Een twijfelaar samenstellen: kies uw lattenbodem, matras en dekbed

Om de twijfelaar kunt u niet heen en door zijn geringe breedte staat de twijfelaar zelden in de weg! Om die reden is de twijfelaar dan ook mateloos populair!

Wanneer u op zoek gaat naar een nieuw twijfelaar bed, komt u al gauw voor een aantal keuzes te staan. In deze blog gaan we hier wat dieper op in. U leest hier de antwoorden op de meestgestelde vragen op het gebied van bedbodems, matrassen en dekbedden voor twijfelaar bedden, zodat u niet lang hoeft te ‘twijfelen’ en een weloverwogen keuze kunt maken!

Welke maat is een twijfelaar

Een twijfelaar zit tussen een éénpersoons breedtemaat en tweepersoons breedtemaat in. Officieel heeft een twijfelaar een 120 cm breedtemaat, maar soms wordt de 100 cm breedtemaat en 140 cm breedte ook wel onder de twijfelaars maat gerekend. Er bestaan van vroeger uit ook breedtematen van bedden van 115 cm breed en 130 cm breed, maar deze zien we nog zelden. 

Voor het kiezen van de juiste lengtemaat, is vooral uw lichaamslengte van belang. Onze twijfelaars bedden zijn veelal beschikbaar met een lengtemaat van 190 cm, 200cm (standaard lengtemaat), 210 cm en 220 cm. De ideale lengtemaat voor een bed is circa 20 centimeter langer dan uzelf bent. Dat betekent dat een bed van 190 centimeter lang geschikt is voor mensen tot circa 170 cm en dat u met een lichaamslengte vanaf circa 195 cm kiest voor een lengtemaat van 220 centimeter lang. Dit geldt eigenlijk zowel voor de tweepersoonsbedden, als éénpersoonsbedden en twijfelaars.

Wanneer kiezen voor een twijfelaar?

We zien veel dat een twijfelaar een goed alternatief is voor het ruime tweepersoonsbed. Daardoor is de twijfelaar gewild, vooral bij tieners en pubers die nog thuis wonen en regelmatig iemand te logeren krijgen. Ook veel studenten en jongvolwassenen kiezen voor een twijfelaar, omdat zij vaak weinig leefruimte tot hun beschikking hebben en een twijfelaar weinig ruimte inneemt. Voor 55-plussers die hun partner zijn verloren is een twijfelaar vaak ook een goede oplossing, vaak voelt hun oude tweepersoonsbed erg leeg en een éénpersoonsbed weer erg klein. 

Onze top 3 twijfelaars:


Verschillende opties voor de twijfelaar

Als u een twijfelaar wil, dan heeft u bij Slaapkamerweb een ruime keuze uit verschillende bedframes of bedombouw soorten. Deze worden ook wel ledikanten genoemd, waar nog een lattenbodem en matras in komt om er in te kunnen slapen. Uiteraard is er dan ook nog een dekbed nodig met beddengoed om er echt in te kunnen slapen. 

Naast deze ledikanten is er ook nog de boxspring! Alles over het verschil tussen deze twee leest u hier, maar in een notendop kunnen we zeggen dat ze verschillen in uitstraling, de opbouw en samenstelling. De boxspring bodem bestaat, anders dan de lattenbodem namelijk uit pocketveren. Een boxspring heeft een gestoffeerde bodem/ boxen, gestoffeerde matrassen en een gestoffeerd hoofdbord (en soms ook een voetbord). U maakt de topmatras op die op de top van de boxspring(combinatie) ligt en daar slaapt u op. 

Zowel de boxspring als het ledikant kunnen zijn voorzien van een hogere instap, ook wel comforthoogte genoemd, wat in sommige gevallen erg handig kan zijn en u de twijfelaar op kunt uitzoeken. 

Stel uw twijfelaar met ombouw samen

Kiest u voor een twijfelaar met een ombouw dan horen daar ook bedbodems, een matras en beddengoed bij. Hieronder leest u alles over de keuzemogelijkheid voor bodems, matrassen en beddengoed!  

Voor een twijfelaar van 120 centimeter breed is het aan te raden twee bedbodems van 60 centimeter breed te gebruiken. Eén grote lattenbodem van 120 cm breed, heeft namelijk een aantal nadelen:

Een lattenbodem met een grote overspanning, wat de 120 cm breedtemaat heeft, is minder sterk (vooral belangrijk wanneer u er met twee personen op slaapt. Ook past een lattenbodem van 120 centimeter breed vaak niet door het trappengat, terwijl dit met twee losse lattenbodems van 60 centimeter breed een fluitje van een cent is!

In tegenstelling tot de bedbodems zou ik adviseren om wel een matras te kiezen in de maat van het bed bij de twijfelaar. Als u voor 2 matrassen zou gaan, komt u uit op 2 x 60 cm en dit is vrij smal en zorgt ervoor dat u naad ertussen snel zult voelen, net zo als de naad van de 2 bodems! Helemaal als u alleen in de twijfelaar slaapt, is het prettig om in het midden te liggen en de naad tussen 2 matrassen maakt dit niet erg comfortabel. 

Met één goed matras is de naad van de matrassen en de bodems niet voelbaar en biedt één matras op twee bedbodems de beste combinatie van gemak, comfort en sterkte. Bovendien is een matras, in tegenstelling tot bijvoorbeeld lattenbodems flexibel en kan gemakkelijk worden dubbelgevouwen om deze door het trapgat en de deurpost naar zijn uiteindelijk plek worden gebracht. Met één goed matras is er geen naad in het midden en is de naad van de bodems niet voelbaar. Daarmee biedt één matras op twee bedbodems de beste combinatie van gemak, comfort en sterkte voor de twijfelaar.

Meestal adviseren wij bij een twijfelaar te kiezen voor een tweepersoons dekbed van 200 cm breed. Deze maat dekbed biedt voldoende ruimte, warmte en comfort wanneer u eronder ligt met twee personen en hangt deze ook nog wat over. Bovendien worden dekbedovertrekken in deze maat standaard geleverd met twee kussenslopen. Een uitzondering op dit advies is er voor de jonge jongens en meiden, die nog slapen onder een kinderdekbed(overtrek) en vaak toch alleen in bed liggen. In dat geval kunt u ook kiezen voor een eenpersoons dekbed met een breedte van 140 cm, deze zal minder over hangen maar is vaak breed genoeg. In deze maat zijn voldoende dekbedovertrekken te vinden die kinderen aanspreken. 

Lees meer over de mogelijkheden van de maatvoering van dekbedden in de blog ‘welke maat dekbed past op mijn bed’ en lees daar ook meer over de mogelijkheden voor de lengtes!


Bedbodems en matrassen voor afwijkende maten

Heeft u een bestaande twijfelaar in een afwijkende breedtemaat? Bijvoorbeeld 110×200 cm of 130×200 centimeter? Dan kan het een uitdaging zijn voor uw bed de juiste bedbodem of matras aan te schaffen. Slaapkamerweb helpt u hierbij graag en mocht de juiste maat niet op onze webshop aantreffen, neem dan gerust contact met ons op, want vele bedbodems en matrassen kunnen wij op verzoek ook in afwijkende twijfelaar maten leveren!


Persoonlijk advies

Wij hopen dat u wat meer duidelijkheid heeft gekregen over twijfelaars. Echter kunnen wij ons ook voorstellen dat u belang hecht aan een persoonlijk advies. Neem dan gerust contact met ons om vrijblijvend de gewenste informatie te krijgen en u te laten adviseren door één van onze deskundige medewerkers. U bent ook van harte welkom in onze toonzaal te Zutphen, Maak dan van te voren een afspraak voor uw bezoek en bekijk onze producten en probeer deze desgewenst uit, onze medewerkers helpen u graag!


Wist u dat:

  • Als u een matras met een bedbodem en een bedombouw bij ons besteld, dat u dan bij ons een mooie combinatiekorting krijgt?
  • Doordat wij meer dan 35 jaar ruime ervaring hebben als slaapspecialist, wij u perfect kunnen helpen bij de keuze van uw nieuwe twijfelaar?
  • U onze producten in vele maten kunt bestellen?
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Het verschil tussen een boxspring en een lattenbodem 

Welke maat dekbed past op mijn bed 

Weinig ruimte? Een twijfelaarbed biedt uitkomst


Onze collectie twijfelaars:

Bekijk onze contactpagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contactgegevens. Voor vragen of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.