De zin en onzin van de topmatras

Topmatrassen zijn dankzij de opkomst van de boxspring erg populair! Toch worden deze ‘toppers’ niet alleen voor boxsprings gebruikt en zijn ook een populair item op bijvoorbeeld harde matrassen in uw caravan, of camper en worden ook steeds vaker gebruikt op bedden met gewone matrassen.

In hoeverre is een topmatras nou echt een nuttig item? Komt een topmatras uw slaapcomfort altijd ten goede en in welke situaties kan een topmatras voor u de oplossing zijn? Lees hier alles over de zin en onzin van de topmatras!

Wat is een topmatras?

Een topmatras kunt u eigenlijk zien als een dunne matras, die bovenop een 'normale matras' kan worden gelegd. Deze matras ligt vervolgens weer op een bodem en daarmee is een topmatras dus het bovenste onderdeel van een slaapsysteem. Topmatrassen zijn er in verschillende materialen en diktes, maar zijn altijd dunner dan 'normale matrassen'. Bij boxspring combinaties is het gebruik van de topmatras eerder de regel dan een uitzondering. Tegenwoordig zien we de topmatrassen ook op de top van andere slaapsystemen dan de boxspring. Toch heeft een topmatras, anders dan de naam ook doet vermoeden, niet in alle gevallen een uitwerking die 'top' is.


Wat doet een topmatras?

Een topmatras is dus een extra laag bovenop uw slaapsysteem. De werking van het topmatras is goed uit te leggen aan de hand van een boxspring. Bij de de boxspringcombinatie zorgen de box en het matras voor de ondersteuning en zorgt de topmatras voor het laatste laagje comfort. De meegestoffeerde matrassen bij een boxspringcombinatie zijn namelijk niet bedoeld om op te slapen. Deze matrassen missen namelijk het laatste laagje comfort die ‘gewone’ matrassen (die we kennen op bedden met lattenbodems en spiralen) wel hebben. U snapt dus dat de topmatras bij een boxspringcombinatie essentieel is voor een comfortabel slaapcomfort. Het maakt het geheel immers compleet!

Echter zijn er tal van redenen en voordelen om de topmatras ook te gebruiken op andere slaapsystemen. Ook hierbij haalt u de ondersteuning uit de bodem en matras en zorgt de extra laag van de topmatras ervoor, hoe uw bed aanvoelt en bepaald daarmee een groot gedeelte van uw ligcomfort. Daarom heeft u de keuze uit diverse soorten topmatrassen, zodat u een topmatras vindt, die aan uw wensen en voorkeuren voldoet!

Daarnaast is het ook belangrijk dat het comfort van de topmatras is afgestemd op de rest van uw slaapsysteem. Het Is dan ook aan te raden om uw gehele slaapsysteem, inclusief topmatras, samen te kunnen uitproberen, of u goed over te laten adviseren. Als u een topmatras wil kopen voor op uw huidige slaapsysteem, is het vaak lastig inschatten wat de topmatras die er bovenop komt, voor een resultaat geeft voor het uiteindelijke resultaat. Uiteraard staan onze vakkundige medewerkers voor u klaar om u hierbij te adviseren mocht dit nodig zijn.  


De verschillende soorten topmatrassen

Er zijn verschillende soorten topmatrassen, die verschillen in eigenschappen, kwaliteit en ligcomfort. De kwaliteit en de levensduur van een topmatras is afhankelijk van zowel de dikte van de topper, als het materiaal wat wordt gebruikt voor de inhoud en de tijk (de hoes van de topmatras). 

Verschillen in ligcomfort

Als we het over de verschillen van de topmatrassen in ligcomfort hebben, dan wordt dit naast de kwaliteit veelal bepaald door de inhoud van een topmatras. De inhoud bestaat bij de topmatras in de meeste gevallen uit een kern van schuim met een hoes/tijk die eromheen zit. Het type schuim bepalen de kenmerken en de eigenschappen van het ligcomfort. Het is daarom dus belangrijk om een type schuim te kiezen die aansluit op uw voorkeuren. Wij vertellen u graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Koudschuim topmatras:
Deze topmatras staat garant voor een goede ventilatie en vochtregulatie. Dankzij de open celstructuur is deze topper veerkrachtig en goed ademend. Dit type topmatras is uitermate geschikt voor mensen die snel transpireren en het al gauw (te) warm hebben. Ook niet geheel onbelangrijk: De koudschuim topmatras is (afhankelijk van de dikte en de kwaliteit) qua kosten vaak de voordeligste optie!

De HR-waarde van koudschuim zegt samen met de dikte iets over de kwaliteit. Hoe hoger de HR waarde hoe meer schuim in de topmatras zit per m2 en hoe langer het mee zal gaan. Het comfort stijgt dan ook automatisch met een hogere HR waarde van dit type topmatras. 

Gelfoam topmatras:
Deze topmatras geeft u een minimum aan tegendruk en werkt drukverlagend. Ideaal voor mensen met nek-, schouder- of rugklachten. Het comfort is daarmee vergelijkbaar met die van traagschuim, die u overigens niet tussen onze topmatrassen vindt, maar wel bij onze matrassen.

Het verschil tussen gelfoam en traagschuim zit hem dan ook niet in het ligcomfort, maar wel in temperatuur. Omdat u bij beide typen schuim wat meer in het matras ligt en het u als het ware wat omsluit dan bijvoorbeeld koudschuim waar u wat meer opligt, zijn de mogelijkheid tot ventilatie en en temperatuurregulatie wat belangrijker. Traagschuim heeft de eigenschap dat het warmte vasthoudt, terwijl de eigenschappen van gelfoam ervoor zorgen dat de warmte goed wordt gereguleerd, aangezien de gel geen warmte vasthoudt en zorgt voor een opencelstructuur in het schuim, wat maakt dat het beter ventileert.  

Vita Talalay latex topmatras:
Vita Talalay latex is de meest zachte en hoogwaardige latex op de markt. Dankzij de uitgebalanceerde bouw is deze topmatras extreem flexibel, zacht en soepel. De topper biedt op de juiste punten ondersteuning en verlicht uw drukpunten voor optimaal slaapcomfort. De Vita Talalay topper is daarnaast ook een goed ventilerende topmatras en hierdoor ook geschikt voor mensen die het snel warm hebben of snel transpireren. 

Hybride topmatras:

Onze hybride topmatras is, anders dan u wellicht zou denken, geen combinatie van verschillende schuimsoorten, maar een vernieuwde versie van koudschuim. Het heeft alle fijne eigenschappen van koudschuim, maar kent een hogere elasticiteit en zal daardoor nog minder kuilen. De hybride topmatras is ook een perfecte keuze voor zwaardere personen, die dan ook een goede en nog steeds prettige ondersteuning biedt! Met dezelfde fijne eigenschappen als koudschuim bedoel ik overigens goed ventilerend en warmteregulerd met een solide ligcomfort!

Ons aanbod topmatrassen:


Splittopmatrassen voor elektrisch verstelbare bedden

Hebben we het over de verschillen in eigenschappen van de topmatrassen, dan komen we ook op het verschil tussen een ‘normale’ topmatras en een splittopmatras. Een splittopmatras heeft, in tegenstelling tot de ‘normale’ topmatras, een split aan de bovenkant van de topmatras. Deze split maakt dat bij een elektrisch verstelbare uitvoering van uw slaapsysteem, zowel de linker als de rechterkant afzonderlijk van elkaar gebruik kan maken van de verstelling.  


De voordelen van een topmatras

 • Een topmatras voegt een extra laagje comfort toe, ideaal als u bijvoorbeeld een (te) hard matras heeft en deze met een topmatras wat zachter/comfortabeler kan maken. Bijvoorbeeld bij de stugge matrassen van een caravan of camper wordt de topmatras vaak ingezet. 
 • De topmatras is dun en kunt u oprollen, zodat u deze gemakkelijk op kunt bergen. 
 • Het extra laagje van een topmatras, kan zorgen dat u een net wat prettigere instap van uw bed heeft, omdat u met een topmatras de instaphoogte van uw slaapsysteem verhoogd! Let hierbij wel op, of de toevoeging van de topmatras nog wel lekker ligt en bijvoorbeeld het geheel niet te zacht wordt.
 • Een topmatras is in tegenstelling tot het vaak dikkere matras gemakkelijk te hanteren en daardoor ook gemakkelijk op te maken. Mocht u het afvragen; er zijn speciale moltonhoezen en hoeslakens voor topmatrassen, waarbij de hoek mooi om de dunne topper past, om het u nog handiger te maken!  
 • Ook kunt u door de geringe dikte van het topmatras deze gemakkelijk te keren en draaien, als u dit geregeld doet stimuleert u de levensduur van de topmatras.
 • Irriteert u zich aan de naad die ontstaat bij een 2-persoonsbed met 2 (verschillende) losse matrassen? Als u hier een 2-persoons topmatras op legt, zult u deze naad van de matrassen veel minder/ tot nauwelijks ervaren!
 • Een topmatras verhoogd de levensduur van het matras wat eronder ligt. Immers slaapt u op het topmatras en maakt u deze ook op! Let wel, dat de toevoeging van een topmatras, het ligcomfort van het geheel kan veranderen!
Wanneer kunt u beter geen topmatras gebruiken

 • Als uw matras niet meer van goede kwaliteit is, of is doorgezakt, dan lost een topmatras dat probleem niet op. Een matras die weinig tot geen ondersteuning biedt, zal door de toevoeging van een topper geen betere ondersteuning bieden. Een topmatras volgt de matras, die eronder ligt en zal dus ook inzakken op de plekken waar het matras doorzakt. 
 • Is uw slaapsysteem of matras te zacht? Een topmatras maakt uw slaapsysteem niet harder, het omgekeerde is het geval! 
 • Gebruik de topmatras niet als matras, maak altijd gebruik van een matras onder een topmatras. Een matras onder het topmatras biedt u de benodigde comfortabele ondersteuning, die u niet kunt halen uit alleen een topmatras. 
 • Als uw matras een speciale toplaag heeft, waar u erg aan gehecht bent en prettig vindt liggen, dan zal deze door het gebruik van een topmatras nauwelijks meer te ervaren zijn. 
 • De matras die onder de topmatras komt te liggen, zal minder goed kunnen ademen, doordat hier een topmatras op ligt. Voor een pocketveermatras is dat geen probleem, maar andere soorten matrassen die van zichzelf minder goed kunnen ventileren is dit een aandachtspunt. 

Topmatras op maat?

Bij Slaapkamerweb kunt u deze topmatrassen ook volledig op maat laten maken. De prijs hiervoor is vergelijkbaar met de standaardmaten en de levertijd voor een topmatras op maat is circa 3 tot 4 weken. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.


Matras-advies op maat?

Bent u voornemens een nieuwe topmatras aan te schaffen, maar u heeft ook na het lezen van dit artikel nog vragen? Of u wil zich goed laten informeren door onze vakkundige medewerkers? Slaapkamerweb.nl voorziet u graag van een gratis, vrijblijvend en vooral eerlijk advies! Maak een afspraak om langs te komen in onze toonzaal te Zutphen, of neem contact met ons op via de chat, whatsapp, per mail of bel ons. Wij helpen u graag!


Wist u dat:

 • Onze topmatrassen van hoogwaardige kwaliteit zijn?
 • Wij alle topmatrassen vanaf 200,- gratis bij u thuis bezorgen in heel Nederland.
 • Wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist en kunnen u perfect adviseren bij de keuze van uw nieuwe topmatras.
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Waarom wij een molton adviseren

Welke maat matras heb ik nodig?

Welke soorten matrassen zijn er?


Accessoires voor onze topmatrassen:


Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.