Wat is een Nasa matras?

Een Nasa matras is geen speciale matras voor astronauten, maar een andere naam voor 'visco elastisch schuim', of 'traagschuim matrassen'. De koosnaam 'Nasa matras' heeft het te danken aan de het feit dat het eigenlijk is ontwikkeld voor de ruimtevaart en daar zijn drukverlagende oorsprong vindt. Wellicht heeft u van anderen al veel over dit matras gehoord en is uw interesse gewekt. In dit blogartikel vertellen we u graag wat over de eigenschappen en kenmerken, zo weet u precies waar u op moet letten bij de eventuele aanschaf van het 'Nasa matras' !

De eigenschappen van een Nasa of visco traagschuim matras 

De meest bekende eigenschap van een traagschuim matras is dat deze zich vormt naar uw lichaam en het matras daarmee een hoge mate van comfort biedt. Toch ervaart niet iedereen een traagschuimmatras als een prettig matras, of moeten sommigen erg aan het ligcomfort wennen. Het traagschuimmatras voelt namelijk heel anders aan dan een koudschuim, latex of polyether matras, die u gewend bent. Zodra u op dit type matras gaat liggen, zakt het langzaam wat in (vandaar de naam traag-schuim) en als u vervolgens weer opstaat, neemt het zijn oorspronkelijke vorm weer aan. 

Wie heeft er baat bij?

Toen ontdekt werd dat het traagschuim ook goed gebruikt kon worden voor matrassen, werd het in eerste instantie gebruikt in verpleeghuizen en ziekenhuizen om doorligplekken bij mensen die langdurig in bed lagen te voorkomen en het bleek ook voor mensen met reuma en andere chronische ziekten erg prettig te liggen. Tegenwoordig is dit type matras nog steeds favoriet bij mensen die snel last hebben van drukpunten, maar zijn er ook veel mensen die de werking van het traagschuim gewoon erg comfortabel vinden en niet meer anders willen.


De werking van het traagschuim: 

Het traagschuim, met de officiële naam Visco Elastisch Polyurethaan, werkt op basis van warmte. Naarmate het schuim warmer wordt, wordt het schuim ook zachter. Dit gebeurd bij een temperatuur die net iets hoger ligt dan de temperatuur die uw lichaam uitstraalt, daarmee zakken de ‘zwaardere’ delen van uw lichaam dieper in het matras. Dit maakt dat uw gewicht goed verdeeld wordt over het matras en een luxe en comfort geeft. Sommigen omschrijven het als een gevoel van gewichteloos zijn of zweven, waardoor het de term 'Nasa matras'levend houdt.

De opbouw van het matras 

De bovenste laag van het traagschuim matras bestaat daadwerkelijk uit traagschuim, maar heeft altijd een ‘steviger’ onderlaag nodig, die de werking optimaal maakt en tevens zorgt dat u ook een goede ondersteuning krijgt. Het is bij dit type matras dus belangrijk dat de onder- en boven laag een goede combinatie zijn, die elkaar versterken en samen zorgen voor een goed matras, zowel in kwaliteit als in comfort. 


Waaraan herkent u de kwaliteit van het Nasa matras?

Aan de buitenkant van een matras kunt niet zien of deze van een goede kwaliteit is. Daarvan moet u eerst wat meer weten van de binnenkant! Daarnaast hangt de kwaliteit ook nauw samen met uw persoonlijke voorkeur in slaapcomfort! Hieronder kunt u lezen, waarop u kunt letten bij de aanschaf van een Nasa matras.

Aan de waarde van het schuim kunnen we al wat wijzer worden. Dit wordt gedaan op basis SG waarde, die het soortelijk gewicht aangeeft. Met de SG waarde wordt de hoeveelheid aan schuim wat is gebruikt aangegeven per m3. Hoe hoger het soortelijk gewicht is des te meer schuim er in het matras zit. Bij lagere SG waarden zit er meer lucht in het matras en is daarmee lager van kwaliteit, daarmee biedt het minder veerkracht en comfort en kan eerder gaan kuilen. De SG waarde zegt echter niets over de hardheid van een matras!

Waar wij per mens verschillen in gewicht en postuur, verschillen matrassen per matras in verschillende soorten hardheden. Op deze manier zal het matras van uw voorkeur ook qua hardheid goed aansluiten op uw gewicht en postuur. Bijna alle matrassen zijn voorzien van opties in hardheid, u heeft dan bijvoorbeeld de keuze uit een soepele, medium, stevige of extra stevige uitvoering. Zo zorgt u ervoor dat het uw ideale matras ook goed bij u aansluit!

Als u wat steviger bent, kunt u kiezen voor de stevige of extra stevige variant die u meer ondersteuning biedt en er tevens voor zorgt dat het matras langer zal meegaan dan een zachtere variant. Omgekeerd zal u, als u wat lichter bent, meer baat hebben bij een matras met een soepele of medium hardheid, zodat u gedurende nacht niet te veel opwaartse druk ervaart. De uitleg over de verschillen in hardheid kunt u per matras terugvinden in de productomschrijving.

De meeste matrassen en dat geldt ook voor Nasa matrassen, zijn veelal voorzien van een comfort zone verdeling. Vaak is dit een 5-zone, of 7-zone verdeling, waarbij de verschillende zones aansluiten op verschillende zones in uw lichaam. Vaak is het zo dat u daardoor bijvoorbeeld bij de schouderzone wat meer in het matras kunt zakken en bij de rug wat meer ondersteuning krijgt. 

Deze verschillende zones zorgen ervoor dat uw wervelkolom mooi recht komt te liggen en u nog comfortabeler slaapt en uw lichaam goed kan herstellen. De zones bij een 7-zone matras bevinden zich bijvoorbeeld op de plekken van het hoofd, de schouders, de rug, bekken, benen en hiel.


Persoonlijk advies 

Een goed matras is essentieel voor een goede nachtrust, wellicht kiest u voor een Nasa matras en weet u na het lezen van deze blog goed waar u op moet letten. Of misschien kiest u toch voor een heel ander soort matras. Vindt u het echter toch nog lastig een goede matraskeuze te maken, of heeft u vragen? Dan kunt u, op verschillende manieren, contact met ons opnemen. Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord en helpen u graag verder. 

Kom naar onze toonzaal  

Zou u heel graag het Nasa matras en wellicht ook onze andere matrassen willen uittesten? Dan bent u van harte welkom in onze toonzaal te Zutphen! Onze medewerkers staan voor u klaar en kunnen u, desgewenst adviseren en zien vaak al aan uw lighouding of het desbetreffende matras goed bij u past. U bent van harte welkom!


Voordelen van een Nasa matras:

  • Drukverlagende werking
  • Bevorderd een goede doorbloeding
  • Het absorbeert alle slaapverstorende bewegingen van bijvoorbeeld uw partner
  • Zorgt voor een mooie rechtdoorlopende wervelkolom
  • Comfortabel ‘zwevend’ slaapcomfort (mits u hiervan houdt)
Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Ook interessant:

Nieuwe matras, waar moet ik op letten?

Welke soorten matrassen zijn er?

Welk matras past bij mij

De zin en onzin van een topmatras

Traagschuim matrassen: 

Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.