header-blog-slaaptips-van-slaapoefentherapeut-marieke-

Slaaptips van slaapoefentherapeut Marieke

Tegenwoordig hoor je veel over mensen die kampen met slaapproblemen. Zowel bij jong en oud, als bij mannen en vrouwen komt het veel voor. Niet goed slapen brengt niet alleen het ongemak van nachtelijk woelen met zich mee, maar heeft ook verstrekkende gevolgen voor onze dagelijkse activiteiten.

In dit blogartikel doet Slaapoefentherapeut Marieke Bakkenes een boekje open over dit veel voorkomende probleem, met een aantal handige tips!


Marieke vertelt: 

Ik ben al ruim 20 jaar werkzaam als oefentherapeut Cesar en zie door de jaren heen een verschuiving, wat betreft het klachtenpatroon door mobiel en tablet gebruik enerzijds en de hectiek van de maatschappij anderzijds.

Dit veroorzaakt veel andere klachten op t.o.v. 20 jaar geleden. In de loop van deze periode kwamen er ook veel mensen en kinderen in mijn praktijk met slaapproblemen, die ik sinds enige tijd ook hulp bied als slaapoefentherapeut.


Slaapoefentherapie is gericht op het verbeteren van ‘zachte’ slaapproblemen zoals slapeloosheid (insomnie), moeilijk in slaap vallen of te vroeg wakker worden. Slaapproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben en samen met u, zoekt Marieke naar oorzaken op biologisch-, psychologisch- en sociaal vlak. 

Invloeden van buitenaf, die 24-uur per dag van invloed zijn op u zijn, werken ook door tijdens de slaap en zijn van invloed op uw slaapkwaliteit en de slaapduur. Dit heet binnen de slaapoefentherapie ook wel het bio-psychosociaal model.

Voor het bio-gedeelte kunt u dan denken aan zaken als pijn, de overgang bij vrouwen, of bij ziekte, het hebben van overgewicht en of bijvoorbeeld een tekort aan vitamines en mineralen.

Bij het psycho-gedeelte is het van belang hoe u denkt, wat voor type mens dat u bent en welk gedrag u vertoond in verschillende situaties. Natuurlijk ook of u zorgen, problemen, of trauma’s heeft,

Bij het gedeelte van sociaal kunt u denken aan gezins-, of familieomstandigheden, uw werkklimaat, uw relaties met vrienden en kennissen, maar ook uw huis- en leefomgeving. Tegenwoordig spelen ook socialmediagebruik, uitgaan en sporten hierbij een belangrijke rol!

Een consult?

Zou u graag hulp wensen bij een slaapprobleem, of wil u graag meer persoonlijke tips?  Dan moet u weten dat Marieke direct toegankelijk is. Dit betekent dat als u gebruik van haar expertise wil maken er geen doorverwijzing van een arts nodig is voor een consult.

De praktijk van Marieke bevindt zich in Zutphen, maar u kunt ook een online consult op afstand bij haar inplannen, mocht dit handiger voor u zijn.



De grote kracht van slaap

Slapen wordt, ondanks we het dagelijks of eigenlijk veelal 'nachtelijks' doen, ontzettend onderschat. We zijn vooral gericht op de dag. Waarschijnlijk komt dit omdat we de slaap niet bewust meemaken en wanneer u goed slaapt de nacht voorbij vliegt. Dat hoort ook zo; de slaap is er om te herstellen en uit te rusten, zowel fysiek als mentaal. 

Pas wanneer u een nacht of meerdere nachten niet slaapt, dan komt u erachter dat u slaap 'mist’ en hoe belangrijk een goede nachtrust is. 



Leuk weetje:

'We brengen 1/3e van ons leven slapend door!'

Tips van Marieke:

  • Zorg ervoor dat de slaapkamer donker is
  • Een goed geventileerde slaapkamer draagt bij een goede slaap -> zet uw raam een stukje open
  • Vermijd blauw licht (+- 2 uur) voor het slapengaan -> blauw licht remt de aanmaak van melatonine (slaaphormoon)
  • Vertel gedurende de dag, na het eten, of tijdens een wandeling over ervaringen van de dag, of schrijf ze op -> het vergemakkelijkt het inslapen door een minder vol hoofd en op deze manier heeft u minder te verwerken gedurende uw slaap
  • Zet de wekker uit het (directe) zicht -> mocht u niet goed kunnen inslapen, of wakker worden tijdens de nacht, kijk hier dan niet op! Dit stimuleert namelijk de hersenactiviteit, waardoor je minder makkelijk weer in slaap zal vallen


Wat is belangrijk bij de slaap van kinderen en volwassenen 

Marieke vertelt mij dat slaapproblemen steeds vaker voorkomen, ook bij kinderen. Echter geeft Marieke aan dat het belangrijk is een verschil te maken tussen wat belangrijk is voor 'de kinderslaap tot en met de adolescentie' en 'de volwassenenslaap'.

Vanaf de adolescentie is de kwaliteit van slaap belangrijker dan de kwantiteit. De kwantiteit staat in dit geval voor het aantal uren wat er daadwerkelijk geslapen wordt. Bij kinderen is de kwaliteit; dus het aantal uren aan slaap het meest belangrijk, kinderen hebben dus echt slaapuren nodig.

Marieke geeft aan dat belangrijk is om al op jonge leeftijd te beginnen met het aanleren van gezonde slaapgewoonten. Hier geldt dus; 'Jong geleerd is oud gedaan'. Een gezonde slaapgewoonte werkt preventief voor het later ontstaan van:

  • Angst / Depressie
  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Chronische pijn
  • Fouten maken, verkeersongelukken
  • Leer- en gedragsproblemen
  • Verslavingsgevoeligheid (eten, gamen, alcohol, drugs)

Tips voor gezonde slaapgewoonten:

  • Aanhouden van vaste bedtijden
  • Een prettig en vast slaapritueel
  • Wegleggen van telefoon en tablet bij/- en voor het slapengaan
  • Licht en beweging gedurende de dag (ipv in de ochtend)
  • Vaste ankerpunten op de dag; ontbijt, lunch, diner, sportmomenten, rust- en ontspanningsmomenten.
  • Laat kinderen alleen nog iets lichts eten na het avondeten en vermijd op dat moment ook zeker energierijk voedsel.
  • Laat kinderen overdag buiten spelen en veel bewegen.
  • Beperk de tijd dat kinderen mogen computeren. Verveling is namelijk ook nuttig voor een goede slaap!

Topproducten voor een gezonde slaap:



De verschillende stadia van een gezonde slaap

Voor pubers en volwassenen hangt de kwaliteit van slaap natuurlijk ook samen met het aantal uren dat er geslapen wordt, maar is het, het meest belangrijk dat er door 5 stadia van slaap wordt gegaan. Over het algemeen wordt dit behaald tussen de 7 en 8 uur aan slaap. We spreken dan over een 'gezonde slaap' en dan wordt u uitgerust wakker.  

Om deze 5 slaapstadia (zoals hiernaast weergegeven) wat behapbaarder te maken, zou u de 5 slaapstadia ook kunnen verdelen in 2 verschillende delen.

  1. Het eerste gedeelte van je slaap (de eerste 4 uur ongeveer) is voor biologisch herstel.
  2.  Het tweede deel is de lichtere slaap (ook wel de REM slaap). Dit gedeelte is met name belangrijk voor mentaal herstel


1-2 = lichte slaap
3-4 = diepe slaap

Zou je graag advies van Marieke wensen, meer over haar, of over de slaapoefentherapie willen weten?


Wist u dat:

  • Wij u na onze montageservice niet achter laten met het verpakkingsmateriaal, maar nemen deze voor u mee en verwerken deze vervolgens zelf.
  • De montage en/of bezorgkosten vaak inbegrepen zijn bij uw bestelling?
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij uw aankoop.
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Wat kun je doen bij inslaapproblemen?

Marieke verteld over het belang van een goed hoofdkussen en matras

Waterdrinken voor het slapengaan, ontdek de voordelen


Producten die een goede nachtrust extra ondersteunen:


Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.