Welke warmteklassen voor dekbedden zijn er?

Als u op zoek bent naar een nieuw dekbed, dan is het van belang dat u weet wat u qua warmte van een dekbed kunt verwachten. Daarom zijn dekbedden opgedeeld in 4 zogenoemde warmteklassen. Heel handig, want als u weet wat de 4 verschillende klassen betekenen, weet u ook aan welke warmteklasse(n) uw dekbed moet voldoen!

De verschillende warmteklassen

Dekbedden zijn opgedeeld in verschillende warmteklassen zodat u, ongeacht wat het type inhoud en het vulgewicht is, toch weet welke warmte u van een dekbed kunt verwachten. Niet iedereen is het eens over welk soort en type dekbed het beste is en zo is dat eigenlijk ook voor de warmte die dekbedden afgeven, dus kies een warmteklasse die u past! 

De warmteklassen worden veelal opgehangen aan de verschillende seizoenen, maar blijf vooral ook zelf nadenken, want de één is nou eenmaal een koukleum en de ander is meer warmbloedig en het is fijn als het dekbed bij u past. Zo kan het zijn dat uw partner in mei al onder het zomer gedeelte van het dekbed ligt en dit voor u nog echt te fris is en u het liefst onder het voor en najaars gedeelte slaapt. 

Ook kan het zo zijn dat uw slaapkamer erg goed is geïsoleerd. In dat geval zal de hoogste en laagste warmteklasse waarschijnlijk niet nodig zijn en heeft u aan aan één enkel dekbed voldoende. Op deze manier kunt u zelf een overwogen keuze maken voor een nieuw dekbed.

Seizoen:

Warmteklasse:Zomer
4

Voorjaar / najaar


3/2

 Winter

2/1


De 4 warmteklassen nader verklaard:

Omdat het gewenste slaapcomfort per mens verschilt, is het handig als u weet wat er achter het nummer van de warmtesklassen schuilgaat. Daarom zullen we in onderstaand overzicht wat dieper ingaan op de verschillende warmteklassen en de eigenschappen per warmteklasse. We beginnen met de 'koelste' warmteklasse (nummer 4) en eindigen met de warmte (nummer 1). 

Warmteklasse 4 (zomer):


Warmteklasse 4 wordt toegekend aan de zomerdekbedden en hebben de minste warmte isolatie, deze dekbedden kunnen goed ventileren en bieden een hoge vochtregulatie. Dekbedden met een warmteklasse 4 zijn speciaal voor warme en klamme nachten ontwikkeld en bieden u hierbij toch een aangenaam comfort. Deze dekbedden hebben veelal een inhoud met katoen, zijde of bamboe, die allen bij warmte een prettige werking hebben. 


Warmteklasse 3 (voorjaar/najaar):


Deze warmteklasse is een mooie middencategorie, ideaal voor het voor en najaar waarbij een winterdekbed te warm is en een zomerdekbed te koeltjes.

Ook is de warmteklasse 3, de ideale klasse voor een dekbed in een slaapkamer die het gehele jaar door ongeveer dezelfde temperatuur heeft. 


Warmteklasse 2 (najaar/winter)


Een heerlijk winterdekbed vindt u in een dekbed met warmteklasse 2, althans voor winters met nachten waarbij de vorst niet al te streng is en uw huis redelijk geïsoleerd is.

Warmteklasse 2 geeft uw dekbed een hoge warmte isolatie waardoor u het behaaglijk warm zult hebben en houden gedurende de nacht. Hieronder vallen veelal wollen, donzen en synthetische dekbedden. 


Warmteklasse 1 (winter) 


Bij deze warmteklasse ligt de warmte isolatie het hoogst. Deze klasse is heerlijk warm als het in de slaapkamer echt koud is. Een ideale warmteklasse voor koukleumen, strenge winters en voor slaapkamers die slecht zijn geïsoleerd tijdens de wintermaanden! (Voor alles en iedereen die hierbuiten valt misschien wel té warm)

Vaak bereik je deze klasse als je de 2 delen van een 4 seizoenen dekbed samenvoegt, maar er zijn ook enkele dekbedden met deze meest warme warmteklasse. 


Persoonlijk advies

Wij hopen dat u wat meer duidelijkheid heeft gekregen over de verschillende soorten warmteklassen. Zou u nog meer advies willen voor de aanschaf van uw nieuwe dekbed? Dan verschaft deze blog wellicht nog meer nuttige info, zodat u straks een dekbed koopt waar u echt tevreden mee bent!

Echter kunnen wij ons ook voorstellen dat u belang hecht aan een persoonlijk advies. Neem dan gerust contact met ons om dit vrijblijvend te bespreken met een deskundige medewerker. U bent ook van harte welkom in onze showroom, wij bespreken graag uw wensen en helpen u graag.


Wist u dat:

  • Wij vrijwel alle dekbedden standaard op voorraad hebben voor een snelle levering?
  • Wij géén verzendkosten extra rekenen bij het bestellen van dekbedden uit onze collectie?
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe dekbed(den).
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Dekbedden vergelijken - welk dekbed past bij mij

Welke maat dekbed past op mijn bed 

De beste 4-seizoenen dekbedden


Bekijk onze collectie dekbedden:


Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.