header-blog-uitstapje-naar-ducky-dons

Uitstapje naar Ducky Dons

Een gedeelte van ons team bracht afgelopen week een bezoekje bij Ducky Dons in Ermelo. Daar werden we hartelijk ontvangen! We namen een kijkje achter de schermen en volgden tijdens een rondleiding het productieproces van de (donzen)dekbedden en kussens uit ons assortiment.
Kijkt u met ons mee?

Een warm welkom

Toen we in Ermelo uit de auto stapten wisten we, door de ontsnapte donsvlokjes die op de grond lagen, dat we op de juiste plek waren aangekomen; Ducky Dons! 

We werden hartelijk ontvangen en voorbereid op de rondleiding van de verschillende locaties. We kregen antwoorden op de vragen die we hadden en mochten op de werkvloer mee kijken. 

Dat zegt natuurlijk alles over de transparantie en bedrijfscultuur van het bedrijf. Het was voor ons in ieder geval een erg leuke ervaring en bovendien kunnen we, u als klant, nu alles vertellen over hoe uw donzen dekbed wordt geproduceerd en waar deze vandaan komt! 

>> Bekijk hier alvast onze donzen dekbedden

Ducky Dons een begrip in Nederland

Ducky Dons is een oer-Nederlands bedrijf wat al meer dan 60 jaar ervaring en kennis heeft van dons en veren. Ze hebben zowel vakmanschap in huis op het gebied van verwerking van veren en dons, als de productie van dekbedden en kussens.

De naam Ducky Dons doet vermoeden dat het enkel en alleen om dons gaat, maar ze produceren ook dekbedden en kussens met andere inhoud, zoals bijvoorbeeld onze Silvana kussens met een latex neksteun en synthetische vulling.  

Hoe dier- en milieuvriendelijk is een donzen dekbed eigenlijk? 

Er doen vele fabels te ronde over donzen dekbedden, bijvoorbeeld dat de ganzen en eenden levend geplukt zouden worden. Daarin werden wij dan ook meteen gerust gesteld. 

De dons en veren die Ducky Dons gebruikt, komt van eenden en ganzen die primair gehouden worden voor hun vlees en is net als leer een bijproduct van de vleesindustrie en ook afhankelijk daarvan. 


Het vulmateriaal van donzen dekbedden met het Downafresh keurmerk is biologisch afbreekbaar en gegarandeerd niet afkomstig van levende pluk. Het Downafresh keurmerk garandeert met dit label een milieuvriendelijk en diervriendelijke productie van uw donzen dekbed.

>> lees hier alles over dit keurmerk

Wassen, drogen en ontstoffen

Voor de fabriek zagen we al een grote wagen staan, deze is afkomstig van de eenden farm met het dons en de veren van de eigen Ducky Dons eenden. Deze komt gemiddeld zo'n vier keer per dag en brengt via een grote slang de veren en dons in de fabriek.

Aan de andere kant en binnen in de fabriek, stonden we vervolgens binnen in een ruime hal, waar we konden zien hoe het dons en de veren via deze slang in gigantische was- en drooginstallaties, veelvuldig gewassen werden met water en zeep en vervolgens tot maar liefst 100°C gedroogd. Nu zou je denken dat het wel geschikt zou zijn en te gebruiken, maar het wordt eerst ook nog gesteriliseerd/ontstoft!

Naast de dons en veren van de farm uit Ermelo, worden deze ook geïmporteerd uit Mazurië. Dit dons en deze veren komen uit het koude hoge noorden en hebben daarom een hoge vulkracht en daarmee een hoge isolatiewaarde. 

>> Lees hier alles over de vulkracht van een donzen dekbed

Het scheiden van het dons en veren

De volgende ruimte gaf ons een goed inzicht in hoe het dons van de veren werden gescheiden. Deze ruimte stond vol met houten kasten voorzien van verschillende kamers. Iedere kamer was voorzien van een raam waar je de veren en het dons doorheen zag dansen. Alsof je door een raam naar buiten kijkt bij een sneeuwstorm!

Door de ramen was goed te zien dat de achterste/hoogste kamers vol zat met donsvlokken terwijl de veren achterbleven in de eerste kamers, door de luchtstroom die continue door deze houten kamers werd toegevoerd. 

Hoe dit werkt? Dons is lichter dan veren en bereikt via de luchtstroom zo de bovenste kamers en blijft daar dan. Indrukwekkend om te zien! 

Vervolgens worden de verschillende combinaties en percentages gescheiden, bewaard en verpakt, zodat deze verwerkt kunnen worden. Ook worden er na dit proces testen en steekproven genomen om bijvoorbeeld de vulkracht en kwaliteit te bepalen. 

Het verschil tussen dons en veren

Een veer bestaat uit een harde kern wat ook wel de pen, of schacht wordt genoemd, met daaraan zachte haartjes.

Een donsvlok echter, heeft een bijna onzichtbare kern, waaraan de haartjes zitten. Dons lijkt qua vorm een beetje op de witte pluisbol die we ook zien bij paardebloemen.

Door deze vorm, zitten er aan de haartjes honderden miniscule weerhaakjes die maken dat alle donsjes in elkaar verweven zijn. Hierdoor vormen zich duizende luchtkamers, die een groot volume lucht vasthouden en een barrière vormen tegen kou (en warmte), vergelijkbaar met dubbelglas.

Dons:
Licht in gewicht
Hoge isolatie waarde

Veren:
Zwaarder in gewicht
Lage isolatiewaarde 

Een donzen dekbed moet minimaal uit 60% dons en uit maximaal 40% veren bestaan. Zit er een hoger percentage veren in een dekbed, dan is het officieel een veren dekbed. 

>> Lees hier alles over de verschillende percentages


Het vullen van dekbedden en hoofdkussens

Nu het dons en de veren van elkaar zijn gescheiden kwamen we in een andere hal met de vulmachines. Imponerende apparaten, die ons nog het meest deden denken aan gigantische omgekeerde stofzuigers, waarbij de dons en veren (of soms ook synthetische vezels) uit de slangen komt, om zo de hoezen/tijken van de dekbedden en kussens te vullen. 

Dit vullen is een gewogen klusje, want ieder dekbed en ieder kussen moet natuurlijk het juiste vulgewicht hebben. 

  Hierboven ziet u hoe cassette dekbedden worden gevuld

Bij cassette gestikte dekbedden worden de vezels in tijken gespoten, die zijn voorzien van gestikte vakken, met de vulmachines. Deze vakken worden vak voor vak gevuld en hebben openstaande schotjes. Op deze manier blijft de vulling goed op zijn plek zitten en is de isolatie optimaal doordat er een goede verhouding is van een groot volume aan stilstaande lucht en vulling in zo'n vak. 

Vervolgens wordt de opening waardoor de vulling van het dekbed er in gespoten werd, handmatig dichtgestikt (met het label) en vindt er een controle plaats op een lichtbak ter grootte van het dekbed. Zo kan men goed zien of alle vakken gelijk zijn gevuld.

Tip: het luchten en opschudden van een donzendekbed maakt dat deze lang mee zal gaan en houdt hem in topconditie, op deze manier zal het dons lekker luchtig blijven en niet op elkaar klonten. Bij deze cassette gestikte dekbedden is het bij het opschudden van belang dat de vulling goed verdeeld blijft over alle vakken en niet door de schotjes schieten, zodat sommige vakken beperkt gevuld raken.

Schud het dekbed daarom op in de breedte! Weet u niet wat de lengte of de breedte van het dekbed is (bijvoorbeeld bij een 200x200 cm dekbed)? Aangezien het label er als laatst op is gestikt, is dit de lengtekant en moet het dekbed aan de andere kant opschudden!

Carré gestikte dekbedden zijn dekbedden waarbij eerst de gehele tijk (als zak) wordt gevuld en vervolgens wordt het dekbed pas gestikt met een vakvedeling. Het is na het vullen van belang dat de vulling goed wordt verdeeld over het gehele oppervlak. Daarom worden deze op gigantische lichtbakken gelegd en de vulling handmatig, doormiddel van kloppen met de hand en strijken met een stok, gelijkmatig verdeeld. 

Vervolgens stikken gigantische naaimachines de naden erin en kan het dekbed opgevouwen worden en in zijn tas worden gestopt, klaar voor gebruik! 

Persoonlijk advies

Door dit soort uitstapjes kunnen wij u nog beter van dienst zijn! Wanneer u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op, om een deskundige medewerker te spreken.

Natuurlijk kunt ook altijd langskomen in onze toonzaal in Zutphen om de verschillende artikelen zelf te ervaren, of te testen. Bovendien zijn we nog beter op de hoogte van alle nieuwtjes vanuit onze leveranciers en kunnen wij u de beste dekbedden en kussens aanbieden! Over één van die nieuwtjes vertellen wij u overigens binnenkort meer...

Wist u dat:

  • Wij onze dekbedden standaard op voorraad hebben voor een snelle levering?
  • Wij bij een bestelling van kussens, dekbedden en beddengoed boven een bedrag van 50 euro dit gratis bij u thuis bezorgen in heel Nederland.
  • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze vaoor uw nieuwe beddengoed.

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

90% dons wat houdt dat in?
De vulkracht van donzen dekbedden
Welk dekbed past bij mij?


Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.