Een nieuw matras kopen, waar moet u op letten?

Een goed matras is ontzettend belangrijk voor een optimale nachtrust! U slaapt immers 1/3 van uw leven. Als u op zoek gaat naar een nieuw matras, komt u in een oerwoud van verschillende materialen, diktes en lengtes terecht. Daarnaast zijn er speciale soorten voor bijvoorbeeld boxsprings, waterbedden en onderschuifbedden. We kunnen ons voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vertellen we in dit blog graag waar u op moet letten bij het kopen van een nieuw matras.

Verschillende materialen

Er zijn 6 verschillende materialen beschikbaar.

  1. Polyether matrassen zijn gemaakt van goedkoop schuim en zijn geschikt voor slapers zonder bijzondere wensen. Het wordt vaak gebruikt voor op een kinderbed of een logeerbed. Polyether gaat maximaal 5 jaar mee.
  2. Koudschuim matrassen zijn een kwalitatief superieur schuim dat lang mee gaat. Koudschuim scoort in wetenschappelijke test optimaal. Dankzij de opencelstructuur ventileert het bed goed en behoudt het zijn veerkracht. De druk is zacht en de tegendruk is stevig. Daardoor voelt het meteen comfortabel aan en ligt u ergonomisch verantwoord. Dit materiaal gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee.
  3. Pocketvering matrassen bestaan uit metalen veren met schuimrubber eromheen. De metalen veren zijn verpakt in pockets om te voorkomen dat de veren door de toplaag gaan. Het ligt comfortabel en biedt goede ondersteuning voor uw lichaam. Het heeft een open structuur waardoor het goed ventileert en vocht afvoert. Pocketvering is ideaal als u het s ’nachts snel warm heeft. Een pocketmatras gaat 8 tot 10 jaar mee.
  4. Latex matrassen zijn van een rubbersoort dat veerkrachtig en rekbaar is. Latex ligt comfortabel en heeft een lange levensduur. Latex wordt veel op boxsprings en lattenbodems gebruikt. Bent u allergisch voor huisstofmijt? Dan moet u een latex matras hebben! De matrassen zijn namelijk voorzien van een anti-allergische hypo-allergene hoes. Een ander voordeel is dat ze 8 jaar meegaan.
  5. Traagschuim matrassen zijn heel populair. Het bestaat uit twee delen, een veerkrachtig materiaal voor de ondersteuning en een toplaag van traagschuim. De bedden liggen comfortabel omdat het materiaal naar uw lichaam vormt en ze zijn ideaal voor mensen met pijn. Ze zijn druk verlagend waardoor uw lichaam wordt ontlast. Traagschuim gaat gemiddeld 9 jaar mee.
  6. Topdek matrassen zijn ideaal om extra comfort te creëren op bijvoorbeeld een logeerbed of een bed in de caravan. Met een topdek maakt u van twee eenpersoonsbedden een tweepersoonsbed zonder de welbekende kier in het midden. Het zijn dunne matrassen die niet bedoeld zijn om los te gebruiken.

Wat is het beste matras voor u?

Wat het beste matras voor u is, hangt van meer af dan alleen het materiaal. Uw slaaphouding is bijvoorbeeld ook belangrijk. Bent u bijvoorbeeld een zijslaper dan is het belangrijk dat u een materiaal kiest waar uw schouders en heupen in weg kunnen zakken. Daarnaast zijn uw postuur en gewicht van belang. Heeft u een stevig postuur, dan kunt u beter een matras kopen van bijvoorbeeld koudschuim, traagschuim of latex. Hoe lang wilt u met uw bed doen en hoeveel budget heeft u? Wilt u op een zacht of hard bed liggen? Uiteraard is de lengte ook van belang. Een goed bed is 20 centimeter langer dan dat u bent.

Om te kijken welk matras het beste bij u past, kunt u het komen proef liggen in onze showroom.

Onze matrassen

In dit blogartikel lichten we 2 materiaaltypes uit, de pocketvering en het koudschuim. Beide soorten liggen comfortabel, ventileren goed en gaan lang mee.

Bekijk hier een greep uit onze collectie matrassen.

Bekijk hieronder een greep uit onze collectie.

Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.