De vulkracht van donzen dekbedden

Bij onze eenden- en ganzendonzen dekbedden benoemen wij vaak ook de vulkracht. Wellicht heeft u gehoord dat de vulkracht van een donzen dekbed ook veel zegt over de kwaliteit van dit type dekbed? Bent u benieuwd hoe deze waarden tot stand komen en hoe u deze het beste kunt aflezen? Na het lezen van dit blogartikel weet u welke vulkracht aansluit op uw persoonlijke voorkeuren!

De verschillende waarden en klassen

Er worden verschillende waarden en klassen toegekend aan dekbedden, deze dienen als leidraad waar u als consument op af kunt gaan om uiteindelijk een zorgvuldige en afgewogen keuze te kunnen maken voor een nieuw dekbed. Neem bijvoorbeeld de de verschillende warmteklassen van een dekbed of de verschillende percentages van dons bij een donzen dekbed.

Eenden- of ganzendons?

Een vraag die klanten mij vaak stellen bij hun zoektocht naar een nieuw donzen dekbed is bijvoorbeeld wat het verschil is tussen eenden- en ganzendons. Beiden lijken erg op elkaar, maar doorgaans zijn ganzendonzen veren net wat groter dan eendendons en hebben dan ook een hogere vulkracht, maar let op; dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Beiden hebben fantastische eigenschappen voor een heerlijk slaapcomfort en uiteindelijk zegt de kwaliteit van het dons, of dit nu ganzendons of eendendons is, veel meer!

Het nut van de verschillende waarden en klassen van een donzen dekbed

De hoeveelheid aan waarden en klassen voor donzen dekbedden leveren, ondanks ze dienen ter verduidelijking, veelal meer vragen op dan dat zij antwoorden geven. Daarom is het verstandig eerst goed te weten wat deze betekenen en wat het belang is van deze waarden en klassen. 

Het vulgewicht geeft aan hoeveel vulling, bij donzen dekbedden, dons er in het dekbed zit. Echter zegt dit percentage helaas niets over of dit een ‘goed’ dekbed is. Natuurlijk is het zo dat, hoe rijker een dekbed is gevuld, hoe zwaarder het aanvoelt en het dekbed dan 'waarschijnlijk' meer warmte zal geven. Waarschijnlijk, want hoe rijk een dekbed ook is gevuld, de inhoud ervan speelt een nog belangrijkere rol om de kwaliteit en de warmte die het zal geven te kunnen bepalen. Met het percentage aan vulgewicht weet u dus enkel hoeveel gewicht er aan dons in het dekbed zit. 

Een fijn donzen dekbed heeft idealiter een hoge isolatiewaarde. Deze zorgt ervoor dat u het onder het dekbed in de winter heerlijk warm heeft en in zomer niet te zweterig wordt. De isolatiewaarde kan een klein beetje afgelezen worden aan de warmteklasse van het desbetreffende dekbed. Toch wordt deze ‘klasse’ eigenlijk meer toegeschreven aan de verschillende seizoenen waarvoor het dekbed geschikt zou zijn. Een hoge kwaliteit dons zorgt voor een hogere isolatiewaarde, daarom zou u de isolatiewaarde beter kunnen herleidien aan de hand van de kwaliteit van het dons. 

"Wil u iets weten over de kwaliteit van een donzen dekbed is, dan moet u weten wat de vulkracht is!"

Naast het vulgewicht en de isolatiewaarde is de kwaliteit van het dons een belangrijk element. Bij een hoge kwaliteit donsvlokken is er namelijk minder vulling nodig voor een heerlijk dekbed wat licht is in gewicht en toch een hoge isolatiewaarde heeft. Nu vraagt u zich vast af hoe u de kwaliteit kunt aflezen? Dat kan het beste door de vulkracht, de waarde van de vulkracht van donzen dekbedden zegt wat over het gewicht, de isolatiewaarde en de kwaliteit samen! 


Onze toppers:


Wat zegt een hoge vulkracht

Heeft een donzen dekbed een hoge vulkracht dan is het dons van hoge kwaliteit. Omgekeerd is het natuurlijk ook zo, dat met een hogere kwaliteit van het dons, een hogere vulkracht bereikt wordt. Bij een hoge vulkracht van een donzen dekbed (die vaak grotere donsvlokken bevat), zijn er automatisch ook minder donsvlokken nodig voor een hogere isolatiewaarde, dan bij een lagere vulkracht. Je zou in dit geval dus kunnen zeggen: 'Less is more'.  

De eigenschappen van een hogere vulkracht

Een hogere vulkracht resulteert dus niet per se in meer vulgewicht, maar wel in meer luchtruimte tussen de hoge kwaliteit donsvlokken. Deze luchtruimte zorgt voor een goede isolatie en bevorderd ook de ventilatie. Daarmee is een donzen dekbed van hoge kwaliteit en met een hoge waarde aan vulkracht, veelal lichter en heeft minder vulgewicht dan een donzen dekbed van mindere kwaliteit. Er is simpelweg minder dons nodig om dezelfde isolatie te bereiken. Een hoge vulkracht zorgt dus voor een goede isolatie en een comfortabele warmteopbouw terwijl u minder gewicht op u heeft liggen! 

Dekbedden met een hoge vulkracht kennen een goede isolatie en ventilatie en zijn daardoor ideaal als u veel transpireert. Dit dekbed blijft als het ware ademen, waardoor het transpiratievocht gemakkelijk afgevoerd kan worden. Hierdoor blijven de dons vlokken, die al van hoge kwaliteit zijn, in goede conditie en heeft het dekbed een lange levensduur.   

Leuk weetje: Dekbedden met een hoge vulkracht komen vaak van dons van de vogels uit gebieden waar ze een goede isolatiewaarde goed gebruiken, zoals Siberië en de poolgebieden. Deze hebben logischerwijs ook vaak grotere donsvlokken! Hoe wordt de vulkracht gemeten?

Ik kan me voorstellen dat u benieuwd bent hoe vulkracht gemeten wordt. De vulkracht van een donzen dekbed wordt gemeten door de hoogte van 30 gram dons te meten (in millimeters) nadat er eerst een gewicht op heeft gelegen. Hoe hoger de kwaliteit van het dons, des te veerkrachtiger en sterker het is en des te meer tegendruk het geeft en hoe minder het zal inzakken. Eigenlijk wordt dus de tegendruk gemeten. Op deze manier meet je bij 30 gram dons van een hoge kwaliteit een hogere waarde aan millimeters, dan bij dons van een mindere kwaliteit.


Hoe kies ik het juiste dekbed met de juiste waarde aan vulkracht?

Hoe u het liefst slaapt, is iets heel persoonlijks en verschilt van persoon tot persoon. Daarom is het ook erg belangrijk dat bijvoorbeeld uw matras en ook uw kussen en dekbed daarop zijn afgestemd. Heeft u een dekbed waar u lekker onder slaapt, met de juiste eigenschappen als warmte en zwaarte, dan zal dit uw slaapcomfort en daarmee een goede nachtrust bevorderen. Voor uw donzen dekbed is de vulkracht een goede graadmeter om deze eigenschappen te kunnen bepalen, maar hoe moet u deze nu aflezen en vertalen naar uw wensen?  

Een vulkracht vanaf een waarde van 150 mm op 30 gram dons is goed. Voor uw idee geven de meer hoogwaardige donzen dekbedden een vulkracht vanaf 170 mm op 30 gram dons. Sommige donzen dekbedden kennen zelf een vulkracht van 200 mm op 30 gram en worden geclassificeerd als superieur! Bij de donzen dekbedden met een goede en hoge vulkracht is minder donzen vulling nodig omdat deze kwaliteit meer lucht vasthoudt en dons erg goed isoleert. Hierdoor zijn deze dekbedden heerlijk licht en voelen heerlijk soepel aan en houden u toch heerlijk warm! 

Niet iedereen is gebaat bij een dekbed met een hoge vulkracht. Waarom niet? Niet iedereen vind een licht dekbed fijn. Sommige mensen slapen beter, of vinden het gewoon fijner om iets zwaars op zich te voelen als ze slapen. Dan zou u het beste kunnen kiezen voor een dekbed van dons gecombineerd met veren, of kies voor een donzen dekbed met een lage vulkracht. Bijvoorbeeld met een vulkracht waarde minder dan 150 mm op 30 gram dons. Wil u het liefst een zo licht en zo goed mogelijk isolerend donzen dekbed, dan is een dekbed met een hoge vulkracht voor u het meest geschikt.

Tip: Wordt de vulkracht niet aangegeven bij een dekbed, dan herkend u een hoge vulkracht aan een dekbed wat er dik uitziet, maar wat licht is qua gewicht.  


Wist u dat:

  • Wij géén verzendkosten extra rekenen bij het bestellen van donzen dekbedden uit onze collectie?
  • Wij vrijwel alle dekbedden standaard op voorraad hebben?
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe dekbed(den).
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

90% dons, wat houdt dat in?

Welke dekbedden kunt u wassen?

Welke warmteklassen voor dekbedden zijn er?


Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.