Is uitslapen wel zo fijn voor ons lichaam als wij denken?

Geen wekker hoeven zetten op een vrije dag. Weten dat er niets dringt en je zo lang kan blijven liggen als je wilt. Uitslapen is voor veel mensen een verademing en wordt gezien als een bijtankmomentje in een drukke werkweek. Maar is uitslapen eigenlijk wel goed voor mens en geest? In dit blog lees je wat uitslapen met je lichaam doet. Zul je naderhand nog steeds tot 12 uur in bed liggen op je vrije dag?


Rust en regelmaat

De mens is een gewoontedier. We leven het liefst volgens een vast ritme. We gaan naar ons werk, eten op vaste tijden, we slapen en de fanatiekelingen onder ons gaan met regelmaat sporten. Hoe meer ritme je in je dagelijkse dingen hebt, hoe makkelijker je in slaap valt op je vaste tijd. Slaap je uit, dan wijk je af van je normale rite en is je lichaam ontregeld. Met als gevolg, een slechte nachtrust door gebroken nachten of vermoeidheid overdag.

Hersenen draaien overuren

Slapen bestaat uit verschillende fases. De laatste fase van ons slapen wordt de REM-slaap genoemd. In deze fase verwerk je alle indrukken die je gedurende de dag opgedaan hebt. Als je uitslaapt, slaap je in deze REM-fase. Je hersenen zijn druk bezig om alle prikkels van overdag een plekje te geven. Jouw hond, de buurman en anderen om je heen zijn al wakker en maken geluiden die je storen in de REM-slaap. Hierdoor kunnen je hersenen alle prikkels niet zo lekker verwerken als dat je zou willen, en word je alsnog niet uitgerust wakker. Ga je op tijd slapen en sta je ook weer op tijd op, dan kun je ongestoord genieten van je REM-slaap.

Denk aan je rikketik (en de vaatjes)

Mensen die onregelmatig werken lopen volgens onderzoek een groter risico om hartaandoeningen en suikerziekte te ontwikkelen. Is je slaapritme door regelmatig uitslapen net zo verward als dat van iemand die onregelmatig werkt, dan loop je ook deze risico’s. Maar wees gerust, we dikken dit natuurlijk ook een beetje aan omdat we willen dat iedereen lekker fit en gezond blijft. Af en toe een keertje uitslapen richt echt geen schade aan.

Naar bed naar bed zei Duimelot, en graag op tijd!

De uren voordat de klok twaalf uur slaat zijn de belangrijkste uren om je rust te pakken. In deze uren slaap je namelijk het diepst. De uitslapers onder ons zijn vaak de voorafgaande avond laat het bed in gedoken. Je kunt toch uitslapen, dus waarom al naar bed gaan terwijl het feestje nog in volle gang is of de film nog niet is afgelopen?! Doe het niet mensen, ga gewoon lekker op tijd naar bed, en op tijd er weer uit.

De man met de hamer in je hoofd

Ben je (zoals vele andere) een groot fan van koffiedrinken? Sla uitslapen dan gerust over. Waarschijnlijk zul je namelijk wakker worden met ontzettende hoofdpijn. Je lichaam mist de cafeïne en wil dit NU. Wil je toch lekker tot ’s middags in bed blijven liggen? Probeer dan iemand te regelen die jou even je kopje koffie op bed brengt😉

Slaapkamerweb wordt beoordeeld met een 9.8/10 door 665 klanten.

CBW Erkendveilig betalen met iDeal of overboeken