RAL labels - echte Duitste kwaliteit met oog voor duurzaamheid

Wij selecteren onze leveranciers en producten op kwaliteit waarbij een milieuvriendelijk productieproces aan vooraf is gegaan. Wij letten hierbij ook op aansluitende keurmerken en certificaten. We zijn dan ook trots dat wij deze producten, die hiervan zijn voorzien en aan deze normen voldoen, aan onze klanten mogen leveren! In dit blogartikel delen wij dan ook graag waar deze labels en certificaten voor staan, zodat u precies weet wat u in huis haalt!

RAL kwaliteitsvereniging  

De labels die u onder andere kunt aantreffen zijn van de Duitse kwaliteits vereniging RAL. RAL is een erkende vereniging zonder winstoogmerk en met verschillende competentiegebieden. 

Wellicht kent u RAL al van de zogenoemde RAL-kleuren(stalen) met kleurnummers. Bijvoorbeeld bij het uitzoeken van een verfkleur kunt u deze naam tegenkomen, maar RAL behelst eigenlijk veel meer. 

RAL staat voor 'Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung'. Deze naam kan in het Nederlands vertaald worden naar 'Nationale Commissie voor Leveringsvoorwaarden en Kwaliteitswaarborg' en naast het voorzien van wereldwijde bindende kleursjablonen, creëert het ook keurmerken en certificaten.

Deze certificaten worden zorgvuldig toegekend en de voorwaarden hiervan bepaald door een bestuur.

Dit bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van leidende organisaties in het bedrijfsleven en uit consumenten. Deze komen veelal uit de landbouwsector en van federale ministeries en organisaties.


Een greep uit onze producten met RAL certifcaten:Slaapkamermeubilair van hoge kwaliteit met oog voor milieu bij Slaapkamerweb

Veel van onze klanten hechten belang aan kwaliteit en de duurzaamheid van een meubel, wij merken dat we hierover dan ook steeds meer vragen krijgen. Wij vinden het heel logisch dat deze vragen nu komen, in een tijd waarin we ons steeds meer bewust worden van de effecten van het productieproces op het milieu.

We merken daarnaast ook steeds meer het toenemende verlangen van de klanten om lang met de producten die ze kopen te willen doen. Kortom; we willen onze klanten graag bedienen met duurzame producten. Onafhankelijke keurmerken spelen ons inziens daarom een grote rol bij de aanschaf van bijvoorbeeld uw bed of kledingkast. 


3 verschillende RAL labels:

Hieronder lichten wij graag een aantal RAL certificaten toe, die van toepassing kunnen zijn op onze slaapkamermeubels.

  1. Das Goldene M | De gouden M

  2. Klimaneutrale Möbel | Klimaatneutraal meubilair

  3. Möbel Made in Germany | Meubels gemaakt in Duitsland


De Gouden M wordt toegekend door de Duitse Meubel Kwaliteitsvereniging (DGM), die als RAL-kwaliteitsvereniging de belangrijke taak heeft om de kwaliteit van meubels te waarborgen. Alleen meubelen die naar volle tevredenheid aan alle eisen voldoen, krijgen dit keurmerk. Deze eisen worden overigens voortdurend geactualiseerd. 

Wanneer verdiend een meubel de gouden M? 

De certificatie van ‘Das Goldende M’ RAL-keurmerk komt tot stand door strenge criteria en testen op het gebied van de kwaliteit, de duurzaamheid van het meubel en de fabricage kwaliteit van de producten. Ook is de veiligheid en gezondheid/milieubescherming een belangrijk item. 

Meubelfabrikanten moeten aan zeer hoge eisen voldoen om dit keurmerk te bemachtigen. Hieraan is dan ook meer dan 55 jaar onderzoek, laboratoriumtesten, praktijktesten, vergelijking en wetenschappelijke uitwisseling aan vooraf gegaan. De strenge testcriteria zijn dan ook gebaseerd op de huidige kwaliteits-, milieu- en emissienormen. Daarnaast wordt ook grondig gekeken naar de uitstoot van verontreinigende stoffen en veiligheid. 

Om de "Gouden M" te krijgen, moet een meubel aan onderstaande criteria voldoen:

Criteria kasten
Criteria bedden
Criteria gestoffeerde meubelen

Een belangrijk thema van deze tijd, die steeds dringender lijkt voor ons allemaal, is de bescherming van het klimaat. De vermindering van emissies is daarbij essentieel en hangt ook samen met de rol van de economie in de geïndustrialiseerde landen en hoe deze daarmee omgaat. 

RAL vindt het belangrijk om hier een verantwoordelijkheid in te nemen voor de volgende generaties en de bescherming van onze planeet. Hierbij zijn producten en diensten die milieuvriendelijker zijn dan vergelijkbare producten, die niet voldoen aan hun hoge kwaliteits- en duurzaamheidscriteria, van groot belang! Op deze manier hebben mensen de keuze hebben om hier bewust voor te kunnen kiezen. Daarom is het RAL label Möbel Klimaneutral of wel: klimaatneutraal meubilair in het leven geroepen. Dit certificaat bewaakt de vermindering van CO₂-uitstoot met de bedoeling dit te neutraliseren en zo een bijdrage te leveren aan een leefbare toekomst.

Hier vindt u alle criteria

‘Made in Germany’ heeft wereldwijd een uitstekende reputatie, die gekenmerkt wordt door duurzame kwaliteit, design en techniek. Er wordt wel eens gezegd over producten van Duitse komaf dat het ‘Duitse degelijkheid’ is. Hier heeft RAL op ingespeeld met het keurmerk 'Meubels gemaakt in Duitsland', want daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. 

Producten met het certificaat RAL-RG 0191 geven consumenten de zekerheid dat de constructie, montage en kwaliteitscontrole van deze producten volledig in Duitsland plaatsvindt. Daarnaast zitten er andere veeleisende criteria aan vast met een hoge kwaliteitsstandaard

Namens de Vereniging van de Duitse Meubelindustrie (VDM) wordt gecontroleerd of de eisen worden nageleefd door de Duitse Meubelkwaliteitsvereniging (DGM). Het label is ontwikkeld en geïntroduceerd door VDM, DGM samen met RAL. "We hebben daarmee een gecertificeerd bewijs van kwaliteits meubilair uit Duitsland geïntroduceerd", zegt VDM-directeur Jan Kurth.

Hier vindt u alle criteria


Persoonlijk advies

Wij hopen dat de bovenstaande informatie over de RAL certificaten, u wat duidelijkheid heeft gegeven en u wellicht wat meer geïnformeerd bent over de achtergrond van onze meubelen. Weet dat wij u ook altijd de mogelijkheid bieden om naar onze toonzaal te Zutphen te komen en onze producten van dichtbij te bekijken en een medewerker te spreken. Natuurlijk staan wij u ook telefonisch, mail of via de chat voor u klaar, mocht u nog vragen hebben.


Wist dit al van ons:

  • De montage en/of bezorgkosten vaak inbegrepen zijn bij uw bestelling?
  • Wij goede onze producten selecteren op goede kwaliteit en leveren voor een scherpe prijs?
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij uw aankoop.
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Slaapkamerweb; van online bestellen tot de levering bij u thuis

CBW garantie - zeker van uw aankoop

Waarom kiest u voor een schuifdeurkast op maat?


Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.