Kledingkast kopen? Een advies voor uw keuze!

Een kledingkast kopen is wat anders dan een broodje kopen bij de bakker. De meesten van ons kopen in hun leven maar enkele keren een nieuwe kledingkast. Een goede kast is bovendien geen kleine uitgave. Hoe kiest u nu precies de kledingkast die bij u past en die u met volste tevredenheid zult gebruiken? Slaapkamerweb heeft jarenlange ervaring met semi-maatwerk kledingkasten en adviseert u graag in uw keuze.

Voor de keuze van uw kledingkast zijn een aantal zaken van belang:

 • Het type kledingkast
 • Locatie van de kledingkast
 • Maten van de kledingkast
 • De indeling van uw kledingkast

Heeft u deze zaken eenmaal paraat, dan kunt u aan de slag om een kledingkast te zoeken die past bij uw eigen smaak en stijl. Bij de meeste webshops en winkels hebben kledingkasten een levertijd van enkele dagen, enkele weken tot zelfs enkele maanden. Wordt uw nieuwe kledingkast eenmaal geleverd? Dan moet deze naar het juiste vertrek in uw woning worden gebracht en worden gemonteerd. Wat daarbij komt kijken, vertellen we u in dit blog ook. Koopt u echter een garderobekast bij Slaapkamerweb? Dan kiest u voor een kant en klare kledingkast inclusief bezorging en montage!

Uw kledingkast uitzoeken

1. Welk type kledingkast past bij u?

Er zijn een drietal kledingkasten verkrijgbaar: kasten met draaideur, schuifdeur of zweefdeur. Om te bepalen welk type kast het meest geschikt is voor u, hebben we een paar voor- en nadelen van de verschillende types op een rijtje gezet:

 • Draaideurkast: deuren openen naar voren, wat betekent dat u voor de kledingkast voldoende ruimte moet hebben voor het plaatsen van de kast. Dit leidt tot wat kleinere deuren; kiest u voor een brede draaideurkast dan heeft deze meerdere smalle deuren.
 • Schuifdeurkast: de deuren schuiven in de kastombouw voor elkaar. U kunt niet alle deuren tegelijkertijd openen. Let bij een schuifdeurkast goed op of de deuren zijn opgehangen in de bovenrail, of steunen op een onderrail. Schuifdeuren in een onderrail kunnen naar verloop van tijd vastlopen. Alle schuifdeurkasten van Slaapkamerweb beschikken over deuren opgehangen in een bovenrail. Dit is een bijzonder duurzaam systeem dat niet vastloopt.
 • Zweefdeurkast: de deuren van een zweefdeurkast zijn opgehangen in een bovenrail vóór de kastombouw. Dit geeft een strakke uitstraling aan de kledingkast. Een nadeel van zweefdeurkasten is dat deze gevoeliger zijn voor stof in de kast, omdat de deuren niet in de ombouw maar ervoor zijn geplaatst.

 

2. Waar gaat u de kledingkast plaatsen?

U heeft vast al een idee waar u de kledingkast wilt plaatsen. Is dit ook een handige plek? Heeft u er voldoende ruimte, en is de plek ook geschikt? Houd rekening met de volgende dingen:

Plinten

 • Muurplinten: Plinten zijn meestal gespijkerd of vastgekit. Slaapkamerweb adviseert bij een losstaande kledingkast in de meeste gevallen om de plint te laten zitten. Uw garderobekast komt daardoor meestal maximaal een centimeter van de muur af. dat is niet erg: de afstand is gunstig voor ventilatie. Heeft u een huurhuis? Houd er dan rekening mee dat de woning bij verhuizing vaak moet worden opgeleverd met net afgewerkte plinten.
 • Vloerplinten: Plinten op de vloer zijn vaak wat breder, vaak zo’n 3 centimeter. Dat geeft in uw slaapkamer toch al gauw ruimteverlies. Vloerplinten zijn meestal geplakte plinten op laminaat. Deze kunt u eenvoudig verwijderen achter uw kledingkast. Bij parketvloeren met gespijkerde vloerplinten is dit vaak lastiger en kan het verwijderen van de plinten leiden tot schade aan uw vloer. Wees daar bedacht op.

Stopcontacten achter de kledingkast

 • Een stopcontact achter de kledingkast levert meestal geen problemen op. Zeker wanneer de kast voor een muurplint is geplaatst houdt u voor een stopcontact voldoende ruimte nodig.
 • Stroom in uw kledingkast: Meestal is het het handigst een verlengsnoer te gebruiken en op de juiste plaats aan de zijkant van de achterwand een gaatje te maken. Een alternatief kan zijn om een gat te maken precies op de plaats van het stopcontact. Deze zit in de praktijk echter meestal niet op de optimale plaats. Gebruik geen apparaten of adapters in een afgesloten kledingkast of tussen uw kleding. Dit kan brand veroorzaken!
 • Stroom bovenop uw kledingkast: Een stroompunt bovenop uw kledingkast kan eenvoudig worden gerealiseerd met een verlengdoos. Slaapkamerweb gebruikt vaak het Klikaan/Klikuit systeem voor het aansluiten van de verlichting.
 • Stroom naast uw kledingkast: Misschien minder opgeruimd, maar wel heel praktisch voor bijvoorbeeld uw strijkbout of andere apparaten die u in de buurt van de kast gebruikt, is een verlengsnoer naast de kledingkast op de grond.

Stopcontacten naast de kledingkast

 • Zorg ervoor dat naast de kledingkast voldoende ruimte vrij blijft om het stopcontact goed te kunnen bereiken. Een goede richtlijn is om tenminste 10 centimeter vrij te houden, zodat er niet alleen ruimte is voor stekkers maar u deze ook eenvoudig kunt bereiken met uw hand.

Lichtschakelaars

 • Een lichtschakelaar achter de kledingkast raden wij niet aan. Het is echt handiger deze vrij te houden. Kies een andere plaats, of kies een smallere kledingkast die voldoende ruimte houdt voor de lichtschakelaar. Heeft u geen andere keuze, laat dan uw lichtschakelaar professioneel verplaatsen of gebruik een draadloos schakelsysteem zoals bijvoorbeeld Klikaan/Klikuit.

Overige problemen

Andere zaken die problemen kunnen veroorzaken bij het plaatsen van uw kledingkast zijn bijvoorbeeld verwarmingsbuizen of waterleidingen die door uw slaapkamer lopen. Is dit bij u het geval? Slaapkamerweb denkt graag met u mee en geeft u graag persoonlijk advies. Neem contact met ons op als u vragen heeft over de maatvoering of plaatsing van uw kledingkast.

 

3. Maten van uw kledingkast bepalen

Het inmeten van een vrijstaande kledingkast is geen exacte wetenschap, maar het is wel belangrijk om het goed te doen! Kiest u voor een kledingkast op maat, dan zijn de juiste maten van groot belang. Een meetfout kan u in dat geval veel geld kosten!

Vrijstaande kledingkast inmeten

Houd altijd 5 a 10 centimeter vrij naast en boven uw kledingkast voor bijvoorbeeld plinten, wandschakelaars en andere zaken in de buurt van uw kledingkast. Koopt u uw nieuwe kledingkast bij Slaapkamerweb, dan is het fijn om voor de montage circa 50 centimeter ruimte vóór de kledingkast te hebben om de kast juist te kunnen monteren. De totale benodigde ruimte is dus de kastdiepte plus 50 centimeter. Bij minder werkruimte kan de kast niet prettig worden geplaatst, wat u zou kunnen terugzien in de afstelling van de kast. Is er écht te weinig ruimte beschikbaar, dan kan het zelfs voorkomen dat we de kast niet kunnen monteren. Neem bij twijfel altijd even contact met ons op.

Kast op maat inmeten

Koopt u een kledingkast op maat? Zorg ervoor dat u zeker weet dat u zelf erg handig bent, of besteed het inmeten van de kledingkast uit. Voor maatwerk kledingkasten adviseren wij altijd te kiezen voor een partij die zowel inmeet als plaatst, en die bovendien plaatsingsgarantie geeft na inmeting. Kasten op maat worden namelijk regelmatig verkeerd ingemeten. Dit komt niet altijd door de afmetingen van de kast, maar bijvoorbeeld ook door onderdelen die niet door het trapgat passen of door het vergeten van plinten of stopcontacten.

Gaat u de kast toch zelf inmeten? Neem alle maten op in millimeters en op verschillende plekken in de ruimte. Meet de breedte en hoogte van uw maatwerk kledingkast óók op ca. 65 centimeter diep uit de muur. Als u na twee keer meten zeker weten dat alle maten volledig kloppen, ga dan naar uw bouwmarkt of specialist. Als alternatief is het overwegen van een vrijstaande kledingkast zeker geen slecht idee. De prijs-kwaliteitverhouding is vaak beter, u kunt kiezen uit een veelvoud aan afmetingen, en als u bij Slaapkamerweb.nl bestelt wordt uw kast gratis bezorgd en gemonteerd.

 

4. Indeling van uw kledingkast bepalen

Bij Slaapkamerweb kun je kledingkasten geheel zelf inrichten en indelen. Daarbij kunt u kiezen uit verschillende vlakverdelingen met legplanken en roedes, maar ook uit deurremmen, schoenenrekken, kastverlichting, pantalonhouder of een kledinglift. Wat de juiste indeling voor u is, is niet in twee zinnen uit te leggen. Daarom schreven we een apart artikel over het indelen van uw kledingkast.

 

Uw kledingkast plaatsen

Het is eindelijk zo ver: uw nieuwe kledingkast wordt geleverd. Bij Slaapkamerweb is dit het moment dat wij u volledig zullen ontzorgen. We plaatsen uw slaapkamerkast in het gewenste vertrek, op de gewenste plaats, professioneel gemonteerd en wel. De verpakkingsmaterialen nemen wij mee terug. Natuurlijk kan dit alleen als wij onderweg niet op problemen stuiten. Om dit te voorkomen geven we u enkele tips uit onze dagelijkse praktijk.

 

1. De kast naar het juiste vertrek brengen

Uw kledingkast heeft het gered tot uw woonadres, maar moet nog naar uw slaapkamer! Soms is dit tien hoog met lift, weer een ander woont in een appartementencomplex zonder lift en veel mensen beschikken over een eengezinswoning met slaapkamers op de verdieping. In elk geval zijn er maar weinig mensen gezegend met een slaapkamer op de begane grond. Heeft u de beschikking over een voldoende ruime lift, dan is er meestal geen nood aan de man. Voor woonhuizen en appartementen zonder lift geven we graag de volgende tips.

 • Bij woonhuizen wordt de kledingkast meestal op de eerste verdieping of zolder geplaatst. U moet dus één of twee trappen op. Met een klein trappenhuis kan dit bij schuifdeurkasten en zweefdeurkasten een probleem opleveren. Twijfelt u of bepaalde kastdelen door het trapportaal passen, test dit bijvoorbeeld met een houten plaat met vergelijkbare afmetingen of vraag advies aan een specialist.
 • Bij appartementen zonder lift kunt u er vanuit gaan dat kastdelen tot 230 centimeter lengte probleemloos door het trapportaal passen. Zijn uw kastdelen langer, meet dan altijd of u de draai zou kunnen maken of vraag advies aan een specialist.

 

2. Kledingkast montage

Heeft u uw kledingkast bij Slaapkamerweb besteld, dan hoeft u zich over de montage geen zorgen te maken. Onze medewerkers kennen de kasten door en door en zorgen ervoor dat deze op de juiste manier stevig worden opgebouwd. Moet u de kast zelf monteren, dan vindt u hieronder een aantal praktische tips.

 1. Lees de montagehandleiding goed door en controleer of alle kastonderdelen aanwezig zijn.
 2. Zorg dat plek waar de kast moet komen te staan vrij is; minimaal 50 centimeter vrijhouden vóór de kledingkast. Is de ruimte krapper dan 50 centimeter? Dan is de kans groot dat een vrijstaande kast niet prettig geplaatst kan worden.
 3. Doe alle meegeleverde schroeven, pluggen, spijkers e.d. in een bak, zodat u deze niet kunt kwijtraken tijdens de montage.
 4. Zorg voor het benodigde handgereedschap en monteer de kastonderdelen één voor één.
 5. Heeft u een plank aan één kant bevestigd, de andere kant moet nog: zorg ervoor dat de plank recht blijft staan of liggen. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat onderdelen afbreken of scheef gemonteerd worden.
 6. Zorg dat u hulp hebt bij het monteren, een kast in uw eentje monteren is lastig. Zeker bij een grote linnenkast of grote onderdelen is hulp onmisbaar.

 

Kledingkast kopen met gratis bezorging en montage

Kiest u voor een kledingkast, linnenkast of garderobekast van Slaapkamerweb, dan profiteert u in heel Nederland van onze gratis bezorging en montage. Hierdoor weet u zeker dat er niets beschadigt tijdens het opbouwen, en hoeft u geen ingewikkelde montage uit te voeren. Onze ervaren medewerkers kennen de kasten door en door. Het opbouwen is zo gepiept! Met de kledingkasten uit onze webshop bent u bovendien verzekerd van een kwaliteitsproduct waarvan u jarenlang plezier zult hebben.

Bekijk hieronder een greep uit onze collectie.

Bekijk onze contact pagina voor openingstijden van onze speciaalzaak in Zutphen en onze contact gegevens.