Welke stevigheid moet ik kiezen voor mijn matras

Welke stevigheid moet ik kiezen voor mijn matras?

Matrassen kiest u meestal uit op type en op uw persoonlijke voorkeuren. Alsof dat nog niet lastig genoeg is, moet u vervolgens ook kiezen in welke stevigheid u dit matras wil hebben.. Met dit blogartikel nemen we u graag bij de hand en zorgen we ervoor dat u hier gemakkelijk een keuze in kunt maken!

Uit welke hardheden kunt u kiezen

Het verschilt per matras welke opties u heeft bij keuze voor de hardheid/stevigheid van uw matras. ‘Soft’ / ‘Soepel’, ‘Medium’ en ‘Stevig’ zijn de opties die er zijn. Sommige matrassen echter, hebben enkel de opties ‘Soft’ en ‘Medium’, of juist ‘Medium’ en ‘Stevig’. 

Een stevige hardheid voor een zachter matrastype?

Uiteraard hangt de keuze voor de stevigheid van uw matras ook samen met het type matras. Let wel op, want wanneer de toplaag van een matras als eigenschap heeft dat deze zacht aanvoelt en de hardheid toch stevig is, dan wordt de matras veelal ten onrechte als zacht bestempeld.

Vergis u hierin niet, want na een nacht slapen gaat u de stevigheid pas echt voelen. U ligt dan namelijk langer op het matras. Het is daarom het beste voor uw lijf om de stevigheid te kiezen die bij u past, ook als de toplaag van uw matras zachter aanvoelt. Dit komt vaker voor bij traagschuim en/ of latex matrassen.


Onze toppers:


Waarop moet u letten?

In onze toonzaal te Zutphen bent u van harte welkom om onze matrassen met de verschillende opties aan stevigheden uit te testen! Bovendien staat hier een deskundige medewerker voor u klaar die u desgewenst advies kan geven en samen met u kijkt naar hoe u op het matras ligt.

Een goede leidraad om de stevigheid voor uw matras te bepalen is, naast uw persoonlijke voorkeur, hoe u op dit matras ligt. Dit kunt u het beste zien wanneer u een zijslaper bent en op uw zij de matrassen gaat testen. Het matras waarbij uw ruggengraat het meest in één rechte lijn ligt is de beste stevigheid voor u. 

Wanneer u dan toch op uw zij ligt, voel dan ook gelijk even of u (te)veel tegendruk ervaart bij de heupen en schouders. Probeer u vervolgens ook voor te stellen hoe de eventuele tegendruk zal voelen wanneer u uren op dit matras met de gekozen stevigheid ligt in uw voorkeurs slaaphouding. Eventuele druk die u na even liggen ervaart, zal namelijk meer worden na een nacht (8 uur) slapen. 

U gewicht kunt u ook goed als leidraad gebruiken om tot de juiste stevigheid van een matras te komen. Bij onze matrassen staat dit meestal ook beschreven als tip en houvast. Wanneer u twee opties heeft om uit te kiezen, is dit nog makkelijker.

De grens om voor de ene of de andere stevigheid te kiezen, ligt vaak bij het gewicht van ongeveer 80 kg. Boven de 80 kg kiest u dan voor stevig en weegt u minder dan 80 kg, dan kiest u voor de soepele uitvoering!  

Heeft u meer dan twee opties, kijk dan goed wat er bij de omschrijving van het matras van uw voorkeur staat beschreven wat voor uw gewicht een passende stevigheid zal zijn.

Wanneer uw ruggengraat in een mooie rechte lijn ligt, hebben uw schouders en heupen de ruimte om wat in het matras weg te zakken, hiermee kunnen we stellen dat postuur dus een belangrijke rol speelt bij de keuze in de juiste stevigheid voor uw matras. 

Wanneer u tenger bent gebouwd, is de eerste optie soft / soepel vaak de beste optie en geeft een zacht ligcomfort. Wanneer u stevig gebouwd bent is het dan ook verstandig om voor een stevige uitvoering te kiezen! De Medium stevigheid zit daar nog tussenin en is dus vanzelfsprekend het meest geschikt voor personen met een gemiddeld postuur. 

Gebruik uw postuur en gewicht als leidraad voor de ideale stevigheid van het matras zonder naar de toonzaal te komen!

De keuze voor de stevigheid van uw matras is ten alle tijden aan uzelf! Bovenal willen we benadrukken dat uw gewicht bij de keuze voor stevigheid een handige leidraad is en veelal voor de meeste mensen ook past bij de geschikte stevigheid van een matras.

Het kan heel goed zijn dat u een voorkeur heeft voor een hard matras, die qua gewicht eigenlijk te zwaar voor u zou zijn. Wanneer u hier het fijnst op slaapt (om wat voor een reden dan ook), houden wij u dan ook zeker niet tegen. Slapen is iets heel persoonlijks en uw voorkeur hierbij is het allerbelangrijkste.  

Toch willen wij u er wel op attent maken, dat wanneer u slaapt op een te zacht matras voor uw gewicht, dit wel eerder zal leiden tot kuilvorming


Ik ben nog steeds niet zeker voor welke stevigheid ik moet gaan..

We begrijpen heel goed dat het niet altijd gemakkelijk is om een goede afweging te maken voor de stevigheid van uw ideale matras.

Uw matras is iets heel persoonlijks, waar u iedere dag gebruik van maakt en toch heel wat uren op vertoeft. Weet dan dat u altijd de mogelijkheid heeft om onze deskundige medewerkers om advies te vragen. Neem bij twijfel of vragen dan ook gerust contact met ons op!

Ook heeft u de mogelijkheid om een afspraak te maken om onze toonzaal te bezoeken en de stevigheid van de matrassen zelf uit te testen!  


Wist u dat:

  • Doordat wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist, wij u perfect kunnen helpen bij de keuze van uw nieuwe matras.
  • U onze matrassen in vele maten kunt bestellen!
  • Als u een matras met een bedbodem en een bedombouw bij ons besteld, dat u dan bij ons een mooie combinatiekorting krijgt?
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Nieuwe matras, waar moet ik op letten?

Welke soorten matrassen zijn er?

De zin en onzin van een topmatras


Onze collectie matrassen:

Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.