonlijke voorkeuren en aan de hand daarvan een dekbed moeten zoeken met passende eigenschappen. 

De ideale maatvoering voor u

De keuze voor de juiste maatvoering speelt ook een belangrijke rol. Logischerwijs zal u niet een te klein dekbed moeten uitzoeken voor uw bed, omdat u dan last kan krijgen van koude ledematen, in de winter is een krappe maat dekbed echt niet fijn. Als u met z’n twee in bed ligt kan uw voorkeur verschillen, zo kan het zijn dat u het bijvoorbeeld al snel koud heeft, terwijl de ander weer wat warmbloediger is. In dat geval kunt u kiezen voor twee eenpersoons dekbedden met verschillende eigenschappen. 

Externe en persoonlijke factoren

Naast dat u en uw partner kunnen verschillen qua temperatuur voorkeur, speelt de temperatuur in slaapkamer zelf natuurlijk ook een belangrijke rol. Als de slaapkamer slecht is geïsoleerd en het raam bijvoorbeeld van enkelglas is, dan heeft u tijdens de wintermaanden behoefte aan een dekbed wat warmer is. Deze verschillen in voorkeur per individu geven ook meteen de reden waarom er überhaupt zoveel verschillende soorten en typen dekbedden zijn. Dat is vervolgens niet heel anders voor de winterdekbedden.  


Onze winter toppers:


Winter dekbed of het winter gedeelte van uw dekbed? 

Een dekbed wat geschikt is voor de winter kunt u onderbrengen onder 2 soorten dekbedden, namelijk de enkele dekbedden en een de 4-seizoenendekbedden. De enkele dekbedden die geschikt zijn voor de winter, zijn doorgaans van wol, dons, of synthetische vezel. Elk materiaal heeft ieder zijn eigen eigenschappen, het is dus maar net wat u prettig vindt. In de zomermaanden kiest u dan vaak een zomerdekbed

Een 4-seizoenendekbed is geschikt voor het hele jaar en is eigenlijk een set van dekbedden, waarbij de verschillende dekbedden los of op elkaar gebruikt kunnen worden. Afhankelijk van het seizoen, maakt u hierin een keuze. Deze verschillende losse gedeelten van het 4seizoenendekbed hebben beiden dezelfde vezel en hebben tevens vaak dezelfde afwerking. In de winter kunt u het voor- en najaar gedeelte gebruiken. Als u dat te koud vindt, dan kunt u het zomer gedeelte van het dekbed hier nog aan toevoegen voor meer warmte! Een ideaal systeem voor gebruik in ons land met de verschillende seizoenen u altijd de juiste dikte heeft. Dit geldt overigens ook voor wisselvallige winters, waarbij het weken niet zo koud kan zijn, maar het zomaar 2 weken ineens heel koud kan zijn !  

Warmteklassen van het winterdekbed

Om goed te bepalen hoe warm een dekbed zal zijn kunt ook nog letten op de warmteklassen bij de aanschaf van uw ideale winterdekbed. Er zijn 4 verschillende warmteklassen, waarbij klasse 1 de hoogste isolatiewaarde heeft en dus het warmste is en klasse 4 de laagste isolatiewaarde heeft en ideaal is voor de zomer.   

De warmteklassen die geschikt zijn voor de winter zijn warmteklasse 2 en warmteklasse 1. Klasse 2 is vergelijkbaar met het voor- en najaar gedeelte van het vierseizoenen dekbed en klasse 2 is weer vergelijkbaar met de 2 gedeeltes van het vierseizoenen dekbed op elkaar (voor- en najaar gedeelte + zomer gedeelte). Waarom een winterdekbed?

Winterdekbedden hebben ideale eigenschappen voor de wintermaanden en die zorgen voor een goede isolatie, wat maakt dat u snel op temperatuur kunt komen en ook warm blijft gedurende de nacht. Ze zijn iedereen aan te raden, het zal echter per type mens verschillen welke soort vezel u kiest voor de inhoud, welke warmteklasse het meest ideaal is voor u en hoeveel u het winterdekbed zult gebruiken. De één pakt deze er namelijk in december pas bij, terwijl de ander in oktober al lekker onder het winterdekbed duikt!  


Wist u dat:

  • Wij vrijwel alle dekbedden standaard op voorraad hebben voor een snelle levering?
  • Wij géén verzendkosten extra rekenen bij het bestellen van dekbedden uit onze collectie?
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe dekbed(den).
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Dekbedden vergelijken - welk dekbed past bij mij

Welke maat dekbed past op mijn bed 

Welke warmteklassen zijn er?


Onze dekbedden die geschikt zijn voor de winter: 

Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.